Er zijn 4 stresstypes, welk type ben jij?

door | mei 28, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Heb je last van stress en wil je hier iets aan doen? Kijk eerst welk stresstype je bent en wat je zou kunnen doen om stress te voorkomen of om met stress om te gaan.

 

Stress voorkomen: je gedrag bijsturen

Waarom zou je moeten weten wat jouw stresstype is? Omdat steeds meer mensen last krijgen van stress en dit allerlei (fysieke) klachten oplevert. Wie niets doet aan stress krijgt op termijn met zeer ernstige of chronische stressklachten te maken, zoals burn-out. Dus, weten wat je stresstype is, is handig bij het voorkomen van en omgaan met stress. Je krijgt er namelijk meer inzicht door in je eigen gedrag. Zo kun je je gedrag bijsturen als je in je bekende valkuilen stapt. Maar bijvoorbeeld ook als je na een burn-out weer aan het werk gaat. Op die manier weet je waar je bij jezelf op moet letten en voorkom je terugval.

 

Omgaan met stress

Het ene stresstype is het andere niet. Dat geldt voor je reactie op stress maar vooral ook voor het omgaan met stress. Voor de een is ’s avonds in de sportschool zich uitleven een manier om stress te ontladen, de ander heeft meer baat bij mediteren. De gynaecologen Stephanie McClellan en Beth Hamilton ontwikkelden de vier stresstypes, gebaseerd op de visie van hoogleraar psychoneuro-endocrinologie en neuropsychologie Dirk Hellhammer. Bekijk hieronder de 4 verschillende types en kom er achter wel stresstype jij bent.

 

Man is gestresst en rookt een sigaret

De 4 verschillende stresstypes:

 

1. Het turbotype

Jij staat eigenlijk altijd ‘aan’ waardoor je rusteloos overkomt. Je hebt behoefte aan veel input en prikkels, en gaat bij stress juist nog een tikkeltje harder werken of langer door. Hierdoor raak je oververhit waardoor je er meteen ook helemaal klaar mee bent.

Uitdaging: vaker pauzes nemen en ontspannen. Op tijd afstand nemen van je werk of andere bezigheden om burn-out te voorkomen.

Ontspannen: hardlopen, regelmatig slaapritme, mindfulness, ademhalingsoefeningen, cognitieve gedragstherapie, te veel aan activiteiten afstoten.

 

2. Het crashtype

Het turbotype gaat sneller werken bij stress maar als jij het crashtype bent dan werk je eigenlijk altijd op je top. Je vraagt het uiterste van jezelf, bent ambitieus en negeert fysieke klachten. Je buffelt maar door totdat je van de een op de andere dag niet meer kunt. Dan ben je volledig uitgeput en burn-out.

Uitdaging: met regelmaat leuke dingen inplannen naast je andere werkzaamheden.

Ontspannen: meer genieten (minstens een uur per dag iets leuks doen), niet te veel sporten, cognitieve gedragstherapie, kleuren of tekenen, schrijven (wat je positief vond aan je dag of waar je dankbaar voor bent), korte meditaties.

 

3. Het hooggevoelige type

Ben jij het hooggevoelige type dan kun je goed werken bij een normale werkdruk maar bij overbelasting ben je snel uit het lood geslagen. Je bent gauw vermoeid en reageert vaak gevoelig op kleine dingen.

Uitdaging: sociale steun en fijne collega’s helpen je om te ontspannen. Verder heb je veel baat bij oefeningen die je helpen om op emotioneel vlak in balans te blijven.

Ontspannen: warm bad, yoga- of pilatesoefeningen, dagboek schrijven, positieve quotes, meditatie, creativiteit.

 

4. Het bore-out type

Eigenlijk ben je bang voor stress waardoor je voortdurend op de rem trapt. Hierdoor presteer je vaak onder je niveau. Je bent goed in observeren maar raakt in een crisis als er te veel op je afkomt.

Uitdaging: om stressbestendiger te worden helpt het trainen van je fysieke uithoudingsvermogen.

Ontspannen: gezonde voeding, leuke uitjes als naar de bioscoop, lachen, wandelen of heel gericht oefeningen opbouwen, mediteren op de zintuigen, dagboek schrijven.

 

En? Welk type ben jij? Geen idee nog? Doe de stresstypetest en kom er achter.

 

 

burn-outcoach en klanten kijken uit over meer
Heb jij veel last van stress? Doe er nu iets aan!

Als je het moeilijk vindt om uit dat stresspatroon te stappen dan is het belangrijk om er iets mee te doen om erger te voorkomen. Zeker als je lange tijd last hebt van fysieke klachten.

Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten en burn-out. We hebben inmiddels duizenden mensen hiermee geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bronnen:

Intermediair.nl

Carienkarsten.nl | artikel tijdschrift Physios | Carien Karsten

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Hoe ontstaat angst en een angsstoornis?

Schrik jij snel? Zoals van een onverwacht hard geluid of een auto die vlak langs je rijdt? In dat geval is angst een normale reactie die ons voorbereidt op mogelijk gevaar. Maar als je voor onschuldige dingen bang bent of voortdurend een vaag gevoel van angst hebt,...

vrouw met burn-out zit bij meer

Hoe lang duurt een burn-out?

Hoe lang duurt een burn-out? De gemiddelde tijd die voor het herstel van een burn-out staat is 249 dagen. Dat is dus ongeveer 8 maanden. Best een flinke tijd, toch? Zeker als je zo snel mogelijk weer met je ‘gewone’ leven wilt beginnen. Waarom duurt het eigenlijk...

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Je hebt al jaren last van je nek en schouders. Je voelt je opgejaagd. En eigenlijk slaap je ook al tijden niet goed meer. Zo maar een paar symptomen die kunnen duiden op een burn-out. In dit blog zetten we de meest voorkomende symptomen en klachten voor je op een...