7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan

door | feb 5, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Zoals je in ons vorige blog las, is burn-out niet per se werkgerelateerd. Wel komt stress op de werkvloer steeds vaker voor. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je werk weer leuk wordt?

 

Burn-outonderzoek

Uit een onderzoek over burn-outverschijnselen van het Zilveren Kruis twee jaar terug blijkt dat werknemers voornamelijk kampen met een te hoge werkdruk, te weinig erkenning en te weinig steun van leidinggevenden en collega’s. En dat terwijl je werk naast het verschaffen van een inkomen je juist ook plezier en voldoening zou moeten geven. Hoewel je werksituatie natuurlijk niet het enige leefgebied is dat stress kan opleveren, is het wel een plek waar je veel van je tijd doorbrengt. Daarom is het een belangrijke factor als het gaat om in balans blijven. Met deze slimme stappen zorg je voor een ontspannen werksituatie en leer je beter omgaan met stressfactoren.

7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan

 

Stap 1: Laat perfectionisme los

Mensen met een burn-out zijn vaak perfectionisten. Alles perfect willen doen is een nobel streven, maar ook een gebed zonder eind. Er kan namelijk altijd nog wel iets verbeterd worden. Sta jezelf toe om fouten te maken. Ieder mens maakt fouten, ook jij. Zeg daarnaast eens wat vaker tegen jezelf: “Het is goed zo”. Je doet je best, maar je hoeft niet tot het uiterste te gaan om een goede werknemer te zijn.

Stap 2: Relativeer

Natuurlijk, je werk is belangrijk. Maar niet zo belangrijk dat je er ziek van wordt. Dus moet die stapel papieren echt vandaag verwerkt worden? Zal het bedrijf instorten als jij die taak van je collega niet overneemt? Op veel van dit soort vragen kun je waarschijnlijk ‘nee’ zeggen. Probeer je werk daarom iets meer te relativeren en negatieve gedachtes hierover los te laten.

Stap 3: Neem voldoende pauzes

Met stress op zich is niks mis. Stress is zelfs noodzakelijk om te leven en in actie te komen. Veel stress is dus niet zo zeer de boosdoener, maar te weinig ontspannen wel. Neem meer pauzes om je lichaam te herstellen, het liefst iedere drie kwartier tot een uur. Even lopen, wat lichaamsoefeningen doen of een frisse neus halen buiten. Het zijn allemaal manieren om je op te laden en met energie je werk weer op te pakken. Daarnaast blijkt dat mensen het meest creatief zijn tijdens hun rustmomenten. Door te ontspannen haal je dus echt meer uit je werk.

 

teams, teambuilding, teamtraining

Stap 4: Maak stress bespreekbaar

Laat je collega’s en leidinggevende weten wat er zich bij jou afspeelt. Geef aan als de werkdruk te hoog is en je het niet aankunt. Als het lastig is om op jouw werk over dit soort dingen te praten, neem dan in ieder geval iemand in vertrouwen die jou wel kan helpen. Samen kom je vaak tot betere oplossingen dan alleen. Zijn er meerdere collega’s die met stress kampen? Kijk of je dit samen bespreekbaar kunt maken door dit bijvoorbeeld in een vergadering te bespreken of samen naar je leidinggevende te stappen. Dat voelt vaak veiliger dan dat je dit in je eentje moet aankaarten.

Stap 5: Stel een workshop of training voor

Stel je werkgever voor om met je team een workshop of training stresspreventie te doen. Zo leer je hoe je stress herkent, wat jouw manier is om hiermee om te gaan en hoe je stress positief ombuigt. Wil jouw werkgever hier niet in investeren vanwege de kosten? Overtuig hem of haar dan dat dit op termijn het ziekteverzuim omlaag brengt en dus ook de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast worden veel van dit soort trainingen vergoed en hoeft je werkgever het dus helemaal niet uit eigen zak te betalen.

Stap 6: Maak er het beste van

Zit je in een (tijdelijke) stressvolle situatie die niet te veranderen is? Dan is er vaak maar één oplossing. Probeer er het beste van te maken. Kijk wat het je wél oplevert en wat er uit te leren valt. Vaak gebeuren dit soort situaties niet voor niets en kun je achteraf goed zien waarom dit juist op dat moment gebeurde.

Stap 7: Verander je werk

Mochten deze stappen allemaal niet baten en is je stressniveau op je werk nog steeds hoog? Kijk dan eens goed of je werk nog wel bij je past. Zit je wel in de juiste omgeving? Doe je werk waarmee je jouw kwaliteiten en talenten benut? Nee? Misschien is het tijd voor verandering. Is ander werk zoeken je een brug te ver? Een dag minder werken kan al een hoop doen. Zo heb je meer tijd voor jezelf en kun je meer ontspannen. Ook in je privéleven leuke dingen doen en opladen, zorgt dat je stress op de werkvloer beter aankunt.

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

leren 'nee' zeggen

6 effectieve manieren om ‘nee’ te zeggen

Zeg je altijd ‘ja’ op vragen en verzoeken van anderen? Veel mensen met een burn-out hebben hier last van. Als je altijd ingaat op de wensen van je omgeving, pleeg je roofbouw op jezelf. Je zelfvertrouwen leidt eronder en gevoelens van ontevredenheid en boosheid...

Verbeter je slaap aanzienlijk met deze tips

Om van een burn-out te herstellen is onder andere slaap nodig. Veel slaap. Minder bekend is dat ‘goed’ slapen net zo belangrijk is. Dit blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Met deze tips verbeter je gemakkelijk de kwaliteit van je slaap.   Niet alleen...