10 praktische tips tegen een winterdip

door | jan 4, 2017 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

De donkere winterdagen zijn de gezelligste dagen van het jaar. Voor sommigen dan. Niet iedereen staat te springen wanneer de gordijnen om vijf uur al gesloten worden. Stemt het weinige licht je somber? En verlang je nu al naar de lente? Mogelijk heb je last van een winterdip. Wij geven je 10 praktische tips om deze donkere dagen door te komen.

Ga direct naar 10 praktische tips tegen een winterdip.

 

Hormoonhuishouding

Ken je dat? Van die dagen dat je nergens zin in hebt?  Tegen die eetafspraak opziet? Je je de hele dag sloom en vermoeid voelt? En ietwat prikkelbaar op bepaalde situaties reageert? Het liefst zou je zó weer onder de wol kruipen en de rest van de dag overslaan. De meeste Nederlanders hebben van zo’n dip ‘s winters meer en vaker last dan in de zomer. En dat is niet zo gek, want met het korter worden van de dagen treden er subtiele veranderingen op in je hormoonhuishouding.

 

Melatonine

Als het daglicht afneemt, wordt je melatoninespiegel beïnvloed. Melatonine is een hormoon dat ’s nachts wordt aangemaakt en overdag in hoeveelheid langzaam weer afneemt. Als de hoeveelheid melatonine te hoog is – wat ’s winters kan gebeuren – denkt het lichaam dat het nacht is. Het bereidt zich dan voor op de slaap. Bij personen die hier gevoelig voor zijn neemt de behoefte aan slaap toe. Je krijgt dan een verstoord slaapritme. Vergelijk het maar met een jetlag. In het lichaam gebeurt ongeveer hetzelfde. Het dag- en nachtritme wordt als het ware omgedraaid waardoor je ’s avonds moeilijk in slaap komt en ’s ochtends niet uit bed te branden bent.

Kortom, je biologische klok raakt er behoorlijk van in de war.

Serotonine

Ook kun je last hebben van concentratieproblemen. Of het moeilijk vinden je te interesseren voor iets. Er is namelijk te weinig serotonine in het lichaam. Een stof die eengevoel van welbevinden regelt. En die afhankelijk is van het melatoninegehalte. Bij een tekort aan serotonine heb je de neiging om meer pasta’s, friet, chips en ander koolhydraatrijk voedsel te eten dan normaal. Vervolgens kunt je behoorlijk wat pondjes aankomen. Dit is overigens niet voldoende om het serotoninetekort aan te vullen. Het stimuleert juist je vermoeidheid door de sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je krijt er een vol en opgeblazen gevoel door.

 

vrouw met winterdip

Wat te doen aan je winterdip?

Vrouwen hebben vaker last van een winterdip dan mannen. Dat kan variëren van enkele sombere en slome dagen tot het gevoel de hele winter niet lekker in je vel zitten. Heb jij hier lange tijd last van? Dan is het aan te raden om je huisarts te raadplegen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een ernstige vorm van hormoonschommelingen. Dit leidt uiteindelijk naar een winterblues. Of nog erger: een winterdepressie. Gelukkig komt dat niet vaak voor.

Zwaar of niet zwaar: de dip verdwijnt gewoonlijk vanzelf weer wanneer de lente begint.

 

10 praktische tips tegen een winterdip

 

1. Zorg voor licht

Doe ’s ochtends en ’s avonds wat meer lampen aan. Een daglichtlamp zorgt voor meer licht en energie.

2. Zorg voor afwisseling

Wat afwisseling in je leven en het doorbreken van het wekelijkse ritme geeft je een nieuwe stimulans. Denk aan een dagje dierentuin, een bezoek aan de sauna of een weekendje naar Maastricht.

3. Blijf bewegen

Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat drie keer per week joggen of hardlopen een goed medicijn is tegen sombere buien. Gaat je voorkeur hier niet naar uit kies dan een andere sportieve activiteit of ga geregeld wandelen. Belangrijk is dat je in beweging blijft en je niet met een sombere bui op de bank blijft hangen.

