Bedrijfsongeval ontstaat vaak door stress

door | feb 3, 2023 | Burn-out nieuws

Je denkt bij de oorzaak van een bedrijfsongeval misschien aan onveilige arbeidsomstandigheden. Of aan een menselijke fout. Maar volgens het laatste onderzoek van het CBS klopt dat niet. Psychische belasting is een veel vaker genoemde oorzaak.

Eerst even wat cijfers. In 2021 raakten 196.000 mensen gewond bij een bedrijfsongeval. Bij ruim de helft hiervan leidde dit naar verzuim, zowel kortdurend als levenslange arbeidsongeschiktheid. Gemiddeld raakt 1 op de 100 medewerkers betrokken bij een ongeval op het werk. Ongevallen die werknemers en werkgevers duur kunnen komen te staan.

Vooral transport en logistiek

Waar komen bedrijfsongevallen het meest voor? Vooral werknemers die in de transport en logistiek werken krijgen hiermee vaker te maken. Denk aan mensen die in de haven werken, pakketbezorgers en vrachtwagenchauffeurs. Ook niet zo gek. Door geregeld op de weg te zijn, maak je meer kans op verkeersongelukken.

Ook technische en agrarische beroepen hebben relatief veel te maken met bedrijfsongevallen. Toch zegt dit nog niets over de oorzaak van bedrijfsongelukken.

 “Door psychische overbelasting ben je minder gefocust en maak je eerder fouten”

Oorzaak van bedrijfsongevallen

Het CBS deed onderzoek naar de reden van ongevallen op het werk. En hieruit blijkt dat psychische overbelasting op nummer 1 staat. Denk aan werkdruk, intimidatie of pesten. Stress waardoor je op het werk minder gefocust en geconcentreerd bent. En dus eerder fouten maakt. Dit geldt voor bijna 20% van de uitgevallen werknemers.

Fysieke overbelasting en ploegendiensten

Opvallend is dat psychische overbelasting het meest genoemd wordt door medewerkers in de zorg. Bij andere sectoren gaat het eerder om fysieke overbelasting zoals te zwaar tillen. Of andere oorzaken als struikelen en uitglijden. Daarnaast is niet alleen het lichamelijk werk de oorzaak.

Ook het werken in ploegendiensten en minder te zeggen hebben over de manier waarop ze werken, is reden voor ongelukken. Dat geldt vooral voor werknemers die in de transport werken. Zij voelen zich minder autonoom en ervaren druk door weinig flexibele werkuren.

Mentale gezondheid aanpakken? Download de whitepaper voor HR.

Schadevergoeding bij ongevallen

Uitvallen omdat je een ongeluk hebt gehad, raakt niet alleen de werknemer. Ook voor de werkgever geldt dat verzuim extra financiële druk en personeelskrapte met zich meebrengt.

Daarnaast is de werkgever verplicht om bijvoorbeeld te zorgen voor een veilige werkomgeving en voldoende getraind en geïnstrueerd personeel. Gebeurt dit niet dan kan een werkgever aansprakelijk worden gesteld en een schadevergoeding moeten betalen. Wanneer ongevallen bij de bron worden aangepakt, kan dit al een hoop verzuim in de toekomst schelen.

 

Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?

BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.

Ja, ik wil graag meer informatie!

Bronnen:

Deondernemer.nl | Eva Schouten

Brugmanletselschadeadvocaten.nl | mr. Friso Brugman

Cbs.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Onderzoek TNO: continue stress funest voor gezondheid

Hoe het brein reageert op stress, is allesbepalend voor het oplopen van depressiviteit, PTSS, trauma en burn-out. Victor Kallen, doctor in de neuroscience bij TNO, doet er onderzoek naar. Zo blijkt het eerste anderhalf uur na een schokkende gebeurtenis cruciaal in...

Burn-out in 2018 weer gestegen

Het ziekteverzuim is afgelopen jaar weer gestegen. Dat concludeert ArboNed in hun jaarlijks onderzoek onder het MKB. Naast de griepgolf is ook burn-out toegenomen. In 2017 was het verzuim 3,8 procent van de gewerkte uren, in 2018 is dit gestegen naar 4,2 procent....

Werkstress en verzuim door ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag door collega's of leidinggevenden op de werkvloer is een belangrijke oorzaak van werkstress en verzuim. In 2015 hadden ongeveer 1,2 miljoen werknemers last van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Daarom start...

Gezond bewegen (3): minder overgewicht

Veertig procent van de Nederlanders beweegt minder dan 30 minuten per dag. Maar liefst zes procent van de sterfgevallen in Nederland is een gevolg van onvoldoende lichaamsbeweging. Onder andere als gevolg van overgewicht. Regelmatig bewegen is een belangrijk wapen...