Nieuwe cijfers: steeds meer mensen slapen slecht
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam afgelopen dinsdag met nieuwe cijfers over slaapgedrag bij Nederlanders in het afgelopen jaar. Nederlanders kampen helaas steeds vaker met slaapproblemen.
Bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 jaar kampte in 2018 met slaapproblemen zoals niet in slaap kunnen komen of te vroeg wakker worden. In 2017 was dat nog iets meer dan 20%. In totaal komt dit neer op zo’n 2,9 miljoen Nederlanders. Bij arbeidsongeschikten ligt dit aantal meer dan twee keer zo hoog. 58% geeft aan een verstoorde nachtrust te hebben. Ook werklozen hebben hier last van, namelijk 35%. Van het aantal werkenden geeft 19% aan niet voldoende te slapen.
Verstoort dagelijks functioneren
Van de slechte slapers zegt vier op de tien dat hun dagelijks functioneren wordt belemmerd. Denk aan: verminderde concentratie, slecht humeur en vergeetachtigheid. Arbeidsongeschikten hebben hier vaker last van. Daarnaast komt uit een analyse voort dat mensen met een minder goede geestelijke gezondheid ook drie keer zo veel kans hebben op slaapproblemen. Wat niet bekend is uit dit onderzoek is of het slechte slapen de (fysieke en psychische) klachten veroorzaken of dat deze juist de oorzaak zijn van het slechte slapen.
Slecht slapen en burn-out
Al met al is slecht slapen een groeiend probleem in Nederland. Ook onder mensen met een burn-out komt slecht slapen vaak voor. Meestal trekt dit weg als de burn-out eenmaal over is. Heb je zelf last van slecht slapen? Neem contact op met je huisarts of bespreek dit met je burn-outspecialist. Het is belangrijk er iets mee te doen zodat je klachten hierdoor niet verergeren.
Lees ook:
Slecht slapen blijkt stoornis in verwerken van emoties
Verhaal van Xavier | slaapproblemen
Bronnen:
Nu.nl | 20 augustus 2019
Cbs.nl | 20 augustus 2019