Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in 2021 gestegen

door | jun 9, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim in Nederland. Dat heeft ons in 2021 totaal 18 miljard euro gekost. Dat stelt verzekeraar Nationale Nederlanden in een rapport over de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

 

Bij de totstandkoming van het rapport zijn zowel cijfers van CBS, UWV, TNO en de eigen gegevens en onderzoeken van Nationale Nederlanden gebruikt. Het levert daarmee een compleet beeld op van hoe Nederland er op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voor staat.

 

Pandemie en psychische klachten

Natuurlijk is de pandemie de grote boosdoener wanneer je kijkt naar de stijging van het kort- en langdurig ziekteverzuim. Maar er is meer aan de hand. Niet alleen steeg het verzuim door corona, ook psychische klachten namen toe. Voor de coronapandemie (2019) zaten we op een ziekteverzuimpercentage van 4,4 procent. In 2021 is dat verder gestegen naar 4,9 procent. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe meer verzuim.

 

Oorzaak ligt vooral bij werkstress

Werknemers bleven vorig jaar langer ziek, maar hebben zich niet vaker ziekgemeld. Door het thuiswerken konden medewerkers soms moeilijker weer langzaam aan de slag. Ook het tekort aan bedrijfsartsen speelt een rol in het snel professionele hulp krijgen bij ziekte. De reden dat werknemers verzuimen heeft niet zo zeer te maken met fysiek zwaar werk, dat zorgde voor ‘maar’ ruim 15 procent van de gevallen. De grootste oorzaak is werkstress en psychische klachten die hieruit voortvloeien. Dit was in totaal een derde van het langdurig verzuim.

 

Vergrijzing is uitdaging

De grootste uitdaging de komende jaren is de vergrijzing. Dit verzuim ligt al jaren hoger dan bij jongere werknemers. Ouderen herstellen langzamer en het verzuim is vaak ook complexer. De afgelopen jaren is het aantal aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zo gestegen dat het UWV de vraag niet of nauwelijks aan kan. Ook burn-out en stress is een grote uitdaging de komende jaren. Vooral de groep tussen 25 en 35 jaar wordt het meest door deze beroepsziekte geveld.

 

Oplossing stijging langdurig ziekteverzuim

Om de stijging van arbeidsongeschiktheid en langdurig ziekteverzuim in de toekomst af te remmen is het belangrijk dat werkgevers, werknemers, UWV, verzekeraars en alle specialisten beter gaan samenwerken om werknemers vitaal aan het werk te houden. Er moet een betere balans komen tussen belasting en belastbaarheid, concludeert Nationale Nederlanden. Te denken valt aan het hebben van echt vrije tijd waarin niet aan werk wordt gedacht. Ook zouden werkgevers na kunnen denken over manieren om te zorgen dat werknemers minder werkstress ervaren. Preventieve stress- en burn-outprogramma’s waarbij werknemers leren om met hun valkuilen en werkstress om te gaan, kunnen hierbij zeer behulpzaam zijn.

 

Luister hier naar een korte podcast van BNR met een interview met directeur Collectieve Inkomensverzekeringen Igno Schings van Nationale Nederlanden.

 

 

Bronnen:

Allesoverhr.nl

Nationalenederlanden.nl

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Overwerken richt schade aan

Overwerken hoort er een beetje bij, vinden de meeste werknemers. Volgens cijfers van het CBS werkt de gemiddelde man 3,7 uur per week over, de vrouw 2,4 uur. Hoewel het een beetje fluctueert, zijn de cijfers de afgelopen vijftien jaar nagenoeg hetzelfde gebleven....

20 symptomen van een depressie

Meer dan een miljoen Nederlanders leidt aan een depressie. En dit aantal neemt ieder jaar toe. Hoe herken je een depressie? Lees in dit artikel meer over de uitingsvormen en gevolgen, en de 20 meest voorkomende symptomen.   Depressie komt het meest voor bij...

Een beetje bewegen maakt gelukkiger

Dat mensen met burn-out, depressie en andere stressverschijnselen baat hebben bij beweging is al een tijdje bekend. Maar zijn gelukkige mensen ook gelukkiger als ze vaker bewegen? Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit in Cambridge blijkt van wel. Zelfs een...

Energiebronnen helpen burn-out voorkomen

Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Circa 12 procent van de werknemers heeft symptomen van overspannenheid of een burn-out (bron: CBS). Het vervallen van werktaken helpt niet om deze stressklachten te voorkomen. Energiebronnen werken...