Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Slecht slapen kost miljarden

door | nov 22, 2018 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

In de media lees je meer over ellenlange files dan over ons slaapprobleem. En dat is gek. Want files kost Nederland per jaar zo’n 1,2 miljard euro terwijl slecht slapen 12 miljard euro kost. Maar daar hoor je niemand over. Slecht slapen is kennelijk geaccepteerd. Wat kunnen we doen om onze slaap te verbeteren?

 

Twintig procent van de Nederlanders heeft slaapproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van het CBS. En weinig slapen, dat kost vooral werkgevers veel geld. Slaapcoach Floris Woutersen zocht het allemaal uit voor zijn boek ‘Superslapen’. Wouterson: “59 procent van de mensen die weinig slapen heeft concentratieproblemen. Dat betekent dat ze langzamer werken, langzamer reageren en vaker afwezig zijn. Daarnaast maakt 25 procent fouten op het werk. Veel grote rampen in de geschiedenis zijn terug te voeren op menselijke fouten door slaaptekort. Zoals die met de olietanker Exxon Valdez in 1989, of die met het Amerikaanse ruimteveer Challenger in 1986. Maar ook recentere rampen zoals die met het Air France-vliegtuig in 2009, waarbij 228 doden vielen.”

Aangeleerd gedrag

Ook Catelijne Elzes en Deborha Freriks, beiden journalist en slechte slapers, onderkennen het belang van goed slapen. Ze schreven samen ‘Van dit boek ga je beter slapen (en je wordt er knapper van)’. Hiervoor deden ze onderzoek en probeerden ze zelf veel uit om aan den lijve te ondervinden wat wel en niet werkt. Wat is er te doen aan slecht slapen? “Uitzoeken waar het aan ligt. Helaas, er is geen quick fix voor iedereen. De oorzaken, meestal zijn het meerdere factoren, verschillen per persoon”, leggen Elzes en Freriks uit. Wat voor de een dus werkt, werkt voor de ander niet. Maar het loont de moeite om verschillende dingen uit te proberen. Woutersen beaamt dit. “Slecht slapen is vaak aangeleerd gedrag”, vindt hij. “Dat is bij 80 procent van de mensen zo. En wat is aangeleerd, kun je ook weer afleren. Slechts bij ongeveer 5 procent van de mensen met een slaapprobleem is er sprake van een genetische oorzaak. De rest kan worden geholpen, bijvoorbeeld door het maken van goede lifestylekeuzes.”

 

 

Avondmens of piekeraar?

En wat zijn dat, goede lifestylekeuzes? Elzes en Freriks: “Ben je bijvoorbeeld een avondmens maar wil je vroeg in slaap vallen om je uren te halen? Dan helpt het om vroeg in de ochtend buiten te bewegen, elke avond rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en elke ochtend op een vast moment eruit te gaan. Als avondmens ben je ook gevoeliger voor cafeïne en alcohol, dus die kun je beter weglaten zes uur voor je wil gaan slapen. Ben je een piekeraar? Neem dan vóór het slapen de tijd om je hoofd leeg te maken door een schrijf- of ontspanningsoefening te doen.” Woutersen geeft aan dat het om kleine stappen gaat waardoor je langzaam maar zeker steeds beter gaat slapen. “Gebruik geen snooze-functie van je wekker. Zet je wekker op het voor jou laatst mogelijke moment en ga dan direct je bed uit. En zorg voor een geordende slaapkamer.”

Rustruimtes in het bedrijfsleven

Ook in het bedrijfsleven mag best meer aandacht komen voor slapen, vindt Woutersen. “Het is in het belang van werkgevers om fitte en gezonde werknemers te hebben. De werksfeer wordt beter, de onderlinge relaties prettiger, de productiviteit hoger, het ziekteverzuim lager.” Dat kan bijvoorbeeld met recoveryrooms, dat zijn stilteruimtes met verduisterde ramen. “Vreemd? Nee hoor, er zijn tal van organisaties die er al gebruik van maken. Denk aan sportteams, zoals Manchester United, dat voor de Champions League door heel Europa reist en in de avonduren speelt. De club faciliteert dat het team topprestaties kan leveren en één middel daarvoor zijn speciale rustruimtes. Ook wielerploegen als Sky doen dit. Bij grote bedrijven als Google, Facebook en KLM is het houden van een powernap in een speciale ruimte ook al doodgewoon. Logisch, want uit onderzoek blijkt dat de productiviteit na een powernap met maar liefst 14 procent stijgt. Slapen heeft dus niets te maken met luiheid. Het is nodig voor je organisatie!”, aldus Woutersen.

 

Lees ook:

Verbeter je slaap aanzienlijk met deze tips

Snurken taboe en onderschat

Waarom je niet slaapt

 

 

Bronnen:

Nu.nl | 20 november 2018

Abouthrm.nl | 1 november 2018

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Energiebronnen helpen burn-out voorkomen

Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Circa 12 procent van de werknemers heeft symptomen van overspannenheid of een burn-out (bron: CBS). Het vervallen van werktaken helpt niet om deze stressklachten te voorkomen. Energiebronnen werken...

Hoe herken je de ontwikkeling van een burn-out?

Dit artikel is opnieuw gepubliceerd en bijgewerkt. Mensen met een burn-out voelen zich figuurlijk gesproken opgebrand. De (beroeps)ziekte is het resultaat van een langzaam proces waarvan uitputting meestal de eerste stap is. Werknemers met burn-outsymptomen gaan...

Klantgerichte ondernemers hebben meer stress

Hoe kan het dat de ene zelfstandige méér werkt dan de gemiddelde werknemer en toch nooit stress ervaart, terwijl de ander met een burn-out op de bank zit? Die vraag onderzocht Anne Annink, bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit, door het overheidsbeleid in...

Ziekteverzuim zorg schrikbarend gestegen

Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2013 – sinds de hervormingen en bezuinigingen van het kabinet – gestegen. Met wel 16 procent. Het probleem is vooral het langdurige ziekteverzuim. Alleen dat al kostte de zorgsector vorig jaar 567 miljoen euro. Dit blijkt uit...