Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent
Uit diverse onderzoeken van onder andere het TNO, CNV en 2DAYSMOOD komt naar voren dat medewerkers meer kans hebben op een burn-out dan voorheen. We ervaren meer werkdruk, minder werkplezier, hebben minder energie en er is meer (psychisch) verzuim. Uiteraard heeft de coronacrisis hier zijn stempel op gedrukt. 2DAYSMOOD Crisis Monitor hield enquêtes onder 3500 medewerkers van 50 Nederlandse organisaties en vergeleek de werkstress met die van vorig jaar. Dit is de uitslag.
Opvallend aan de cijfers is dat we ten opzichte van vorig jaar in ons werk helemaal niet zo veel ongelukkiger zijn. We waren in 2019 maar 1% gelukkiger. Je zou bijna concluderen dat de coronacrisis dus helemaal niet zo veel heeft gedaan met ons geluksgevoel. Maar dat is niet helemaal waar. We hebben in 2020 veel meer met uitschieters te maken gehad. Heel duidelijk is dat rondom de lockdowns in maart en oktober. Onze stemming en geluksgevoel nemen af en de factor stress neemt toe. Ter vergelijk: in maart 2019 was 35% ontevreden met zijn werk. In 2020 is dat 42%. Ook hadden we in maart nog het meeste last van stress, in oktober hebben we last van stress én ontevredenheid.
Wat veroorzaakt werkstress?
Waar hebben we tijdens deze coronacrisis nou het meeste last van? Wat veroorzaakt de meeste werkstress? Uit het onderzoek komt naar voren dat vooral met een verstoorde werk-privébalans (1), te weinig waardering (2) en een slechte interne communicatie (3) te maken heeft. Vooral de eerste scoort hoog ten opzichte van het jaar ervoor. Toen stond een verstoorde werk-privébalans nog maar op nummer 3. Ook de interne communicatie staat hoog op ons prioriteitenlijstje, maar hier is in de meeste organisaties nog steeds ruimte voor verbetering. Uiteraard zijn er ook zaken die een positief gevoel opwerpen. En die zijn nagenoeg hetzelfde gebleven als in 2019. We krijgen nog steeds veel energie van onze collega’s, onze directe manager en onze intrinsieke motivatie.
Stemming en werk
Als volgt keek het onderzoek van 2DAYSMOOD naar de reden waarom onze stemming omslaat op het werk. Dat heeft voor 41% te maken met de werksfeer, onduidelijkheid en de taken die we doen. Voor 26% is het de werkdruk die een negatieve stemming veroorzaakt. Gek genoeg zijn dit ook de factoren waar we juist energie van krijgen. Een positieve werksfeer, autonomie, samenwerken en lekker bezig zijn (positieve werkdruk) heeft juist een goede invloed op onze stemming op het werk.
Heb jij last van stress en twijfel je of je burn-out bent? Download gratis onze burn-outgids:
Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf
Managers en werknemers
Ook opvallend is dat uit het onderzoek naar voren kwam dat managers anders met stress omgaan dan werknemers. Werknemers blijven eerder hangen in negatieve gevoelens en stemmingen. Mogelijk heeft het ermee te maken dat managers meer verantwoording hebben. Het hoort bij hun functie om een visie uit te dragen en daadkracht te tonen. Werknemers zitten vaker in een afwachtende positie. Ze zijn meer afhankelijk van de communicatie binnen de organisatie en de relaties met de werkomgeving. Toch kunnen ook werknemers zelf stappen ondernemen om te zorgen dat ze niet te lang in stress en negativiteit blijven hangen. Dat is niet alleen voordelig voor de organisatie maar juist ook voor hun eigen energie, vitaliteit en gezondheid.
Wil jij beter omgaan met (werk)stress? Lees dan deze blogs:
- 8 slimme tips voor meer werkgeluk op de werkvloer;
- Hoe vergroot je je stressbestendigheid? 7 handige tips om beter met stresssituaties om te gaan;
- 7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan;
- 19 risicofactoren op je werk die naar een burn-out leiden.
Heb jij last van stress op je werk? Of een verstoorde werk-privébalans?
Laat stress niet oplopen en doe er op tijd iets aan. Samen met BoFit leer je om met stress om te gaan, om je valkuilen te herkennen en gebruik te maken van je kwaliteiten. Zo krijg jij je energie terug en kun je weer gezond aan de slag zonder het risico op een burn-out.
Wij werken al 20 jaar met burn-out en stressgerelateerde klachten en hebben inmiddels meer dan 5.000 klanten geholpen. We staan ook graag voor jou klaar!
Ja, ik wil graag gratis kennismaken!
Bron: