Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in 2021 gestegen

door | jun 9, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim in Nederland. Dat heeft ons in 2021 totaal 18 miljard euro gekost. Dat stelt verzekeraar Nationale Nederlanden in een rapport over de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

 

Bij de totstandkoming van het rapport zijn zowel cijfers van CBS, UWV, TNO en de eigen gegevens en onderzoeken van Nationale Nederlanden gebruikt. Het levert daarmee een compleet beeld op van hoe Nederland er op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voor staat.

 

Pandemie en psychische klachten

Natuurlijk is de pandemie de grote boosdoener wanneer je kijkt naar de stijging van het kort- en langdurig ziekteverzuim. Maar er is meer aan de hand. Niet alleen steeg het verzuim door corona, ook psychische klachten namen toe. Voor de coronapandemie (2019) zaten we op een ziekteverzuimpercentage van 4,4 procent. In 2021 is dat verder gestegen naar 4,9 procent. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe meer verzuim.

 

Oorzaak ligt vooral bij werkstress

Werknemers bleven vorig jaar langer ziek, maar hebben zich niet vaker ziekgemeld. Door het thuiswerken konden medewerkers soms moeilijker weer langzaam aan de slag. Ook het tekort aan bedrijfsartsen speelt een rol in het snel professionele hulp krijgen bij ziekte. De reden dat werknemers verzuimen heeft niet zo zeer te maken met fysiek zwaar werk, dat zorgde voor ‘maar’ ruim 15 procent van de gevallen. De grootste oorzaak is werkstress en psychische klachten die hieruit voortvloeien. Dit was in totaal een derde van het langdurig verzuim.

 

Vergrijzing is uitdaging

De grootste uitdaging de komende jaren is de vergrijzing. Dit verzuim ligt al jaren hoger dan bij jongere werknemers. Ouderen herstellen langzamer en het verzuim is vaak ook complexer. De afgelopen jaren is het aantal aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zo gestegen dat het UWV de vraag niet of nauwelijks aan kan. Ook burn-out en stress is een grote uitdaging de komende jaren. Vooral de groep tussen 25 en 35 jaar wordt het meest door deze beroepsziekte geveld.

 

Oplossing stijging langdurig ziekteverzuim

Om de stijging van arbeidsongeschiktheid en langdurig ziekteverzuim in de toekomst af te remmen is het belangrijk dat werkgevers, werknemers, UWV, verzekeraars en alle specialisten beter gaan samenwerken om werknemers vitaal aan het werk te houden. Er moet een betere balans komen tussen belasting en belastbaarheid, concludeert Nationale Nederlanden. Te denken valt aan het hebben van echt vrije tijd waarin niet aan werk wordt gedacht. Ook zouden werkgevers na kunnen denken over manieren om te zorgen dat werknemers minder werkstress ervaren. Preventieve stress- en burn-outprogramma’s waarbij werknemers leren om met hun valkuilen en werkstress om te gaan, kunnen hierbij zeer behulpzaam zijn.

 

Luister hier naar een korte podcast van BNR met een interview met directeur Collectieve Inkomensverzekeringen Igno Schings van Nationale Nederlanden.

 

 

Bronnen:

Allesoverhr.nl

Nationalenederlanden.nl

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

SZW start campagne ‘Check je werkstress’

Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Eén derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat daarom de komende jaar vier jaar samen met...

Bespreek werkstress op tijd

Zelden grijpen werkgevers op tijd in als een medewerker werkstress ervaart. Maar liefst 1 miljoen werknemers in Nederland lopen de kans om burn-out of overspannen te raken als gevolg van een te hoge werkdruk of andere stressfactoren op het werk. Hoe eerder je de...

Minder werkdruk begint met een goed gesprek

Na de vele bezuinigingsrondes en reorganisaties moet in veel organisaties hetzelfde werk met minder medewerkers gedaan worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de werkdruk nog nooit zo hoog als nu. Structurele werkdruk kan tot werkstress,...

Is burn-out een individueel of maatschappelijk probleem?

De cijfers vliegen ons de laatste jaren steeds meer om de oren. 1 op de 7 werknemers kampt met burn-outklachten, 60% van de scholieren ervaart stress, 63% van de studenten en jongeren bezochten een psycholoog, 6 op de 10 Nederlanders heeft een slaapprobleem, 42,7...