Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bedrijfsongeval ontstaat vaak door stress

door | feb 3, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Je denkt bij de oorzaak van een bedrijfsongeval misschien aan onveilige arbeidsomstandigheden. Of aan een menselijke fout. Maar volgens het laatste onderzoek van het CBS klopt dat niet. Psychische belasting is een veel vaker genoemde oorzaak.

Eerst even wat cijfers. In 2021 raakten 196.000 mensen gewond bij een bedrijfsongeval. Bij ruim de helft hiervan leidde dit naar verzuim, zowel kortdurend als levenslange arbeidsongeschiktheid. Gemiddeld raakt 1 op de 100 medewerkers betrokken bij een ongeval op het werk. Ongevallen die werknemers en werkgevers duur kunnen komen te staan.

Vooral transport en logistiek

Waar komen bedrijfsongevallen het meest voor? Vooral werknemers die in de transport en logistiek werken krijgen hiermee vaker te maken. Denk aan mensen die in de haven werken, pakketbezorgers en vrachtwagenchauffeurs. Ook niet zo gek. Door geregeld op de weg te zijn, maak je meer kans op verkeersongelukken.

Ook technische en agrarische beroepen hebben relatief veel te maken met bedrijfsongevallen. Toch zegt dit nog niets over de oorzaak van bedrijfsongelukken.

 “Door psychische overbelasting ben je minder gefocust en maak je eerder fouten”

Oorzaak van bedrijfsongevallen

Het CBS deed onderzoek naar de reden van ongevallen op het werk. En hieruit blijkt dat psychische overbelasting op nummer 1 staat. Denk aan werkdruk, intimidatie of pesten. Stress waardoor je op het werk minder gefocust en geconcentreerd bent. En dus eerder fouten maakt. Dit geldt voor bijna 20% van de uitgevallen werknemers.

Fysieke overbelasting en ploegendiensten

Opvallend is dat psychische overbelasting het meest genoemd wordt door medewerkers in de zorg. Bij andere sectoren gaat het eerder om fysieke overbelasting zoals te zwaar tillen. Of andere oorzaken als struikelen en uitglijden. Daarnaast is niet alleen het lichamelijk werk de oorzaak.

Ook het werken in ploegendiensten en minder te zeggen hebben over de manier waarop ze werken, is reden voor ongelukken. Dat geldt vooral voor werknemers die in de transport werken. Zij voelen zich minder autonoom en ervaren druk door weinig flexibele werkuren.

Mentale gezondheid aanpakken? Download de whitepaper voor HR.

Schadevergoeding bij ongevallen

Uitvallen omdat je een ongeluk hebt gehad, raakt niet alleen de werknemer. Ook voor de werkgever geldt dat verzuim extra financiële druk en personeelskrapte met zich meebrengt.

Daarnaast is de werkgever verplicht om bijvoorbeeld te zorgen voor een veilige werkomgeving en voldoende getraind en geïnstrueerd personeel. Gebeurt dit niet dan kan een werkgever aansprakelijk worden gesteld en een schadevergoeding moeten betalen. Wanneer ongevallen bij de bron worden aangepakt, kan dit al een hoop verzuim in de toekomst schelen.

 

Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?

BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.

Ja, ik wil graag meer informatie!

Bronnen:

Deondernemer.nl | Eva Schouten

Brugmanletselschadeadvocaten.nl | mr. Friso Brugman

Cbs.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Onderzoek: oorzaken van stress onder jongeren

Niet alleen volwassenen hebben te maken met ongezonde stress op het werk en in het privéleven. Uit recent onderzoek van EenVandaag en jongerenkrant 7Days blijkt dat 60% van de ondervraagde jongeren wekelijks één of meerdere keren stress heeft over school- of...

Openup: jongeren praten over psychische problemen

Jongeren blijken niet gemakkelijk over psychische klachten te praten. Vandaag start daarom een initiatief van MIND (Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGZ) en NPO 3FM om dergelijke klachten meer bespreekbaar te maken. Slecht slapen,...

Gezond druk of kans op burn-out? (2)

Herken de subtiele verschillen tussen gezond hard werken en de workaholic die op weg is naar een burn-out. Belangrijke signalen van werkverslaving zijn: altijd bevestiging bij anderen zoeken en niet de juiste prioriteiten stellen. Ilona van Beek van de Universiteit...

Hoe geluk stress veroorzaakt

Geluk. Vroeger was het iets wat je moest verdienen. Tegenwoordig heerst de gedachte dat geluk te grijpen is. Oftewel: wie niet gelukkig is, faalt. Een overtuiging die stress kan veroorzaken. Oktober is de Maand van de Geschiedenis en heeft dit jaar als thema geluk....