Wat is natuurcoaching? Ontdek de voor- en nadelen
Natuurcoaching is, je raadt het waarschijnlijk al, coaching die plaats vindt in de natuur. Maar, het is meer dan dat. In dit blog gaan we hier dieper op in, geven we je de voor- en nadelen én leggen we het verschil uit met de trajecten bij BoFit. Zo kun jij de beste keuze maken voor je herstel.
Wat is natuurcoaching?
Bij natuurcoaching spelen de coach, de klant en de natuur een gelijkwaardige rol. De natuurcoach gebruikt elementen uit de omgeving die jou helpen bij je hulpvraag. Daarbij werkt de natuur als een spiegel. Denk bijvoorbeeld aan metaforen en symbolen uit de natuur. Ze helpen je om bepaalde ervaringen te verduidelijken en je helder inzicht te geven. Naast het inspelen op de elementen, is wandelen ook vaak een onderdeel van natuurcoaching.
7 Voordelen van Natuurcoaching
Ben jij op zoek naar natuurcoaching, dan wil je natuurlijk weten of het iets voor je is. We noemen hier de 7 belangrijkste kenmerken en voordelen:
- Door de natuur kom je in een natuurlijke gemoedstoestand;
- De natuur geeft je innerlijke rust, verbondenheid en vitaliteit;
- Natuurcoaching is een organisch proces dat volgt waar jij zit met je ontwikkeling;
- Je gebruikt vooral je intuïtie om tot inzichten te komen;
- Je komt in de natuur makkelijker bij jezelf;
- Natuurcoaching kan in verschillende natuurgebieden gegeven worden zoals op het strand of in een park;
- Je kunt natuurcoaching één-op-één volgen of in een groep.
4 Nadelen van Natuurcoaching
Echte nadelen zijn er niet. Coaching in de natuur is een fijne en helpende manier om bezig te zijn met je eigen ontwikkeling. Wel willen we hier een paar dingen noemen waarmee je rekening kunt houden bij het maken van je keuze. Een van die dingen is de achtergrond van de coach. Niet iedere coach is namelijk hulpverlener. Het is een onbeschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zich als coach kan inschrijven bij de Kamer van Koophandel, zonder enige opleiding.
Marcella Derkx is coach/hulpverlener bij BoFit. Zij zegt hierover: “Ik geloof erin dat iedere coach het hart op de goede plaats heeft, en alles met de beste intenties doet. Wel merk ik in de praktijk dat klanten soms echt meer beschadigd zijn geraakt of opnieuw getraumatiseerd door de aanpak van een desbetreffende coach. De aanpak was dan niet geschikt voor de problematiek. Iedereen kan namelijk wel iets loskrijgen, maar niet iedereen kan bieden en dragen wat de klant nodig heeft.”
Verdere aandachtspunten bij natuurcoaching zijn:
- Een natuurcoach werkt niet per se met een methodiek of plan van aanpak waardoor ook niet altijd duidelijk is hoeveel sessies je nodig hebt;
- Natuurcoaching wordt niet vergoed door je zorgverzekering of andere verzekeringen;
- Natuurcoaching kan ook spirituele elementen bevatten, zoals uit het sjamanisme of het doen van rituelen. Dit spreekt niet iedereen aan.
Wanneer schakel je natuurcoaching in?
Natuurcoaching is een vorm van coachen die mensen helpt bij persoonlijke ontwikkeling en milde stressklachten. Het is daarom minder geschikt voor zware problematiek als trauma en burn-out. Hoe dat komt, legt Marcella uit: “Coaching is een tool waarbij je tips en tricks geeft, heel praktisch dus. Coaching kan gegeven worden op het moment dat iemand al wat stabieler is. Ben je helemaal opgebrand, zoals bij een burn-out, dan kun je namelijk niets in je opnemen.” Sommige natuurcoaches combineren (om die reden) natuurcoaching met een andere vorm van coaching en/of een hulpverlenersopleiding.
Wat is het verschil tussen BoFit en natuurcoaching?
Ook bij BoFit herstel je in de natuur. Maar, er zijn wel grote verschillen met natuurcoaching. De coaches bij BoFit hebben een hulpverlenersachtgrond en enige jaren ervaring in de hulpverlening. “Bij BoFit worden we constant scherp gehouden op dat wat je doet, ook echt het beste voor de klant is. BoFit is erg gericht op kwaliteit en resultaat. Ik kan daarbij terugvallen op mijn supervisor en collega’s. Dat vind ik ook het grote verschil met het zzp-schap”, aldus Marcella.
Naast de achtergrond van de coach zijn er nog meer verschillen. Zoals:
- BoFit werkt met stressgerelateerde klachten, van lichte klachten tot zware burn-out;
- De sessies bestaan uit cognitieve coaching, gericht op gedachten, gevoelens en gedrag, gecombineerd met bewegen in de natuur;
- Met de BoFit-methode herstel je in 4 heldere fases, van herstel naar opbouw.
- BoFit werkt met een actieplan naar duurzaam herstel en volledige arbeidsgeschiktheid.
- De BoFit-programma’s worden vergoed door de werkgever, bedrijfsverzekeringen, AOV en UWV (ziektewetuitkering);
- BoFit houdt je werkgever op de hoogte zodat jij alle ruimte hebt om te herstellen;
- Als het nodig is voor je herstel betrekken we je partner of leidinggevende.
Wanneer schakel je BoFit in?
BoFit zet je in als je last hebt van stressklachten, overspannenheid en burn-out. Marcella zegt over de BoFit-aanpak: “Wij gaan naar de kern van het probleem, zodat het daar aangepakt kan worden en iemand echt duurzaam herstelt. Geen pleisters plakken dus. En heel belangrijk; er wordt gewerkt aan het nemen van eigen regie en verantwoordelijkheid. Zo leren onze klanten echt gezonde keuzes maken, voor de rest van hun leven.”
Bron: