Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Slecht slapen kost miljarden

door | nov 22, 2018 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

In de media lees je meer over ellenlange files dan over ons slaapprobleem. En dat is gek. Want files kost Nederland per jaar zo’n 1,2 miljard euro terwijl slecht slapen 12 miljard euro kost. Maar daar hoor je niemand over. Slecht slapen is kennelijk geaccepteerd. Wat kunnen we doen om onze slaap te verbeteren?

 

Twintig procent van de Nederlanders heeft slaapproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van het CBS. En weinig slapen, dat kost vooral werkgevers veel geld. Slaapcoach Floris Woutersen zocht het allemaal uit voor zijn boek ‘Superslapen’. Wouterson: “59 procent van de mensen die weinig slapen heeft concentratieproblemen. Dat betekent dat ze langzamer werken, langzamer reageren en vaker afwezig zijn. Daarnaast maakt 25 procent fouten op het werk. Veel grote rampen in de geschiedenis zijn terug te voeren op menselijke fouten door slaaptekort. Zoals die met de olietanker Exxon Valdez in 1989, of die met het Amerikaanse ruimteveer Challenger in 1986. Maar ook recentere rampen zoals die met het Air France-vliegtuig in 2009, waarbij 228 doden vielen.”

Aangeleerd gedrag

Ook Catelijne Elzes en Deborha Freriks, beiden journalist en slechte slapers, onderkennen het belang van goed slapen. Ze schreven samen ‘Van dit boek ga je beter slapen (en je wordt er knapper van)’. Hiervoor deden ze onderzoek en probeerden ze zelf veel uit om aan den lijve te ondervinden wat wel en niet werkt. Wat is er te doen aan slecht slapen? “Uitzoeken waar het aan ligt. Helaas, er is geen quick fix voor iedereen. De oorzaken, meestal zijn het meerdere factoren, verschillen per persoon”, leggen Elzes en Freriks uit. Wat voor de een dus werkt, werkt voor de ander niet. Maar het loont de moeite om verschillende dingen uit te proberen. Woutersen beaamt dit. “Slecht slapen is vaak aangeleerd gedrag”, vindt hij. “Dat is bij 80 procent van de mensen zo. En wat is aangeleerd, kun je ook weer afleren. Slechts bij ongeveer 5 procent van de mensen met een slaapprobleem is er sprake van een genetische oorzaak. De rest kan worden geholpen, bijvoorbeeld door het maken van goede lifestylekeuzes.”

 

 

Avondmens of piekeraar?

En wat zijn dat, goede lifestylekeuzes? Elzes en Freriks: “Ben je bijvoorbeeld een avondmens maar wil je vroeg in slaap vallen om je uren te halen? Dan helpt het om vroeg in de ochtend buiten te bewegen, elke avond rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en elke ochtend op een vast moment eruit te gaan. Als avondmens ben je ook gevoeliger voor cafeïne en alcohol, dus die kun je beter weglaten zes uur voor je wil gaan slapen. Ben je een piekeraar? Neem dan vóór het slapen de tijd om je hoofd leeg te maken door een schrijf- of ontspanningsoefening te doen.” Woutersen geeft aan dat het om kleine stappen gaat waardoor je langzaam maar zeker steeds beter gaat slapen. “Gebruik geen snooze-functie van je wekker. Zet je wekker op het voor jou laatst mogelijke moment en ga dan direct je bed uit. En zorg voor een geordende slaapkamer.”

Rustruimtes in het bedrijfsleven

Ook in het bedrijfsleven mag best meer aandacht komen voor slapen, vindt Woutersen. “Het is in het belang van werkgevers om fitte en gezonde werknemers te hebben. De werksfeer wordt beter, de onderlinge relaties prettiger, de productiviteit hoger, het ziekteverzuim lager.” Dat kan bijvoorbeeld met recoveryrooms, dat zijn stilteruimtes met verduisterde ramen. “Vreemd? Nee hoor, er zijn tal van organisaties die er al gebruik van maken. Denk aan sportteams, zoals Manchester United, dat voor de Champions League door heel Europa reist en in de avonduren speelt. De club faciliteert dat het team topprestaties kan leveren en één middel daarvoor zijn speciale rustruimtes. Ook wielerploegen als Sky doen dit. Bij grote bedrijven als Google, Facebook en KLM is het houden van een powernap in een speciale ruimte ook al doodgewoon. Logisch, want uit onderzoek blijkt dat de productiviteit na een powernap met maar liefst 14 procent stijgt. Slapen heeft dus niets te maken met luiheid. Het is nodig voor je organisatie!”, aldus Woutersen.

 

Lees ook:

Verbeter je slaap aanzienlijk met deze tips

Snurken taboe en onderschat

Waarom je niet slaapt

 

 

Bronnen:

Nu.nl | 20 november 2018

Abouthrm.nl | 1 november 2018

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Het verschil tussen nadenken en piekeren

Iedereen piekert wel eens. Over een ruzie, een doktersafspraak of bijvoorbeeld een examen waar je als een berg tegen opziet. Af en toe piekeren is helemaal niet erg. Het wordt pas echt vervelend als gedachten zo blijven malen in je hoofd dat ze je dagelijks...

Minder contact met je lichaam zorgt voor ziektes

Bij BoFit zeggen we al jaren dat burn-out veroorzaakt wordt door een kortsluiting tussen gevoel en verstand dat zich fysiek uit. En steeds meer wetenschappelijk onderzoek onderstreept die invloed tussen lichaam en geest. Hoe komt het dat we steeds minder contact...

Meer dan de helft last van stress tijdens tweede lockdown

Stress neemt tijdens de tweede lockdown flink toe. Voor veel mensen is het bijna niet meer vol te houden. Zo zijn ze hun ontspanning kwijt en vinden ze vooral de uitzichtloosheid ondragelijk.   Samen met onderzoeksbureau Panel Inzicht onderzocht het magazine...

Werkdruk leidt tot hoog ziekteverzuim in het onderwijs

Van alle werkenden is het onderwijspersoneel het vaakst ziek. De toenemende werkdruk in het onderwijs is de belangrijkste oorzaak van het hoge percentage ziekteverzuim. Het gemiddelde ziekteverzuim onder alle werkenden is 3,7 procent en in het onderwijs is dat 4,9...