Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in 2021 gestegen

door | jun 9, 2022 | Burn-out nieuws

Het afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim in Nederland. Dat heeft ons in 2021 totaal 18 miljard euro gekost. Dat stelt verzekeraar Nationale Nederlanden in een rapport over de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

 

Bij de totstandkoming van het rapport zijn zowel cijfers van CBS, UWV, TNO en de eigen gegevens en onderzoeken van Nationale Nederlanden gebruikt. Het levert daarmee een compleet beeld op van hoe Nederland er op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voor staat.

 

Pandemie en psychische klachten

Natuurlijk is de pandemie de grote boosdoener wanneer je kijkt naar de stijging van het kort- en langdurig ziekteverzuim. Maar er is meer aan de hand. Niet alleen steeg het verzuim door corona, ook psychische klachten namen toe. Voor de coronapandemie (2019) zaten we op een ziekteverzuimpercentage van 4,4 procent. In 2021 is dat verder gestegen naar 4,9 procent. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe meer verzuim.

 

Oorzaak ligt vooral bij werkstress

Werknemers bleven vorig jaar langer ziek, maar hebben zich niet vaker ziekgemeld. Door het thuiswerken konden medewerkers soms moeilijker weer langzaam aan de slag. Ook het tekort aan bedrijfsartsen speelt een rol in het snel professionele hulp krijgen bij ziekte. De reden dat werknemers verzuimen heeft niet zo zeer te maken met fysiek zwaar werk, dat zorgde voor ‘maar’ ruim 15 procent van de gevallen. De grootste oorzaak is werkstress en psychische klachten die hieruit voortvloeien. Dit was in totaal een derde van het langdurig verzuim.

 

Vergrijzing is uitdaging

De grootste uitdaging de komende jaren is de vergrijzing. Dit verzuim ligt al jaren hoger dan bij jongere werknemers. Ouderen herstellen langzamer en het verzuim is vaak ook complexer. De afgelopen jaren is het aantal aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zo gestegen dat het UWV de vraag niet of nauwelijks aan kan. Ook burn-out en stress is een grote uitdaging de komende jaren. Vooral de groep tussen 25 en 35 jaar wordt het meest door deze beroepsziekte geveld.

 

Oplossing stijging langdurig ziekteverzuim

Om de stijging van arbeidsongeschiktheid en langdurig ziekteverzuim in de toekomst af te remmen is het belangrijk dat werkgevers, werknemers, UWV, verzekeraars en alle specialisten beter gaan samenwerken om werknemers vitaal aan het werk te houden. Er moet een betere balans komen tussen belasting en belastbaarheid, concludeert Nationale Nederlanden. Te denken valt aan het hebben van echt vrije tijd waarin niet aan werk wordt gedacht. Ook zouden werkgevers na kunnen denken over manieren om te zorgen dat werknemers minder werkstress ervaren. Preventieve stress- en burn-outprogramma’s waarbij werknemers leren om met hun valkuilen en werkstress om te gaan, kunnen hierbij zeer behulpzaam zijn.

 

Luister hier naar een korte podcast van BNR met een interview met directeur Collectieve Inkomensverzekeringen Igno Schings van Nationale Nederlanden.

 

 

Bronnen:

Allesoverhr.nl

Nationalenederlanden.nl

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Bevlogen werknemers gaan beter om met stress

Bevlogen werknemers zijn enthousiast en geconcentreerd aan het werk, kunnen beter omgaan met stress en leveren betere werkprestaties. Daarom is het van strategisch belang voor organisaties om de bevlogenheid van hun medewerkers te bevorderen. In zijn artikel...

Oorzaken van stress bij jonge werknemers

Sinds 2011 kampen steeds meer jonge medewerkers tussen 25 en 34 jaar met stress. Steeds meer medewerkers tussen de 20 en 35 jaar krijgen een burn-out. Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat een op de tien medewerkers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar last had...

Betere prestaties? Prikkel de motivatie!

Onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen de prestaties van medewerkers en hun motivatie voor het werk. De best presterende werknemers zijn drie keer zo gemotiveerd als hun collega’s. Helaas voelt een grote groep werknemers zich niet (circa...

Bedrijfsongeval ontstaat vaak door stress

Je denkt bij de oorzaak van een bedrijfsongeval misschien aan onveilige arbeidsomstandigheden. Of aan een menselijke fout. Maar volgens het laatste onderzoek van het CBS klopt dat niet. Psychische belasting is een veel vaker genoemde oorzaak. Eerst even wat...