Burn-out laat litteken achter

door | dec 12, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Mensen met een burn-out zeggen vaak dat ze onder andere concentratieproblemen hebben en een slecht geheugen. Het was tot nu toe nog weinig onderzocht of dit ook objectief vast te stellen is. Als een van de eerste burn-outonderzoekers keek Bart Oosterholt ook naar de langetermijneffecten van burn-out. Daarnaast bekeek hij het niveau van cortisol, het belangrijkste stresshormoon in ons lichaam. Oosterholt is op 2 december gepromoveerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

“Burn-outpatiënten scoren inderdaad minder goed op cognitieve functies zoals werkgeheugen en reactiesnelheid,” zegt Oosterholt. Ook kost het maken van tests hen meer moeite dan bij gezonde personen. Zijn resultaten laten tevens zien dat burn-outpatiënten een verlaagd cortisolniveau hebben bij het opstaan na de nachtrust.

Lange-termijnresultaten

Oosterholt onderzocht burn-outpatiënten niet alleen vlak na de diagnose maar ook anderhalf jaar later. Op dat tweede tijdstip, na afronding van hun psychologische behandeling en weer aan het werk, gaven de ex-burn-outpatiënten nog steeds aan cognitieve problemen te hebben. Hun resultaten op de cognitieve tests (onder andere werkgeheugen en reactiesnelheid) waren nog steeds iets slechter dan die van gezonde personen, al kostte het maken van de tests hen niet langer meer moeite. Ook was hun cortisolniveau na deze periode genormaliseerd.

Cognitieve beperkingen

“Dit zijn natuurlijk resultaten op basis van cognitieve tests”, zegt Oosterholt. “Al geven ex-burn-outpatiënten ook zelf te kennen nog steeds last te hebben van cognitieve problemen, ik kan niet zeggen wat de slechtere cognitieve testprestatie in de alledaagse praktijk betekent. Wel geeft dit onderzoek aan dat de cognitieve beperkingen van burn-out langdurig zijn.”

Toenemend probleem

“Burn-out is een toenemend probleem in onze samenleving. In 2000 rapporteerde 9 procent van de werkenden burn-outklachten, in 2014 was dat opgelopen tot ruim veertien procent’ (cijfers CBS, red.). De promovendus aan de Radboud Universiteit onderstreept het belang van preventie en waarschuwt voor het wegstoppen van burn-outklachten. “Het is belangrijk om goed naar de eerste signalen van een burn-out – onder andere langdurige vermoeidheid en prikkelbaarheid – te luisteren en er vooral naar te handelen. Zoals we in dit onderzoek namelijk zagen, kan een ernstige burn-out littekens nalaten”.

 

Bron:
Ru.nl | 23 november 2016

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Hardlopen helpt tegen burn-out

Bij BoFit weten we dit natuurlijk al 18 jaar, maar sinds kort is het dan ook wetenschappelijk bewezen. Hardlopen helpt tegen burn-out. Burn-out en overspannenheid neemt de laatste jaren steeds meer toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportages van het Centrum van...

Helft werkenden denkt niet tot pensioen te kunnen doorwerken

Vakbond FNV deed onlangs onderzoek naar de gezondheid en veiligheid op het werk onder 5600 werknemers. Daaruit komt naar voren dat de werkdruk in Nederland torenhoog is. Bijna de helft van de ondervraagden heeft last van een te hoge werkdruk. En dat heeft...

1 op de 10 werknemers wordt gediscrimineerd

Discriminatie, in welke vorm ook, leidt op lange termijn naar klachten als overspannenheid, burn-out, depressie en soms ook naar zelfmoord(pogingen). Uit de nieuwste cijfers van CBS en TNO blijkt dat 1 op de 10 werknemers zich gediscrimineerd voelt. Dit blijkt uit...

Controleverlies leidt tot werkstress

Veel werkgevers gingen vorige week - tijdens de Week van de Werkstress - in gesprek met hun medewerkers over werkstress en de aanpak daarvan. Een belangrijk gespreksonderwerp, omdat werkstress jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen leidt en Nederland 1,8 miljard...