Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Wat is het verschil tussen burn-out en burn-outklachten?

door | sep 17, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Heb je een burn-out als je last hebt van burn-outklachten? Dat hoeft niet. Wel is het een signaal om deze klachten serieus te nemen. In dit blog leggen we je het verschil uit.  

 

Burn-outcijfers

Ongeveer 16% van de werknemers loopt rond met burn-outklachten. Dit zijn officiële cijfers uit Arbobalans 2018, gepubliceerd door onderzoeksbureau TNO. Dat zijn dus meer dan een miljoen Nederlanders. Inmiddels zullen deze cijfers ook flink zijn gestegen. Gezien de huidige crisissituatie hebben heel veel meer mensen last van stress gekregen. Maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk? Zitten deze werknemers dan ook thuis met een burn-out? Nee, dat niet. Er is namelijk een verschil tussen burn-out en burn-outklachten. En dat gaan we je nu uitleggen.

 

Burn-outklachten: op weg naar een burn-out

Je hebt last van burn-outklachten als je klachten hebt die voorkomen bij burn-out. Dat klinkt logisch, toch? Denk aan: extreme (psychische) vermoeidheid, slecht slapen, hoge ademhaling, onrustgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en andere burn-outklachten. Maar, deze klachten kunnen op zich staan en helemaal niets met burn-out te maken hebben. Je kunt bijvoorbeeld een tekort hebben aan koolhydraten en daarom last hebben van concentratieproblemen. Of een hoge ademhaling hebben omdat je longproblemen hebt. Dan heeft het niets met burn-out te maken. Maar als je klachten voortkomen uit ongezonde stress (in de breedste zin) en het aannemelijk is dat als er niets veranderd je burn-out raakt, dan spreek je van burn-outklachten.

 

Jonge man met burn-out(klachten)

Burn-out: te lang doorlopen met burn-outklachten

Doe je niets tot weinig aan je burn-outklachten? Denk je dat het wel meevalt en probeer je ze gewoon te negeren? Of heb je wél hulp gezocht, maar was dit niet de juiste hulp? Dan kunnen je burn-outklachten uiteindelijk overgaan in overspannenheid en burn-out. Bij een burn-out val je volledig uit. Het lukt je niet meer om je te concentreren, je bent extreem vermoeid, kan niet meer slapen of je slaapt juist enorm veel. Werken lukt niet meer, evenals de dingen doen waar je eerst plezier in had. Kortom, je bent totaal op en volledig uit het lood geslagen. En: hoe langer je met je burn-outklachten hebt doorgelopen, hoe langer het duurt voordat je herstelt. Daarom is het zo belangrijk om zo snel mogelijk iets met je klachten te doen en het liefst een burn-out voor te zijn. En om de juiste professionele hulp in te schakelen zodat je goed herstelt en je burn-out(klachten) niet meer terugkomt (terugkomen).

 

Heb je nog meer vragen over burn-out? Dit zijn mogelijk interessante artikelen voor je:

 

Download ebook over burn-out

Denk jij dat je misschien wel burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Wil jij van je burn-outklachten of burn-out af?

Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bron:

Npofocus.nl | Saskia Wayenberg

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Geboorte van de BoFit-methode

Zeventien jaar geleden introduceerde ik in Nederland de BoFit-methode. Daar is natuurlijk een heel proces aan vooraf gegaan. Na jarenlange werkervaring in de verslavingszorg (18 jaar) met de zwaarste groep, en als trainer en oprichter van een van de...

Vrouw achter laptop met koffie

Thuiswerken en stress: zo houd je het in de hand

Thuiswerken en stress: uit onderzoek blijkt dat de psychische gezondheid van werknemers achteruitgaat door thuiswerken. En dat is natuurlijk geen goed nieuws. Hoe kun je ervoor zorgen dat je stress in de hand houdt?   Thuiswerken: met een kop koffie achter de...

15 verkeerde manieren om met je burn-out om te gaan

 Er is veel geschreven over hoe je uit je burn-out komt. Maar zijn er ook manieren die je burn-out verergeren? Die je alleen maar dieper in de ellende brengen? Zeker wel. BoFit zet er een aantal voor je op een rijtje.   Trek op tijd aan de bel Er zijn...

foto bo bogaard

Bewogen presentatie

Afgelopen weekend was ik één van de sprekers op het festival Zin, zen & zo in Maarheeze. Ik was uitgenodigd om daar namens BoFit een presentatie te geven. Het is interessant wat ergens voor gevraagd worden met je doet. In eerste instantie moet je...