Meer dan 

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan 

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe negatieve gedachten te maken hebben met een burn-out en hoe je ze doorbreekt en loslaat

door | apr 20, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

In je hoofd ben je nooit helemaal ‘alleen’. Misschien herken je wel dat er soms een negatieve stem is die commentaar levert op wat je doet. Je kunt leren om die stem minder belangrijk te maken, waardoor je minder negatieve gedachten hebt. Negatief denken kan een symptoom zijn van burn-out. Hoe je negatieve gedachten doorbreekt en loslaat, en hoe negatieve gedachten te maken hebben met burn-out, lees je hier. 

Negatieve gedachten: maak kennis met je innerlijke criticus

Het goede nieuws is: iedereen heeft last van een stem die commentaar levert. Je bent dus niet de enige. Het slechte nieuws is dat die stem behoorlijk invloed op je kan uitvoeren. Hoeveel waarde je aan de stem hecht, bepaalt hoeveel invloed negatieve gedachten op je hebben. De manier waarop je denkt, of eigenlijk welke overtuigingen je hebt, wordt al vroeg gevormd. Je ouders, leraren, familieleden en als je ouder wordt je vrienden, hebben daar veel invloed op. Kreeg je van je leraar op school te horen dat je dom was? Leerden je ouders je dat je vooral niet je hoofd boven het maaiveld uit moest steken? Grote kans dat je niet snel je stem zult laten horen. Diep van binnen ben je namelijk overtuigd dat op de voorgrond treden gevaarlijk is.

En wie zit er trouwens te wachten op jouw mening, want wat weet jij nou eigenlijk?

De negatieve stem kun je ook je innerlijke criticus noemen. Je draagt deze stem al je hele leven met je mee. De stem in je hoofd is daarom vaak al zo normaal voor je dat je ‘m nauwelijks nog opmerkt. Maar: je gelooft wel wat-ie zegt.

 Vrouw staat in de natuur en worstelt met negatieve gedachtes

Negatieve gedachten doorbreken

Door je innerlijke criticus te herkennen, merk je z’n gedachten ook makkelijker op. Een simpele truc hiervoor is door op te merken wat je precies denkt op een dag, en hoeveel daarvan negatief is. Misschien schrik je van de hoeveelheid negatieve gedachten. Dat hoeft niet. Het is belangrijk je gedachten niet te veroordelen, maar ze alleen op te merken. Zo leer je de toon van je innerlijke criticus steeds beter kennen. Door naar je negatieve gedachten te kijken, kom je automatisch verder van ze af te staan. Je bént niet meer je negatieve gedachten: je hébt ze alleen. Vervolgens kun je je innerlijke criticus een naam geven die passend is bij je gedachten. Het beste is om een naam te kiezen die het onaardige karakter van je gedachten kenmerkt, maar niet beangstigend is. Bijvoorbeeld Cruella de Ville of Scrooge. Je kunt zelfs je negatieve gedachten hardop, in de toon passend bij de naam die je bedacht hebt, opzeggen. Op die manier verliezen de gedachten hun kracht omdat je de grap ervan in gaat zien. Want hoe vaak zijn die negatieve gedachten nu honderd procent waar? Bijna nooit.

Herken je dat als je negatief denkt, je vooral in paniek raakt maar geen oplossingen weet te bedenken? Dat komt doordat piekeren gedachten zijn die in een cirkel lopen maar niet worden afgemaakt. Lees hier 6 technieken waarmee je piekeren de baas blijft.

Door jezelf vragen te stellen over je gedachten, pluis je ze verder uit. Misschien vind je daardoor een oplossing of kom je erachter dat wat je denkt niet klopt. Stel jezelf de volgende keer dat je in een negatieve spiraal zit eens een vraag als: is het 100% waar? Wat is het bewijs hiervoor?

Bekijk ook de onderstaande video (Engels) over hoe je negatieve gedachten doorbreekt:

 

 

Negatieve gedachten en depressie

In sommige gevallen zijn negatieve gedachten hardnekkig. Als je in een depressie zit is het moeilijk om de negatieve gedachten te doorbreken. Het is belangrijk daar hulp bij te zoeken. Maar hoe weet je nu of je last hebt van negatieve gedachten of depressief bent?

Zoals je net hebt gelezen: negatieve gedachten hebben wel allemaal. Hoe erg ze je beïnvloeden, is verschillend. De een is er gevoeliger voor dan de ander. Daarbij ben je, als je leven niet lekker loopt, ook gevoeliger voor je negatieve gedachten. Dat is normaal. Als je maanden of zelfs jaren gebukt gaat onder een negatief denkpatroon, kan het zijn dat je depressief bent. Bij een depressie horen meerdere symptomen. Een aantal hiervan zijn: angstklachten, besluiteloosheid, slaapstoornissen en het vermijden van sociaal contact.

Lees hier 20 symptomen van een depressie. 

Heb je moeite om in slaap te vallen als je piekert? Dit filmpje (Engels) geeft daarvoor tips:

 

 

Negatieve gedachten en burn-out

Negatief denken kan ook een symptoom zijn van een burn-out. Een burn-out is namelijk een combinatie van allerlei klachten bij elkaar. Wij hebben 73 symptomen benoemd die allen te maken hebben met burn-out. Piekeren en negatief denken zorgen voor stress en spanning. In combinatie met andere klachten kunnen ze leiden tot een burn-out.

Ben je niet depressief maar heb je het gevoel dat jouw negatieve gedachten wél voortkomen uit een (naderende) burn-out? Wij hebben een preventief of curatief burn-outprogramma waarmee we je helpen om van je klachten af te komen. Neem contact met ons op voor de brochure, een gratis kennismaking en de tarieven.

 

 

 

 

Bron:
Sprout.nl | 
Danny Compier 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Burn-outherstel in de natuur

6 slimme vragen als je denkt burn-out te zijn

Heb je last van een burn-out? Of ben je gewoon wat gestrest? Soms is het lastig in te schatten hoe je er voor staat en of je hulp moet inschakelen. Wij helpen je met zes vragen die je jezelf kunt stellen om er achter te komen of je werkelijk burn-out bent. Grenzen...

Restverschijnselen burn-out: vermoeidheid vrouw

Restverschijnselen na burn-out: wat is het en wat doe je ermee?

Na je burn-out wil je mogelijk snel aan de slag om je leven weer op te pakken. Voor de meeste mensen lukt dat. Een klein deel houdt na hun burn-out last van restverschijnselen, klachten die niet zo snel overgaan. Wat houdt dat precies in en wat kun je er aan doen?...

foto bo bogaard

Hoe is het met jouw gezonde gedrevenheid?

Burn-out, burn-out, burn-out! Ik hoor het overal om mij heen. Jongeren, middelbaren, ouderen, mannen, vrouwen, ondernemers, werknemers, mensen met een ziektewetuitkering. Is het moeilijk vertoeven in onze maatschappij? Zijn de perfectionisten en...