Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

In de natuur ontmoet je jezelf

door | dec 14, 2015 | Burn-out nieuws

Heel wat mensen gaan gebukt onder (werk)druk, stress en burn-out. Juist dan is het belangrijk om regelmatig de natuur op te zoeken. Om even te ontsnappen aan de heksenketel van alledag. Waarom voelen we ons na een bezoek aan de natuur vaak beter, stabieler, meer verbonden met onszelf? Buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel Matthijs Schouten geeft het antwoord.

Mensen hebben een sterk verlangen naar authenticiteit, natuurlijkheid en puurheid. De natuur is voor ons een wereld die nog in orde is. Het is een domein van betekenis in een wereld die betekenisloos lijkt te worden. Een domein van continuïteit en stabiliteit in een wereld die ontzettend instabiel aan het worden is. Een domein van schoonheid en harmonie in een wereld waarin weinig harmonie voelbaar is.

Ervaar jezelf anders

In de natuur ben je in een omgeving die niet door ons bedacht, gemaakt en vormgegeven is. Het is een wereld die wat vreemd is en daardoor ga je jezelf anders ervaren. Je krijgt jezelf gespiegeld. Dat dwingt je om jezelf als het ware te herscheppen. Daarvoor hoef je de wildernis niet in, ook in de tuin of het park voel je de natuur. Er zijn ook mensen die de natuur juist mijden, omdat daar alle vertrouwdheden wegvallen.

De natuur oordeelt niet

Ben je in een menselijke omgeving, dan sta je continu bloot aan oordelen. Hoe je gekleed bent, hoe je articuleert, hoe je beweegt en zo voort. Allemaal zaken die een rol spelen in sociale interactie. De natuur heeft geen oordeel. Je kunt er zijn wie je bent en doen wat je wilt. Dat is heel bevrijdend.

Natuurlijke harmonie

Ervaar de harmonie van de natuur door je zintuigen aan te spreken. Luisteren, kijken, maar ook ruiken en aanraken. Als je werkelijk in contact staat met de natuur, dan ontmoet je iets dat geen verlengstuk van jezelf is. In zo’n ontmoeting vergeet je jezelf als waarnemend en oordelend subject. In de natuur ontmoet je jezelf.

 

 

Bron:

PUURnatuur – Natuurmonumenten | winter 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Bevlogenheid voorkomt burn-out

Het is een veelgehoorde kreet: van hard werken ga je niet dood. Maar een burn-out kun je er wel van krijgen. Toch krijgt niet iedereen die hard werkt een burn-out. Dus hoe zit dat? Bevlogenheid blijkt een goed medicijn te zijn. Bevlogenheid en passie op je werk...

Gebruik spiraaltje veroorzaakt stress

Volgens nieuw onderzoek blijkt dat stress niet alleen veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld een hoge werkdruk. Onlangs kwam men er achter dat het gebruik van een hormonspiraaltje ook stress opwekt. Zo’n 12% van de Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 45 jaar...

Iedereen verantwoordelijk bij duurzame inzetbaarheid

De overheid stimuleert werkgevers en werknemers om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Een belangrijke aanleiding daarvoor is het toenemende psychisch verzuim als gevolg van werkdruk en werkstress. Maar wat is duurzame inzetbaarheid nu eigenlijk en wat...

Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent

Uit diverse onderzoeken van onder andere het TNO, CNV en 2DAYSMOOD komt naar voren dat medewerkers meer kans hebben op een burn-out dan voorheen. We ervaren meer werkdruk, minder werkplezier, hebben minder energie en er is meer (psychisch) verzuim. Uiteraard heeft...