06 2095 6938 info@bofit.nl

Eczeem en huiduitslag door stress – wat doe je eraan?

door | jun 4, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Heb jij wel eens huiduitslag in de vorm van pukkeltjes, rode vlekken of eczeem? Dan weet je hoe vervelend dat is. Je huid is het eerste contact met de buitenwereld en dat maakt huiduitslag soms extra zichtbaar. Stress is hier vaak de boosdoener van. Wat kun je doen als je er last van hebt? 

 

De oorzaak van eczeem en huiduitslag

Misschien heb je gemerkt dat je in tijden van stress vaker last hebt van je huiduitslag. Stress is meestal ook de belangrijkste oorzaak van uitslag. Maar dat niet alleen. Je kunt ook – om een andere reden dan stress – een verlaagde weerstand hebben, last hebben van (wisselende) hormonen (denk aan puberteit of overgang), een allergie of een ontsteking krijgen ten gevolge van een lage weerstand of een virus (denk aan een koortslip).

 

Bekijk ook deze video over eczeem:

 

Soort huiduitslag door stress

Huiduitslag is er in alle soorten en maten. We sommen er hieronder een paar op:

 • Bultjes;
 • Jeuk;
 • Eczeem;
 • Rode vlekken;
 • Pukkeltjes en acné;
 • Netelroos;
 • Zwelling;
 • Droge, schilferige huid;
 • Koortsblaasjes.

 

Hoe kan het dat stress op je huid slaat?

Inmiddels weet je misschien dat tijdens stress je bijnieren het stresshormoon cortisol aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om met spanning en stress om te gaan. Bij langdurige stress verzwakt je immuunsysteem en heb je meer kans op ontstekingen. Dat de een ontsteking krijg aan zijn gebit en de ander rode vlekken in zijn gezicht, komt onder andere doordat daar je zwakke plek zit.

Vrouw in de zon zonder huiduitslag

Eerste hulp bij eczeem en huiduitslag

Wanneer je last hebt van vervelende huiduitslag wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk wat aan doen. Misschien ben je al bij de apotheek of drogisterij geweest om een poeder of crème te halen. Vaak helpt dit om de ergste jeuk of vlekken weg te krijgen. Maar je kunt nog meer doen:

 • Drink voldoende water om afvalstoffen af te voeren;
 • Eet gezond zoals veel verse groente en fruit om je immuunsysteem te versterken. Kijk wel uit met voedselallergieën. Laat dit eventueel testen via je huisarts;
 • Slaap voldoende. Als je last hebt van jeuk, pijn of warmte probeer dan een oplossing te vinden, zoals voor het slapen poeder of crème te gebruiken;
 • Ontspan en neem geregeld pauzes;
 • Beweeg regelmatig zoals wandelen of hardlopen.

 

Lees ook hoe je je immuunsysteem kunt versterken.

 

Eczeem en huiduitslag voorkomen en bestrijden

Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen. Als je weet dat jouw uitslag komt door stress, dan bestrijd je dit natuurlijk het beste door de oorzaak van stress en spanning op te sporen. Stress verzwakt namelijk je immuunsysteem en vertraagt herstel van je huid. Kijk eens wat in jouw leven de meeste stress oplevert en wat je kunt doen om dit te verminderen. Houd ook in je achterhoofd dat je huid het eerste contact is met de buitenwereld, de mensen om je heen en je (intieme) relaties. Hier kan eventueel (ook) je oplossing zitten. Dit zijn 3 vragen die jezelf kunt stellen:

 1. Heb jij fijne en positieve relaties om je heen? Of ervaar je herbij veel stress?
 2. Weet je waar jouw grenzen liggen in de omgang met anderen? En ga je hier vaak overheen?
 3. Voel je je op je gemak en zelfverzekerd in het contact met anderen?

Misschien ben je eventjes bezig met deze zoektocht, maar op lange termijn loont het de moeite. Je huidklachten kunnen dan verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

 

burn-outcoach en klant op boomstronk

Last van huiduitslag of eczeem? En wil je leren omgaan met stress en spanning?

BoFit leert jou je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en minder stress en spanning opleveren.

Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten en burn-out. We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bronnen:

Blog.heel.be

Mens-en-gezondheid.infonu.nl

 

Vragen? Direct Contact? Brochure aanvragen? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis).

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wil je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan op de knop hieronder.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 - 2095 6938 voor direct contact met Bo Bogaard, eerste aanspreekpunt van BoFit.

Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, je wordt binnen 24 uur teruggebeld. Ook in het weekend.