In de natuur ontmoet je jezelf

door | dec 14, 2015 | Burn-out nieuws

Heel wat mensen gaan gebukt onder (werk)druk, stress en burn-out. Juist dan is het belangrijk om regelmatig de natuur op te zoeken. Om even te ontsnappen aan de heksenketel van alledag. Waarom voelen we ons na een bezoek aan de natuur vaak beter, stabieler, meer verbonden met onszelf? Buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel Matthijs Schouten geeft het antwoord.

Mensen hebben een sterk verlangen naar authenticiteit, natuurlijkheid en puurheid. De natuur is voor ons een wereld die nog in orde is. Het is een domein van betekenis in een wereld die betekenisloos lijkt te worden. Een domein van continuïteit en stabiliteit in een wereld die ontzettend instabiel aan het worden is. Een domein van schoonheid en harmonie in een wereld waarin weinig harmonie voelbaar is.

Ervaar jezelf anders

In de natuur ben je in een omgeving die niet door ons bedacht, gemaakt en vormgegeven is. Het is een wereld die wat vreemd is en daardoor ga je jezelf anders ervaren. Je krijgt jezelf gespiegeld. Dat dwingt je om jezelf als het ware te herscheppen. Daarvoor hoef je de wildernis niet in, ook in de tuin of het park voel je de natuur. Er zijn ook mensen die de natuur juist mijden, omdat daar alle vertrouwdheden wegvallen.

De natuur oordeelt niet

Ben je in een menselijke omgeving, dan sta je continu bloot aan oordelen. Hoe je gekleed bent, hoe je articuleert, hoe je beweegt en zo voort. Allemaal zaken die een rol spelen in sociale interactie. De natuur heeft geen oordeel. Je kunt er zijn wie je bent en doen wat je wilt. Dat is heel bevrijdend.

Natuurlijke harmonie

Ervaar de harmonie van de natuur door je zintuigen aan te spreken. Luisteren, kijken, maar ook ruiken en aanraken. Als je werkelijk in contact staat met de natuur, dan ontmoet je iets dat geen verlengstuk van jezelf is. In zo’n ontmoeting vergeet je jezelf als waarnemend en oordelend subject. In de natuur ontmoet je jezelf.

 

 

Bron:

PUURnatuur – Natuurmonumenten | winter 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Thuiswerker is gevoeliger voor burn-out

Steeds meer mensen in loondienst werken veel thuis. Vooral werknemers in de sectoren ICT en automatisering, het bank- en verzekeringswezen en de zakelijke dienstverlening. Thuiswerken maakt het combineren van werk en gezin gemakkelijker, maar het gevaar dreigt dat...

Bewegen is goed voor ons brein

Voldoende lichaamsbeweging is in veel opzichten goed voor ons. Het helpt ons niet alleen om fysiek en mentaal fit te blijven, maar houdt ook onze hersenen in conditie. Dit schrijft hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder in zijn boek...

Veilige cultuur voorkomt psychisch verzuim

Veel werknemers met een psychische aandoening werken door, maar vaak moeten zij wel een strijd leveren om hun werk te behouden. Uit angst voor negatieve reacties van anderen en discriminatie durven velen van hen niet open te zijn over hun aandoening. Dit is één van...

Mentaal fit: gelukkiger en minder stress

Als we aan fit zijn denken, denken we al snel aan ons lichaam. Aan onze conditie, spierkracht en figuur. Vaak vergeten we de verzorging van onze geest, terwijl een gezonde geest net zo belangrijk is als een fit lichaam. Want zit je lekker in je vel én hoofd, dan...