Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent

door | nov 23, 2020 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Uit diverse onderzoeken van onder andere het TNO, CNV en 2DAYSMOOD komt naar voren dat medewerkers meer kans hebben op een burn-out dan voorheen. We ervaren meer werkdruk, minder werkplezier, hebben minder energie en er is meer (psychisch) verzuim. Uiteraard heeft de coronacrisis hier zijn stempel op gedrukt. 2DAYSMOOD Crisis Monitor hield enquêtes onder 3500 medewerkers van 50 Nederlandse organisaties en vergeleek de werkstress met die van vorig jaar. Dit is de uitslag.

 

Opvallend aan de cijfers is dat we ten opzichte van vorig jaar in ons werk helemaal niet zo veel ongelukkiger zijn. We waren in 2019 maar 1% gelukkiger. Je zou bijna concluderen dat de coronacrisis dus helemaal niet zo veel heeft gedaan met ons geluksgevoel. Maar dat is niet helemaal waar. We hebben in 2020 veel meer met uitschieters te maken gehad. Heel duidelijk is dat rondom de lockdowns in maart en oktober. Onze stemming en geluksgevoel nemen af en de factor stress neemt toe. Ter vergelijk: in maart 2019 was 35% ontevreden met zijn werk. In 2020 is dat 42%. Ook hadden we in maart nog het meeste last van stress, in oktober hebben we last van stress én ontevredenheid.

 

Wat veroorzaakt werkstress?

Waar hebben we tijdens deze coronacrisis nou het meeste last van? Wat veroorzaakt de meeste werkstress? Uit het onderzoek komt naar voren dat vooral met een verstoorde werk-privébalans (1), te weinig waardering (2) en een slechte interne communicatie (3) te maken heeft. Vooral de eerste scoort hoog ten opzichte van het jaar ervoor. Toen stond een verstoorde werk-privébalans nog maar op nummer 3. Ook de interne communicatie staat hoog op ons prioriteitenlijstje, maar hier is in de meeste organisaties nog steeds ruimte voor verbetering. Uiteraard zijn er ook zaken die een positief gevoel opwerpen. En die zijn nagenoeg hetzelfde gebleven als in 2019. We krijgen nog steeds veel energie van onze collega’s, onze directe manager en onze intrinsieke motivatie.

 

Stemming en werk

Als volgt keek het onderzoek van 2DAYSMOOD naar de reden waarom onze stemming omslaat op het werk. Dat heeft voor 41% te maken met de werksfeer, onduidelijkheid en de taken die we doen. Voor 26% is het de werkdruk die een negatieve stemming veroorzaakt. Gek genoeg zijn dit ook de factoren waar we juist energie van krijgen. Een positieve werksfeer, autonomie, samenwerken en lekker bezig zijn (positieve werkdruk) heeft juist een goede invloed op onze stemming op het werk.

 

 

Ebook over burn-out

 

Heb jij last van stress en twijfel je of je burn-out bent? Download gratis onze burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Managers en werknemers

Ook opvallend is dat uit het onderzoek naar voren kwam dat managers anders met stress omgaan dan werknemers. Werknemers blijven eerder hangen in negatieve gevoelens en stemmingen. Mogelijk heeft het ermee te maken dat managers meer verantwoording hebben. Het hoort bij hun functie om een visie uit te dragen en daadkracht te tonen. Werknemers zitten vaker in een afwachtende positie. Ze zijn meer afhankelijk van de communicatie binnen de organisatie en de relaties met de werkomgeving. Toch kunnen ook werknemers zelf stappen ondernemen om te zorgen dat ze niet te lang in stress en negativiteit blijven hangen. Dat is niet alleen voordelig voor de organisatie maar juist ook voor hun eigen energie, vitaliteit en gezondheid.

 

Wil jij beter omgaan met (werk)stress? Lees dan deze blogs:

 

 

Heb jij last van stress op je werk? Of een verstoorde werk-privébalans?

Laat stress niet oplopen en doe er op tijd iets aan. Samen met BoFit leer je om met stress om te gaan, om je valkuilen te herkennen en gebruik te maken van je kwaliteiten. Zo krijg jij je energie terug en kun je weer gezond aan de slag zonder het risico op een burn-out.

Wij werken al 20 jaar met burn-out en stressgerelateerde klachten en hebben inmiddels meer dan 5.000 klanten geholpen. We staan ook graag voor jou klaar!

 

Ja, ik wil graag gratis kennismaken!

 

 

 

 

Bron:

2DAYSMOOD.com

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer stress = meer lang verzuim

Stressklachten zijn de belangrijkste oorzaak voor verzuim. Opvallend is dat jongere werknemers steeds vaker last hebben van stress. Ook de toenemende zorglast privé vergroot het risico op uitval door stress. Steeds meer werknemers combineren werk met zorgtaken voor...

Workaholic of bevlogen harde werker?

Het merendeel van de Nederlandse werknemers werkt over. Hardwerkende werknemers zijn waardevol, maar bij sommige medewerkers verandert ijverigheid in dwangmatige werklust. De niet te stuiten drang van een workaholic om altijd maar door te gaan, kan tot burn-out...

SER: preventie belangrijk voor betere zorg werkenden

Het belang van duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt breed gedragen door politiek en werkgevers. Als reactie op de adviesaanvraag van de ministers van SZW en VWS publiceerde de Sociaal-Economische Raad (SER) onlangs zijn toekomstvisie voor een kwalitatief betere...

Burn-out nog steeds onderschat

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gaat richting een burn-out. En dat aantal daalt helaas niet. Hoe kan het dat beroepsziekte nummer één nog steeds onderschat wordt? Arbodienst ArboNed luidde al begin november 2016 de noodklok. “We zien het aantal werknemers dat...