Burn-out ervaring van Leendert | werkdruk en privéomstandigheden

door | dec 15, 2022 | Ervaringsverhalen | 0 Reacties

De reden dat ik in contact ben gekomen met BoFit is een situatie in de privésfeer die is geëscaleerd. Voorafgaand was er veel gebeurd.

Ik werk als verkoopmanager bij een plantenkwekerij waar ik verantwoordelijk ben voor de verkoop en alle randzaken daaromheen. Ik loop altijd in begin van seizoen (zo’n week of 14) op de toppen van mijn tenen. Normaal gesproken een zware opgave, maar in deze situatie extra zwaar.

Neem alleen al dat ik de verantwoording heb voor de hele verkoop. In het begin hadden we een constante hoge omzet. Nu moesten de winkels sluiten in verband met corona. De pandemie zorgde er ook voor dat ik niet van de tuin afkwam. Geen bezoeken deed met klanten in Nederland. En ook niet in het buitenland. Deze bezoeken waren voor mij achteraf gezien juist de rustmomenten.

De werkdruk en de slechte sfeer, het was echt op een hoogtepunt. Dit is 7 mei 2021 thuis tot een uitbarsting gekomen. Met als gevolg dat ik op het punt stond het huis te verlaten. Een opmerking aan de etenstafel van mijn dochter van 18 leidde tot deze uitbarsting. Deze dag was ook de verjaardag van mijn vader die enkele jaren geleden is overleden. Omdat we vele jaren daarvoor afscheid van ons moeder hadden genomen, was ik hiermee erg bezig.

Voor mijn hoefde het niet meer. Ik zag het gezin als een blok aan mijn been. Dit heeft bij nog nooit gespeeld. Ik was juist een groot familieman. Maar de maat was vol.

Was het een burn-out? Overspannenheid?

Mijn vrouw heeft een paar dagen daarna via internet BoFit gevonden. En mij voorgesteld (dit was bijna ons laatste gesprek) om hiermee in contact te komen. Ik had niet aan hulp gedacht. En was dit ook niet van plan. Ik dacht zelf de oplossing te vinden door bij mijn gezin weg te gaan.

reactie klant burn-outherstel

Ondertussen had mijn vrouw mijn werkgever gebeld en deze op de hoogte gebracht. Toen zij dit aan mij vertelde, brak ik. Ik ga toe dat ik hulp nodig had. Als het maar geen psycholoog was.

Gelukkig ben ik via Bo Bogaard (eerste aanspreekpunt, red.) van BoFit in contact gekomen met coach Vincent. Al binnen een week een afspraak gemaakt, ook met alle medewerking van de werkgever. Die afspraak vond plaats bij de duinen van de Roestelbergen in Kaatsheuvel. Hier heeft het vervolg ook iedere keer plaatsgevonden.

Dit traject heb ik als zeer positief ervaren. Ook omdat er dingen boven water zijn gekomen die ik nooit als medeoorzaak heb gezien. Zoals de situatie met mijn zus en zwager en het verwerken van overlijden. En zelfs het verwerken van het overlijden van mijn moeder 16 jaar geleden. Net als de intensieve zorg voor mijn vader. Hoewel ik dit nooit als een zware taak heb gezien.

Vaak was mij om hulp vragen vanzelfsprekend voor anderen. “Oh vraag het Leendert maar.” Ik wist overal antwoord op of een oplossing voor. Ik wist het wel te regelen. Ik leerde om ook een keer ‘nee’ te zeggen op de zaak. De telefoon op bepaalde momenten niet meer op te nemen. Genoeg rustpauzes te nemen tijdens werk. Maar ook ervoor en erna. Hier heeft de zaak ook aan meegewerkt om mij uit bepaalde situaties te houden.

Het traject buiten de gesprekken om was ook verhelderend. Zoals de ademhalingsoefeningen, de stressmomenten ontwijken enzovoort. En ook een luisterend oor van een vreemde die je vertelde wat goed was en wat niet, was verfrissend.

Mede hierdoor is het thuis ook goed gekomen. We hebben met het gezin enkele maanden na het voorval een vakantie geboekt. Ik heb zorgeloos zonder telefoon geleefd en goede gesprekken gehad. Ik heb de lol van het gezin weer teruggevonden. En natuurlijk, er is wel eens wat maar dat is in ieder gezin. Ook ik moet wennen dat kleintjes groter worden, en dat ik ze moet loslaten.

Ik ben weer met mijn werk tijdens de drukke perioden gestart. Daar waar het een jaar geleden misliep. Ik heb het zelf en met anderen prima doorstaan, ook al zitten de valkuilen dichtbij. Mede door de regelmatige sessies met Vincent heb weer de puntjes op de i gezet.

Ik zal altijd moeten opletten, maar ik ben er sterker en realistischer uitgekomen. Er is meer op de wereld, zeg maar.

Kamp jij ook met een (dreigende) burn-out of stressklachten?

Neem je eerste stap naar herstel en vraag vandaag nog de brochure bij ons aan!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Sylvia | partner met burn-out

Grofweg twee jaar geleden werd ik de vrouw van. De vrouw van een man met een burn-out. Een burn-out die zo heftig was dat het uitmondde in depressieve klachten. Ik zag het al lang aankomen en heb hem er meerdere keren voor gewaarschuwd. Helaas zag hij dat zelf niet...

Burn-out ervaring van Merel | hoogsensitief en overprikkeld

Met twee kleine kinderen thuis werd steeds duidelijker hoe sensitief ik ben voor geluid, emoties en andere prikkels. Steeds vaker raakte ik overprikkeld. Hierdoor werd ik snel boos op mijn man en kinderen, voelde ik mij vaak moe, opgefokt en vooral tekortschieten...

Burn-outverhaal van Rajka | perfectionist en burn-out

Eind september 2017 stortte alles dan toch als een kaartenhuis in elkaar. Dom door doen, was niet langer een optie want mijn hersens stopte gewoon. Geen idee dat ik diezelfde ochtend nog een werkoverleg had gehad. Geen idee hoe ik een brief op de post moest doen....

Burn-outverhaal van Jeanette | mijzelf kwijt

Op een studiebijeenkomst van mijn avondopleiding barstte de bom. Een duidelijke aanleiding was er niet. Maar ik wist: wat ik nu doe, kan ik niet meer. Ik was totaal uitgeput en was mijzelf totaal kwijt. Op mijn werk heb ik de volgende dag gelijk aangegeven dat ik...