Mentale veerkracht ontwikkelen en versterken in tijden van stress, zo doe je dat

door | mei 26, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Je hebt het leven echt niet altijd in de hand. Dat kan iedereen wel beamen. Het leven zit namelijk vol stress. Die geweldige baan gaat bijvoorbeeld aan je neus voorbij of de liefde van je leven trouwt met iemand anders. Wat je wél in de hand hebt is hoe je hiermee omgaat. Heb je moeite om in dit soort stressvolle situaties overeind te blijven? De ‘truc’ is om meer mentale veerkracht op te bouwen. Wij geven je handige tips die je zelf kunt toepassen om stabieler en sterker te worden.

 

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om met tegenslagen om te gaan, zonder dat het je al te zeer aantast. Dat wil niet zeggen dat je je niet verdrietig voelt of nooit boos bent. Het geeft wel aan dat je ondanks die gevoelens en gebeurtenissen een sterke basis hebt waardoor je niet zo snel ‘omvalt’ of uit het veld geslagen bent. Hierdoor herstel je je sneller en kun je weer snel het dagelijks leven oppakken. Want wie veerkrachtig is, voelt zich sterk, zelfverzekerd, gelukkig en vredig.

 Veerkracht: vrouw ligt lachend in gras zonder stress

Hoe bouw je veerkracht op?

Het woord veerkracht zegt het al: de kracht om te veren of te buigen. Kijk maar eens naar de natuur. Een stengel die hard en onbuigzaam is zal bij een flinke windruk eerder breken dan een stengel die buigzaam en flexibel is. En wat voor de natuur geldt, geldt ook voor ons mensen. Een flexibele geest heeft meer veerkracht dan iemand die star of eenduidig is in zijn denkwijze. De juiste mentale instelling of ‘mindset’ is dus nodig om veerkrachtig te zijn. De aanleg hiervoor ligt in iedereen, het heeft alleen oefening nodig om die levensinstelling te versterken of op te bouwen. Dat doe je onder andere door:

  • Te accepteren dat het leven niet altijd maakbaar is;
  • Te beseffen dat dé waarheid niet bestaat;
  • Te relativeren;
  • Jezelf niet altijd serieus te nemen;
  • Jezelf de ruimte geeft om fouten te maken;
  • De positieve kanten te zien, ook als de situatie er slecht uit ziet;
  • Te accepteren dat alle emoties er mogen zijn, ook als ze ‘negatief’ zijn;
  • Vervelende situaties te zien als uitdagingen in plaats van problemen.

 

Bekijk ook dit filmpje over mentale veerkracht:

YouTube video

 

Veerkracht: jezelf versterken

Naast die flexibele mindset zijn er nog een paar andere dingen die je kunt doen om jezelf sterker te maken. Rick Hanson, verbonden aan het Greater Good Science Center van de Universiteit van Berkley, schreef het boek Veerkracht. Hij geeft hierin aan dat je het volgende in jezelf kunt versterken om veerkrachtiger te worden:

 

1. Kunnen profiteren van geluksmomenten

Fijne momenten koesteren en die zo veel mogelijk in je leven stimuleren helpen je om veerkrachtiger te worden. Dat begint bij je bewust worden van de mooie dingen die al in je leven zijn en hier dankbaar voor te zijn.

 

2. Een gevoel van zeggenschap hebben

Ook al kun je aan de situatie zelf misschien niets doen, het hoeft niet te betekenen dat je hulpeloos bent. Je kunt zelf het initiatief nemen om iets te veranderen of om leren met de situatie om te gaan. Dat doe je door actie te ondernemen in plaats van passief toe te kijken.

 

3. Het vermogen om je rust te bewaren

Angst is geen goede raadgever. Beslissingen maken vanuit angst of paniek levert meestal geen goede resultaten op. Rustig blijven in lastige situaties kun je aanleren. Bijvoorbeeld door niet meteen te reageren, maar eerst naar een rustige buikademhaling te gaan. Daarna overzie je de situatie vaak beter.

Lees: Wat zijn de gevolgen van een oppervlakkige ademhaling?

 

4. Fijne intieme relaties hebben

Het is bekend bij burn-out dat als je een goed vangnet hebt, dit je herstel bevorderd. Je kwetsbaar kunnen opstellen bij mensen die je vertrouwt, maakt je sterker en veerkrachtiger.

 

5. Moedig in het leven staan

Je hebt soms moed en vastberadenheid nodig om spannende of enge situaties het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld als je de eerste keer gaat autorijden of als je iemand vertelt dat je van haar of hem houdt. Zonder moedig te zijn, lukt het niet om bepaalde patronen of situaties te doorbreken. Het gevoel dingen aan te kunnen maakt je sterker.

 

Veerkracht en de veranderingen in je brein

Door te oefenen met het veerkrachtiger worden, verandert je ook je brein. In je hersenen worden dan nieuwe neurocircuits aangelegd worden het steeds makkelijker wordt om die veerkracht te gebruiken. Dat kun je een beetje vergelijken met een groef in een plaat. Door een nieuwe groef aan te maken zal de naald steeds vaker in deze nieuwe groef blijven steken in plaats van in de oude. In het begin hapert het misschien wat en valt de naald steeds terug. Maar door vol te houden wordt de nieuwe groef steeds dieper en kan de naald op een bepaald punt niet meer terug. Dan heb je veerkracht ontwikkeld en heb je een tool om de rest van je leven van te profiteren.  

 

In onderstaande video van dr. Joe Dispenza zie je hoe neuronen een nieuwe verbinding maken in je brein (op 2:33 minuten).

YouTube video

 

Wil jij meer veerkracht om beter om te gaan met situaties?

Bij BoFit focussen we niet alleen op herstel van je klachten maar we leren je ook om steviger in je schoenen te staan, meer veerkracht op te bouwen en keuzes te maken die beter bij je passen. Zo leer je je valkuilen kennen, en je talenten en sterke punten beter in te zetten.

Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten en burn-out. We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bronnen:

Psychologiemagazine.nl

Verkenjegeest.com

Sochicken.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw burn-out op haar werk

Burn-out op je werk: wie betaalt dat?

Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de meeste gevallen niet uit eigen...

man met paniekaanvallen bij burn-out

Paniekaanvallen tijdens burn-out: hoe ga je ermee om?

Last van paniekaanvallen tijdens je burn-out? Natuurlijk wil je weten hoe je hier zo goed mogelijk mee kunt omgaan. We spraken onder andere met Bo Bogaard, oprichter van BoFit en meer dan 23 jaar ervaring met stressgeralteerde klachten en burn-out. Lees verder hoe...

foto bo bogaard

Druk, druk, druk!

Gisteren liep ik samen met twee van mijn drie dochters de Heemstedeloop. Altijd mooi om samen met je kinderen in beweging te zijn en even alles om je heen te vergeten. Ik luister ook veel naar jonge mensen. Te vaak hoor ik dan dat ze moe zijn, dat ze...