Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

door | sep 17, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Heb je een burn-out als je last hebt van burn-outklachten? Dat hoeft niet. Wel is het een signaal om deze klachten serieus te nemen. In dit blog leggen we je het verschil uit.  

 

Burn-outcijfers

Ongeveer 16% van de werknemers loopt rond met burn-outklachten. Dit zijn officiële cijfers uit Arbobalans 2018, gepubliceerd door onderzoeksbureau TNO. Dat zijn dus meer dan een miljoen Nederlanders. Inmiddels zullen deze cijfers ook flink zijn gestegen. Gezien de huidige crisissituatie hebben heel veel meer mensen last van stress gekregen. Maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk? Zitten deze werknemers dan ook thuis met een burn-out? Nee, dat niet. Er is namelijk een verschil tussen burn-out en burn-outklachten. En dat gaan we je nu uitleggen.

 

Burn-outklachten: op weg naar een burn-out

Je hebt last van burn-outklachten als je klachten hebt die voorkomen bij burn-out. Dat klinkt logisch, toch? Denk aan: extreme (psychische) vermoeidheid, slecht slapen, hoge ademhaling, onrustgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en andere burn-outklachten. Maar, deze klachten kunnen op zich staan en helemaal niets met burn-out te maken hebben. Je kunt bijvoorbeeld een tekort hebben aan koolhydraten en daarom last hebben van concentratieproblemen. Of een hoge ademhaling hebben omdat je longproblemen hebt. Dan heeft het niets met burn-out te maken. Maar als je klachten voortkomen uit ongezonde stress (in de breedste zin) en het aannemelijk is dat als er niets veranderd je burn-out raakt, dan spreek je van burn-outklachten.

 

Jonge man met burn-out(klachten)

Burn-out: te lang doorlopen met burn-outklachten

Doe je niets tot weinig aan je burn-outklachten? Denk je dat het wel meevalt en probeer je ze gewoon te negeren? Of heb je wél hulp gezocht, maar was dit niet de juiste hulp? Dan kunnen je burn-outklachten uiteindelijk overgaan in overspannenheid en burn-out. Bij een burn-out val je volledig uit. Het lukt je niet meer om je te concentreren, je bent extreem vermoeid, kan niet meer slapen of je slaapt juist enorm veel. Werken lukt niet meer, evenals de dingen doen waar je eerst plezier in had. Kortom, je bent totaal op en volledig uit het lood geslagen. En: hoe langer je met je burn-outklachten hebt doorgelopen, hoe langer het duurt voordat je herstelt. Daarom is het zo belangrijk om zo snel mogelijk iets met je klachten te doen en het liefst een burn-out voor te zijn. En om de juiste professionele hulp in te schakelen zodat je goed herstelt en je burn-out(klachten) niet meer terugkomt (terugkomen).

 

Heb je nog meer vragen over burn-out? Dit zijn mogelijk interessante artikelen voor je:

 

Download ebook over burn-out

Denk jij dat je misschien wel burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Wil jij van je burn-outklachten of burn-out af?

Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bron:

Npofocus.nl | Saskia Wayenberg

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

blog over eenzaamheid

7 gouden tips tegen eenzaamheid bij burn-out

 Meer dan 40 procent van de Nederlanders voelt zich eenzaam. Dit kwam uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook mensen met een burn-out hebben hier vaak last van. In dit blog geven we je tips om hier beter mee om te...

foto bo bogaard

De druk is niet voor iedereen gelijk

Gisteren zag ik voormalig profvoetballer Ruud Gullit op televisie bij het programma Pauw. In een flits zag ik de nog altijd vitale Mick Jagger op een groot festival voorbij komen. En ik zag het debat met Trump en Clinton. Ik lees de volgende dag een...