7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan

door | feb 5, 2019 | BoFit Burn-out Blog

Zoals je in ons vorige blog las, is burn-out niet per se werkgerelateerd. Wel komt stress op de werkvloer steeds vaker voor. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je werk weer leuk wordt?

 

Burn-outonderzoek

Uit een onderzoek over burn-outverschijnselen van het Zilveren Kruis twee jaar terug blijkt dat werknemers voornamelijk kampen met een te hoge werkdruk, te weinig erkenning en te weinig steun van leidinggevenden en collega’s. En dat terwijl je werk naast het verschaffen van een inkomen je juist ook plezier en voldoening zou moeten geven. Hoewel je werksituatie natuurlijk niet het enige leefgebied is dat stress kan opleveren, is het wel een plek waar je veel van je tijd doorbrengt. Daarom is het een belangrijke factor als het gaat om in balans blijven. Met deze slimme stappen zorg je voor een ontspannen werksituatie en leer je beter omgaan met stressfactoren.

7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan

 

Stap 1: Laat perfectionisme los

Mensen met een burn-out zijn vaak perfectionisten. Alles perfect willen doen is een nobel streven, maar ook een gebed zonder eind. Er kan namelijk altijd nog wel iets verbeterd worden. Sta jezelf toe om fouten te maken. Ieder mens maakt fouten, ook jij. Zeg daarnaast eens wat vaker tegen jezelf: “Het is goed zo”. Je doet je best, maar je hoeft niet tot het uiterste te gaan om een goede werknemer te zijn.

Stap 2: Relativeer

Natuurlijk, je werk is belangrijk. Maar niet zo belangrijk dat je er ziek van wordt. Dus moet die stapel papieren echt vandaag verwerkt worden? Zal het bedrijf instorten als jij die taak van je collega niet overneemt? Op veel van dit soort vragen kun je waarschijnlijk ‘nee’ zeggen. Probeer je werk daarom iets meer te relativeren en negatieve gedachtes hierover los te laten.

Stap 3: Neem voldoende pauzes

Met stress op zich is niks mis. Stress is zelfs noodzakelijk om te leven en in actie te komen. Veel stress is dus niet zo zeer de boosdoener, maar te weinig ontspannen wel. Neem meer pauzes om je lichaam te herstellen, het liefst iedere drie kwartier tot een uur. Even lopen, wat lichaamsoefeningen doen of een frisse neus halen buiten. Het zijn allemaal manieren om je op te laden en met energie je werk weer op te pakken. Daarnaast blijkt dat mensen het meest creatief zijn tijdens hun rustmomenten. Door te ontspannen haal je dus echt meer uit je werk.

 

teams, teambuilding, teamtraining

Stap 4: Maak stress bespreekbaar

Laat je collega’s en leidinggevende weten wat er zich bij jou afspeelt. Geef aan als de werkdruk te hoog is en je het niet aankunt. Als het lastig is om op jouw werk over dit soort dingen te praten, neem dan in ieder geval iemand in vertrouwen die jou wel kan helpen. Samen kom je vaak tot betere oplossingen dan alleen. Zijn er meerdere collega’s die met stress kampen? Kijk of je dit samen bespreekbaar kunt maken door dit bijvoorbeeld in een vergadering te bespreken of samen naar je leidinggevende te stappen. Dat voelt vaak veiliger dan dat je dit in je eentje moet aankaarten.

Stap 5: Stel een workshop of training voor

Stel je werkgever voor om met je team een workshop of training stresspreventie te doen. Zo leer je hoe je stress herkent, wat jouw manier is om hiermee om te gaan en hoe je stress positief ombuigt. Wil jouw werkgever hier niet in investeren vanwege de kosten? Overtuig hem of haar dan dat dit op termijn het ziekteverzuim omlaag brengt en dus ook de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast worden veel van dit soort trainingen vergoed en hoeft je werkgever het dus helemaal niet uit eigen zak te betalen.

Stap 6: Maak er het beste van

Zit je in een (tijdelijke) stressvolle situatie die niet te veranderen is? Dan is er vaak maar één oplossing. Probeer er het beste van te maken. Kijk wat het je wél oplevert en wat er uit te leren valt. Vaak gebeuren dit soort situaties niet voor niets en kun je achteraf goed zien waarom dit juist op dat moment gebeurde.

Stap 7: Verander je werk

Mochten deze stappen allemaal niet baten en is je stressniveau op je werk nog steeds hoog? Kijk dan eens goed of je werk nog wel bij je past. Zit je wel in de juiste omgeving? Doe je werk waarmee je jouw kwaliteiten en talenten benut? Nee? Misschien is het tijd voor verandering. Is ander werk zoeken je een brug te ver? Een dag minder werken kan al een hoop doen. Zo heb je meer tijd voor jezelf en kun je meer ontspannen. Ook in je privéleven leuke dingen doen en opladen, zorgt dat je stress op de werkvloer beter aankunt.

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Hoe ontstaat angst en een angsstoornis?

Schrik jij snel? Zoals van een onverwacht hard geluid of een auto die vlak langs je rijdt? In dat geval is angst een normale reactie die ons voorbereidt op mogelijk gevaar. Maar als je voor onschuldige dingen bang bent of voortdurend een vaag gevoel van angst hebt,...

vrouw met winterdip

10 praktische tips tegen een winterdip

 De donkere winterdagen zijn de gezelligste dagen van het jaar. Voor sommigen dan. Niet iedereen staat te springen wanneer de gordijnen om vijf uur al gesloten worden. Stemt het weinige licht je somber? En verlang je nu al naar de lente? Mogelijk heb je last...

Vrouw met stress slaat handen voor het gezicht

29 meestvoorkomende symptomen van stress

Weet jij wat de symptomen van stress zijn? In tijden van crisis is het belangrijk om jezelf in de gaten te houden om zo erger te voorkomen. In dit blog laten we je zien wat de meest voorkomende fysieke en psychische stresssignalen zijn. En ook wanneer het tijd...

hoe verhoog je je energie bij burn-out

Hoe verhoog je je energielevel bij burn-out?

Een van de grootste klachten bij burn-out zijn vermoeidheidverschijnselen. De dingen die normaal gesproken heel vanzelfsprekend zijn, zoals boodschappen doen of de hond uitlaten, kunnen je nu enorm veel moeite kosten. Hoe krijg je je energie weer terug?...