Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Hoe vergroot je je stressbestendigheid? 7 handige tips om beter met stresssituaties om te gaan

door | aug 25, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Zeg eens eerlijk, heb jij best geregeld last van stress? En zou je graag je stressbestendigheid willen vergroten? Dat kan. Je kunt jezelf zeker trainen om beter met stress om te gaan. Wat je kunt doen, lees je hier in dit blog.

 

Wat is stressbestendigheid en wat is het niet?

Stressbestendigheid betekent bestand zijn tegen stress en spanning, zoals bij tegenslag, als je moet presteren onder druk, bij sociale druk, vijandigheid en bij veranderende omstandigheden. Het betekent dat je met een bepaalde hoeveelheid druk op een goede en ontspannen manier kunt omgaan. Het betekent niet dat je alles moet aankunnen en als een malle maar blijft doorgaan. Langdurige, chronische stress leidt namelijk naar allerlei klachten als darmklachten, hartklachten, slaapproblemen, depressie, overspannenheid en burn-out.

 

Je stressbestendigheid vergroten

Misschien raak je heel snel in de stress als de werkdruk iets wordt verhoogd. Of ben je al in paniek als iemand iets vervelends tegen je zegt. Je kunt zeker iets doen om meer weerbaar te worden en beter met stress en tegenslag om te gaan. Dit zal mogelijk niet in één dag lukken. Zoals bij alles geldt dat oefening kunst baart. Hoe vaker je jezelf bijvoorbeeld aanleert om rustig te blijven, hoe beter dat lukt.

 

Man met stress staart uit het raam

 

7 tips om je stressbestendigheid te vergroten

 

Tip 1: Zoek de stress niet op

Misschien klinkt dit als een paradox in je oren. Want je moet toch juist met stress kunnen omgaan? Er tegen kunnen? Ja en nee. Je wilt voorkomen dat je in een soort rollercoaster van stressvolle situaties terecht komt. Want stress zet stress aan. Als jij al gestrest door het leven gaat, dan gaat nog meer stress je echt niet helpen. Stressbestendig zijn betekent niet dat je alles moet aankunnen. Beter is zelfs als je zo min mogelijk stress in je leven ervaart, zodat je een stabiele basis creëert om met stress om te gaan. Dus als het niet nodig is, ga het dan uit de weg. Aan de andere kant is een beetje stress echt niet erg. Het is niet de bedoeling dat je het koste wat het kost vermijdt of er angstig van wordt. Stress hoort nu eenmaal bij het leven.

 

Tip 2: Herken je stressignalen

Om je stressbestendigheid te vergroten moet je natuurlijk ook herkennen wanneer je gestrest bent. Want dan pas kun je ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Weet jij welke signalen jouw lichaam geeft als je last van stress hebt?

Wil jij weten wat de meest voorkomende stresssignalen zijn? Lees dan dit blog: Zo herken én voorkom je stress + 7 tips.

 

Tip 3: Let op je ademhaling

In stressvolle situaties heb je de neiging om hoger te ademen. Door je adem naar je buik te brengen, komt je lichaam ook tot rust. Hierdoor lukt het veel beter om in rust te reageren op een stressvolle situatie. 

 

Tip 4: Plan je (werk)dag goed in

Je haasten en werken met een hoge werkdruk is niet fijn. Je dag goed inplannen zodat je weet dat je op schema bent, helpt om op een ontspannen manier de dag door te gaan. Gaat het alsnog mis? Of krijg je niet al je werk af? Dan heb je in ieder geval je best gedaan. In de meeste gevallen kan het morgen ook gedaan worden. Laat het los en zet je de volgende dag weer volledig in.

 

Tip 5: Vat het niet te persoonlijk op

Raak jij vooral gestrest door vijandigheid of nare opmerkingen van anderen? Bedenk dan dat dit meestal niet persoonlijk is. Vijandigheid en vervelende opmerkingen gaan veel vaker over de pijn van de ander dan echt over jou. Kennelijk is het iets in jou of in jouw reactie wat die pijn of pijnlijke herinnering bij de ander oproept. Je bent als het ware de katalysator. En als het niet over jou gaat, dan hoef je er ook niet mee aan de haal. Dat wil niet zeggen dat je alles moet accepteren. Je mag best aangeven dat je het vervelend vindt dat iemand bijvoorbeeld zo tegen je te keer gaat.

 

Tip 6: Neem je gedachten niet te serieus

Je gedachten lijken soms een heel eigen leven te leiden. Je hebt bijvoorbeeld een afspraak waar je niet naar uitkijkt. Of je moeder heeft iets gezegd dat je heeft geraakt. Voor je het weet ben je in je hoofd in een lang gesprek verwikkeld waar de verwijten om de oren vliegen. Het gevolg hiervan is dat je enorm gestrest raakt zonder dat er ook nog maar iets is gebeurd. Je gedachten of je brein bijt zich het liefst vast een probleem. Daarom veert het als het ware op als er zich een ‘probleem’ aandient. Echt of niet echt. Als je dit mechanisme door hebt, kun je er van een afstandje naar kijken. Neem die conversaties in je hoofd niet serieus. Natuurlijk is dit in eerste instantie niet gemakkelijk. Het vergt oefening en soms is het beste jezelf even af te leiden zodat je niet in die maalstroom blijft hangen.

 

Tip 7: Loop weg van de situatie

Als het je echt te veel wordt en je merkt dat je stresslevel stijgt, loop dan even van de situatie weg. Door jezelf in een andere omgeving te zetten, kom je beter tot rust en kun je de situatie herzien en relativeren. Zo herpak je jezelf te en kun je op de juiste en meer ontspannen manier weer verder.

 

 Tip 8: Herstel van stress

Aan stress ontkom je natuurlijk niet altijd, dat gaven we al eerder aan. Mocht je toch in een stressvolle situatie terechtkomen, zorg dan dat je de tijd neemt om hiervan te herstellen. Zoek ook voor jezelf uit waardoor jij het beste ontspant. Is dat van muziek luisteren? Even een boek lezen op de bank? Een wandeling maken? Niets is namelijk schadelijker dan je lichaam geen rust gunnen en maar door blijven gaan. Dat leidt op korte en lange termijn namelijk altijd naar klachten.

 

Download ebook over burn-out

Denk jij dat je misschien wel burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Heb jij veel last van stress? En wil je hiermee leren omgaan?

Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bron:

Vitaalgezond.nl | Vera

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw denkt na over stress

Alles wat je moet weten over stress en de symptomen

Hoe weet ik dat ik last heb van stress? Wat zijn de symptomen en oorzaken? Hoe verminder ik stress? Welke oefeningen kan ik doen om meer te ontspannen? Het zijn vragen die iedereen wel eens stelt als je te maken hebt met stress in je leven. Juist in deze tijd van...

Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

Als je net burn-out bent geraakt, ben je natuurlijk gemotiveerd om snel weer aan de slag te gaan. Alleen, je lichaam reageert hierop heel anders en lijkt een geheel eigen wil te hebben. Daarom wil je mogelijk weten hoe lang je herstel duurt. Een eenduidig antwoord...

foto bo bogaard

Herstel op een natuurlijke manier

Ik ben dit jaar gestart met een verbouwing van mijn lichaam. Mijn ogen werden steeds zwaarder en ik besloot om een ooglidcorrectie aan te gaan. De ingreep is inmiddels gebeurd. Ik ben als persoon mentaal vrij stabiel maar ik was toch behoorlijk gespannen. Een week...