Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10 tips tegen een winterdip

door | jan 4, 2017 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

De dagen zijn nog kort, maar worden al weer langer. Dus in huis gaan de kaarsen lekker vroeg aan. De donkere winterdagen zijn de gezelligste dagen van het jaar. Voor sommigen dan. Niet iedereen staat te springen wanneer de gordijnen om vijf uur al gesloten worden. Als het weinige licht soms somber stemt en je nu al uitkijkt naar de lente, kan het best zijn dat je last hebt van een winterdip.

Hormoonhuishouding

Je kent het vast wel. Van die dagen dat je nergens zin in hebt, tegen die eetafspraak opziet, je je de hele dag sloom en vermoeid voelt en misschien ietwat prikkelbaar op bepaalde situaties reageert. Het liefst zou je zo weer onder de wol kruipen en de rest van de dag overslaan. De meeste Nederlanders hebben van zo’n dip ‘s winters meer en vaker last dan in de zomer. En dat is niet zo gek, want met het korter worden van de dagen treden er subtiele veranderingen op in uw hormoonhuishouding.

Melatonine

Als het daglicht afneemt, wordt je melatoninespiegel beïnvloed. Melatonine is een hormoon dat ’s nachts wordt aangemaakt en overdag in hoeveelheid gestaag weer afneemt. Als de hoeveelheid melatonine te hoog is – wat ’s winters kan gebeuren – denkt het lichaam dat het nacht is en bereidt het zich voor op de slaap. Bij personen die hier gevoelig voor zijn neemt de behoefte aan slaap toe en vindt er een verstoord slaapritme plaats. Vergelijk het maar met een jetlag: in het lichaam gebeurt ongeveer hetzelfde. Het dag- en nachtritme wordt als het ware omgedraaid waardoor je ’s avonds moeilijk in slaap komt en ’s ochtends niet uit bed te branden bent. Kortom, je biologische klok raakt er behoorlijk van in de war.

Serotonine

Ook kun je last hebben van concentratieproblemen of het moeilijk vinden je ergens werkelijk voor te interesseren. Er is namelijk te weinig serotonine in het lichaam; een stof die het gevoel van welbevinden regelt en die afhankelijk is van het melatoninegehalte. Bij een tekort aan serotonine zul je de neiging krijgen om meer pasta’s, frieten, chips en ander koolhydraatrijk voedsel te eten dan normaal. Vervolgens kunt je behoorlijk wat pondjes aankomen. Vaak is dit ook niet toereikend om het serotoninetekort aan te vullen en zal het de vermoeidheid eerder stimuleren door de sterke schommelingen in uw bloedsuikerspiegel en een vol en opgeblazen gevoel.

 winterdip

Wat te doen aan je winterdip?

Vrouwen hebben vaker last van een winterdip dan mannen. Dat kan variëren van enkele sombere en slome dagen tot het gevoel de hele winter niet lekker in je vel zitten. Dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Er kan sprake zijn van een ernstige vorm van hormoonschommelingen die uiteindelijk leiden tot een winterblues of nog erger: een winterdepressie. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Voor de meeste mensen geldt toch dat de winterdip nauwelijks bewust wordt ervaren. Zwaar of niet zwaar: de dip verdwijnt gewoonlijk vanzelf weer wanneer de lente begint.

 

10 praktische tips tegen een winterdip

 

 1. Doe ’s ochtends en ’s avonds wat meer lampen aan. Een daglichtlamp zorgt voor meer licht en energie.
 2. Wat afwisseling in je leven en het doorbreken van het wekelijkse ritme kan een enorme, nieuwe stimulans geven. Denk aan een dagje dierentuin, een bezoek aan de sauna of een weekendje naar Maastricht.
 3. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat drie keer per week joggen of hardlopen een goed medicijn is tegen sombere buien. Gaat je voorkeur hier niet naar uit kies dan een andere sportieve activiteit of ga geregeld wandelen. Belangrijk is dat je in beweging blijft en je niet met een sombere bui op de bank blijft hangen.
 4. Hoewel bekend is dat de zonnebank niet echt helpt tegen hardnekkige winterdips, is het wel heerlijk om de warmte te voelen, je lichaam in het licht te koesteren en weg te dromen bij verre oorden en warme stranden. Bovendien houd je er ook nog een lekker kleurtje aan over.
 5. Licht je partner in. Hoe raar het ook klinkt, het helpt enorm als je naasten weten dat je het even moeilijk hebt zodat ze rekening kunnen houden met je gebrek aan levenslust of je wat sombere buien. Zo hoeft je niet elke keer iets uit te leggen of de discussie aan te gaan.
 6. Gezond eten is natuurlijk een eerste vereiste. Met name vers fruit en verse (groene) groenten mogen niet ontbreken in een volwaardig dieet. Eet vooral: rund- en varkensvlees, lever, eieren, kaas en melk, kool en stroop. Dit voor de nodige vitamine B (voornamelijk B6 en B12) die onontbeerlijk zijn bij het opkrikken van je energiepeil. Een bordje havermout ’s ochtends verschaft je een sterker zenuwstelsel en behoedt voor vermoeidheid en uitputting.
 7. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: zorg goed voor jezelf. Eet gezond en gevarieerd. Drink voldoende: minstens anderhalf liter per dag en blijf uit de buurt van snoep en lekkernijen. Neem de tijd om je lichaam de slaap te gunnen die het nodig heeft. En zorg van tijd tot tijd voor een lichamelijke verwennerij. Dat kan zo simpel zijn als een saunabezoekje, een nieuw badparfum of een lekkere tube bodylotion.
 8. Niet alleen het lichaam, maar ook de geest heeft aandacht nodig. Doe dus die dingen waaraan je werkelijk plezier beleeft en die je geestelijk oppeppen. Besteed tijd aan een hobby of zet wekelijks een groot kruis in de agenda voor tijd voor jezelf. Ga eens lekker een dagje iets ontdekken, koop die mooie schoenen die je in de stad heeft gezien, schrijf je in voor een cursus schilderen of neem een abonnement op een nieuw tijdschrift.
 9. Lachen is gezond en beurt op. Plan een avond met een vriend(in) en ga naar een grappige film of leuk theaterstuk.
 10. Blijf niet binnen, trek de deur achter je dicht en ga er op uit. Loop tijdens de lunchpauze een blokje om, neem de fiets of ga lopen in plaats van de auto te pakken. Maak met je buurvrouw eerst een wandeling voordat je binnen koffie gaat drinken. Pak iedere gelegenheid aan om even naar buiten te gaan. Het liefst dagelijks een half uurtje en in het weekend een uur.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Burn-out? Het eerste contact met BoFit

In de afgelopen 14 jaar heeft BoFit duizenden mensen met een burn-out en stressklachten met succes begeleid. Iedereen die BoFit belt of een contactformulier invult op onze site krijgt mij binnen 24 uur te spreken. Ik houd geen verkooppraatje, maar neem de tijd om...

foto bo bogaard

Vrij zijn

We werden afgelopen week opgeschrikt door een laffe en smerige gruweldaad. Hoe is het mogelijk dat je zoveel mensen kunt vermoorden? Je moet dan wel een enorme psychopaat zijn en werkelijkheid niet meer van fantasie kunnen onderscheiden. We zien dit steeds meer...

foto bo bogaard

Hoe vrij kun, wil en durf jij te zijn in 2017

Het jaar is bijna ten einde en ik maak de balans op. Er zijn een aantal gebeurtenissen geweest die mij diep hebben geraakt. De dood van Johan Cruijff, de documentaire Emma wil leven en de film Down to earth. Alles heeft met leven en dood te maken. Het mooie is dat...