Slapeloosheid blijkt stoornis in verwerken van emoties

door | mei 2, 2019 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Dat slecht slapen allerlei vervelende gevolgen heeft, dat wisten we al. En ook dat slapeloosheid kan leiden tot depressie, burn-out of angststoornissen. Over de oorzaak van slecht slapen werd vooral gekeken naar de onderliggende mechanismen. Maar een helder antwoord was hier nog niet op gekomen. Tot nu. De afgelopen maanden heeft het Nederlands Herseninstituut meerdere ontdekkingen gedaan over slapeloosheid.

Een op de tien Nederlanders slaapt chronisch slecht. Hiermee staat slapeloosheid op de tweede plaats in de top tien van psychische stoornissen. Slecht slapen heeft niet alleen invloed op het goed kunnen onthouden van de dingen die we die dag hebben gedaan en geleerd. Het heeft ook invloed op het kunnen vergeten van stress, gevoelens, spanning en pijnlijke momenten. Rusteloze nachten kunnen een averechts effect hebben hierop. Mensen die slecht slapen lopen dus risico emoties en spanningen niet of slecht te kunnen verwerken. 

Stoornis in emoties

Het Nederlands Herseninstituut denkt nu dat slapeloosheid eerder een stoornis is in het verwerken van emoties. Dan wordt het ook duidelijker waarom slapeloosheid leidt naar zoiets als depressie of een posttraumatische stresstoornis. Het wil overigens niet zeggen dat iedereen die slecht slaapt aan deze stoornis leidt. Wel kan het een risicofactor zijn.

5 slaaptypes

Begin van dit jaar deed het Nederlands Herseninstituut ook al een ontdekking op het gebied van verschillende slaaptypes. Zo onderscheiden ze 5 verschillenden types en hun karaktereigenschappen die leiden naar slapeloosheid. Het eerste type scoort hoog op neuroses, somberheid, hyper zijn en lang van slag af zijn na een lastige ervaring. Type 2 en 3 hebben minder last hiervan maar zijn weer gevoelig voor beloning, of juist ongevoelig en emotioneel nogal vlak. Type 4 en 5 hebben veel eigenschappen van goede slapers. Type 4 slaapt langdurig slecht als er iets belangrijks gebeurt terwijl type 5 hier helemaal geen last van heeft. Wat specifiek is aan type 5 wordt door het instituut niet vermeld. Deze types helpen om verder onderzoek te verrichten naar de oorzaak van slapeloosheid.

Genetische aanleg

Een maand later, in februari, ontdekte een internationale groep van wetenschappers (waaronder het Nederlands Herseninstituut) dat bepaalde genen de kans op slapeloosheid verhogen. De onderzoekers vonden 956 genen die bijdragen aan slapeloosheid. Slecht slapen kan dus erfelijk bepaald zijn. Ze keken onder andere naar welke biologische processen aan deze genen verbonden zijn. Zo vonden ze bijvoorbeeld dat uitlopers van de hersencellen hiermee te maken hadden.Ook toen ontdekten ze al dat er een sterke overlap was met angst- en stemmingsstoornissen.

 

Lees ook:

Verbeter je slaap aanzienlijk met deze tips

Waarom je niet slaapt

 

Bronnen:

Nu.nl | 1 mei 2019

Herseninstituut.nl |  8 januari 2019

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Energiebronnen helpen burn-out voorkomen

Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Circa 12 procent van de werknemers heeft symptomen van overspannenheid of een burn-out (bron: CBS). Het vervallen van werktaken helpt niet om deze stressklachten te voorkomen. Energiebronnen werken...

Onderzoek: bewegen en sport inzetten in ziekenhuizen

We weten al heel lang dat bewegen goed is voor de gezondheid en helpt bij herstel van diverse ziektes. Toch wordt dit in de reguliere gezondheidszorg maar mondjesmaat ingezet. Daar komt nu hopelijk verandering in. De organisatie ZonmW is een onderzoek gestart om...

Helft jongeren psychisch ongezond

Jongeren missen tijdens de coronapandemie en de lockdowns vooral activiteiten buitenshuis. Ook thuis met vrienden afspreken is een gemis. Dat jongeren last hebben van de pandemie en dat dit gevolgen heeft voor hun welzijn, moge duidelijk zijn. Maar het is geen...