Burn-out laat litteken achter

door | dec 12, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Mensen met een burn-out zeggen vaak dat ze onder andere concentratieproblemen hebben en een slecht geheugen. Het was tot nu toe nog weinig onderzocht of dit ook objectief vast te stellen is. Als een van de eerste burn-outonderzoekers keek Bart Oosterholt ook naar de langetermijneffecten van burn-out. Daarnaast bekeek hij het niveau van cortisol, het belangrijkste stresshormoon in ons lichaam. Oosterholt is op 2 december gepromoveerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

“Burn-outpatiënten scoren inderdaad minder goed op cognitieve functies zoals werkgeheugen en reactiesnelheid,” zegt Oosterholt. Ook kost het maken van tests hen meer moeite dan bij gezonde personen. Zijn resultaten laten tevens zien dat burn-outpatiënten een verlaagd cortisolniveau hebben bij het opstaan na de nachtrust.

Lange-termijnresultaten

Oosterholt onderzocht burn-outpatiënten niet alleen vlak na de diagnose maar ook anderhalf jaar later. Op dat tweede tijdstip, na afronding van hun psychologische behandeling en weer aan het werk, gaven de ex-burn-outpatiënten nog steeds aan cognitieve problemen te hebben. Hun resultaten op de cognitieve tests (onder andere werkgeheugen en reactiesnelheid) waren nog steeds iets slechter dan die van gezonde personen, al kostte het maken van de tests hen niet langer meer moeite. Ook was hun cortisolniveau na deze periode genormaliseerd.

Cognitieve beperkingen

“Dit zijn natuurlijk resultaten op basis van cognitieve tests”, zegt Oosterholt. “Al geven ex-burn-outpatiënten ook zelf te kennen nog steeds last te hebben van cognitieve problemen, ik kan niet zeggen wat de slechtere cognitieve testprestatie in de alledaagse praktijk betekent. Wel geeft dit onderzoek aan dat de cognitieve beperkingen van burn-out langdurig zijn.”

Toenemend probleem

“Burn-out is een toenemend probleem in onze samenleving. In 2000 rapporteerde 9 procent van de werkenden burn-outklachten, in 2014 was dat opgelopen tot ruim veertien procent’ (cijfers CBS, red.). De promovendus aan de Radboud Universiteit onderstreept het belang van preventie en waarschuwt voor het wegstoppen van burn-outklachten. “Het is belangrijk om goed naar de eerste signalen van een burn-out – onder andere langdurige vermoeidheid en prikkelbaarheid – te luisteren en er vooral naar te handelen. Zoals we in dit onderzoek namelijk zagen, kan een ernstige burn-out littekens nalaten”.

 

Bron:
Ru.nl | 23 november 2016

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Heilzame natuur (1): effect op stemming en welbevinden

Van oudsher is bekend dat natuurlijke omgevingen heilzame eigenschappen hebben. In dit artikel een selectie van wereldwijde onderzoeksresultaten die aantonen dat contact met de natuur een positief effect heeft op onze stemming en ons gevoel van welbevinden. De...

Natuur maakt gelukkiger dan stad

Er is al veel gepubliceerd over de heilzame werking van de natuur. Uit recent onderzoek blijkt dat het soort natuur en landschap ook invloed heeft op je geluksgevoel.  Zo zijn mensen aan de kust het gelukkigst, volgens Wageningen Evironmental Research. Woon je in...

Veel ondernemers hebben stress

Stress door ondernemen is een bekend probleem, maar de omvang blijkt onderschat. Vooral het werven van klanten, omzet en liquiditeit zijn oorzaken van stress. Bij ruim 20% is de druk zo hoog, dat men vlucht in het gebruik van harddrugs zoals XTC, om de situatie het...

Hartstikke ziek en toch naar je werk

De helft van werkend Nederland blijkt toch gewoon naar hun werk te gaan als ze ziek zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Veel werknemers voelen zich schuldig. Update: 23 oktober 2023   Dit fenomeen van niet ziekmelden heet presenteïsme...