4. Zoek warmte op

Hoewel bekend is dat de zonnebank niet echt helpt tegen hardnekkige winterdips, is het wel heerlijk om de warmte te voelen, je lichaam in het licht te koesteren en weg te dromen bij verre oorden en warme stranden. Bovendien houd je er ook nog een lekker kleurtje aan over.

5. Licht je partner in

Hoe raar het ook klinkt, het helpt enorm als je naasten weten dat je het even moeilijk hebt. Zo kunnen ze rekening houden met je gebrek aan levenslust en je sombere buien. Je hoeft dan niet elke keer iets uit te leggen of de discussie aan te gaan.

6. Eet gezond

Gezond eten is natuurlijk een eerste vereiste. Met name vers fruit en verse (groene) groenten mogen niet ontbreken in een volwaardig dieet. Eet vooral: rund- en varkensvlees, lever, eieren, kaas en melk, kool en stroop. Dit voor de nodige vitamine B (voornamelijk B6 en B12) die onontbeerlijk zijn bij het opkrikken van je energiepeil. Een bordje havermout ’s ochtends verschaft je een sterker zenuwstelsel en behoedt voor vermoeidheid en uitputting.

7. Zorg goed voor jezelf

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: zorg goed voor jezelf. Naast gezond eten is het ook belangrijke voldoende te blijven drinken. Minstens anderhalf liter water per dag. Blijf daarnaast uit de buurt van snoep en lekkernijen. Neem de tijd om je lichaam de slaap te gunnen die het nodig heeft. En zorg van tijd tot tijd voor een lichamelijke verwennerij. Dat kan zo simpel zijn als een massage, nieuwe badschuim of een lekkere tube bodylotion.

8. Doe leuke dingen

Niet alleen het lichaam, maar ook je geest heeft aandacht nodig. Doe dus die dingen waarin je plezier beleeft en die je geestelijk oppeppen. Besteed tijd aan een hobby. Of zet wekelijks een groot kruis in je agenda voor tijd voor jezelf. Ga eens leen dagje iets nieuws ontdekken. Koop die mooie schoenen die je in de stad heeft gezien. Schrijf je in voor een cursus schilderen. of neem een abonnement op een tijdschrift.

9. Lach voldoende

Lachen is gezond en beurt op. Plan een avond met een vriend(in) en ga naar een grappige film of leuk theaterstuk.

10. Ga naar buiten

Blijf niet binnen, trek de deur achter je dicht en ga er op uit. Loop tijdens de lunchpauze een blokje om. Neem de fiets of ga lopen in plaats van de auto te pakken. Maak met je buurvrouw eerst een wandeling voordat je binnen koffie gaat drinken. Pak iedere gelegenheid aan om even naar buiten te gaan. Het liefst dagelijks een half uurtje en in het weekend een uur.

 

Heb jij last van sombere gevoelens?

En wil je hier meer hulp én handvatten bij? Wij coachen jou buiten, in een mooi natuurgebied. Door middel van bewegen en praten, kom jij weer uit je dip.

Ja, ik wil graag meer informatie!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

4 stappen om grenzen te stellen

4 stappen om beter je grenzen te stellen (3)

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. In deel een en twee van dit driedelige blog zijn we dieper op de achtergrond ingegaan. Wanneer je begrijpt waarom je het zo lastig vindt om je grenzen te...

Groei door tegenslag en stress

  Mensen die lekker in hun vel zitten kunnen beter omgaan met negatieve gedachten, emoties en mensen. Zij hebben de mentale veerkracht om met problemen zoals tegenslag en stress om te gaan. Geluk is niet maakbaar, maar op een gezonde manier omgaan met...

Tandarts in zijn praktijk

Parttime werken en toch burn-out? Dat kan

Wanneer je parttime werkt, dan lijkt een burn-out uitgesloten. Je hebt tenslotte zeeën van tijd. Toch? Helaas niet. Ook met een parttime job kun je echt wel overbelast raken. In dit blog leggen we uit waaraan dat ligt.   Parttime werken in Nederland Volgens...