Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent

door | nov 23, 2020 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Uit diverse onderzoeken van onder andere het TNO, CNV en 2DAYSMOOD komt naar voren dat medewerkers meer kans hebben op een burn-out dan voorheen. We ervaren meer werkdruk, minder werkplezier, hebben minder energie en er is meer (psychisch) verzuim. Uiteraard heeft de coronacrisis hier zijn stempel op gedrukt. 2DAYSMOOD Crisis Monitor hield enquêtes onder 3500 medewerkers van 50 Nederlandse organisaties en vergeleek de werkstress met die van vorig jaar. Dit is de uitslag.

 

Opvallend aan de cijfers is dat we ten opzichte van vorig jaar in ons werk helemaal niet zo veel ongelukkiger zijn. We waren in 2019 maar 1% gelukkiger. Je zou bijna concluderen dat de coronacrisis dus helemaal niet zo veel heeft gedaan met ons geluksgevoel. Maar dat is niet helemaal waar. We hebben in 2020 veel meer met uitschieters te maken gehad. Heel duidelijk is dat rondom de lockdowns in maart en oktober. Onze stemming en geluksgevoel nemen af en de factor stress neemt toe. Ter vergelijk: in maart 2019 was 35% ontevreden met zijn werk. In 2020 is dat 42%. Ook hadden we in maart nog het meeste last van stress, in oktober hebben we last van stress én ontevredenheid.

 

Wat veroorzaakt werkstress?

Waar hebben we tijdens deze coronacrisis nou het meeste last van? Wat veroorzaakt de meeste werkstress? Uit het onderzoek komt naar voren dat vooral met een verstoorde werk-privébalans (1), te weinig waardering (2) en een slechte interne communicatie (3) te maken heeft. Vooral de eerste scoort hoog ten opzichte van het jaar ervoor. Toen stond een verstoorde werk-privébalans nog maar op nummer 3. Ook de interne communicatie staat hoog op ons prioriteitenlijstje, maar hier is in de meeste organisaties nog steeds ruimte voor verbetering. Uiteraard zijn er ook zaken die een positief gevoel opwerpen. En die zijn nagenoeg hetzelfde gebleven als in 2019. We krijgen nog steeds veel energie van onze collega’s, onze directe manager en onze intrinsieke motivatie.

 

Stemming en werk

Als volgt keek het onderzoek van 2DAYSMOOD naar de reden waarom onze stemming omslaat op het werk. Dat heeft voor 41% te maken met de werksfeer, onduidelijkheid en de taken die we doen. Voor 26% is het de werkdruk die een negatieve stemming veroorzaakt. Gek genoeg zijn dit ook de factoren waar we juist energie van krijgen. Een positieve werksfeer, autonomie, samenwerken en lekker bezig zijn (positieve werkdruk) heeft juist een goede invloed op onze stemming op het werk.

 

 

Ebook over burn-out

 

Heb jij last van stress en twijfel je of je burn-out bent? Download gratis onze burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Managers en werknemers

Ook opvallend is dat uit het onderzoek naar voren kwam dat managers anders met stress omgaan dan werknemers. Werknemers blijven eerder hangen in negatieve gevoelens en stemmingen. Mogelijk heeft het ermee te maken dat managers meer verantwoording hebben. Het hoort bij hun functie om een visie uit te dragen en daadkracht te tonen. Werknemers zitten vaker in een afwachtende positie. Ze zijn meer afhankelijk van de communicatie binnen de organisatie en de relaties met de werkomgeving. Toch kunnen ook werknemers zelf stappen ondernemen om te zorgen dat ze niet te lang in stress en negativiteit blijven hangen. Dat is niet alleen voordelig voor de organisatie maar juist ook voor hun eigen energie, vitaliteit en gezondheid.

 

Wil jij beter omgaan met (werk)stress? Lees dan deze blogs:

 

 

Heb jij last van stress op je werk? Of een verstoorde werk-privébalans?

Laat stress niet oplopen en doe er op tijd iets aan. Samen met BoFit leer je om met stress om te gaan, om je valkuilen te herkennen en gebruik te maken van je kwaliteiten. Zo krijg jij je energie terug en kun je weer gezond aan de slag zonder het risico op een burn-out.

Wij werken al 20 jaar met burn-out en stressgerelateerde klachten en hebben inmiddels meer dan 5.000 klanten geholpen. We staan ook graag voor jou klaar!

 

Ja, ik wil graag gratis kennismaken!

 

 

 

 

Bron:

2DAYSMOOD.com

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Herken deze symptomen van stress

Overspannenheid of een burn-out wordt voorafgegaan door een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Eerst krijg je ‘gewone’ stressklachten, zoals buikpijn of je slaapt slechter. Deze klachten kunnen voor iedereen verschillend zijn. Duurt de...

Wie voorkomt burn-out op het werk

Dat burn-out een verantwoordelijkheid is van zowel de werknemer als de werkgever, daar zijn beiden partijen het over eens. Alleen, wie zorgt ervoor dat burn-out wordt voorkomen? Uit een recent LinkedIn-onderzoek blijkt dat de meningen op de werkvloer hierover...

Meer verzuim door toename stress privé

Het gemiddelde ziekteverzuim bleef in de eerste helft van 2014 gelijk aan 2013, maar het stressgerelateerde verzuim nam verder toe. Arbodienst ArboNed registreerde 4,6 miljoen verzuimdagen en daarvan had 10 procent te maken met stress. Dat is 8 keer zoveel als in...

Hoe geluk stress veroorzaakt

Geluk. Vroeger was het iets wat je moest verdienen. Tegenwoordig heerst de gedachte dat geluk te grijpen is. Oftewel: wie niet gelukkig is, faalt. Een overtuiging die stress kan veroorzaken. Oktober is de Maand van de Geschiedenis en heeft dit jaar als thema geluk....