4 broodnodige tips als je toch met een burn-out op vakantie gaat

door | jul 25, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Sommige mensen denken dat een vakantie dé oplossing is om uit hun burn-out te komen. Want: je bent weg uit je omgeving, geen verplichtingen, even geen sociale contacten en lekker de hele dag niks doen. Toch wijst de praktijk anders uit. Met deze 4 tips voorkom je dat je burn-out tijdens je vakantie nog erger wordt.

Vakantiestress

Het is in de meeste gevallen juist af te raden om met een burn-out op vakantie te gaan omdat vakantie vaak meer stress oplevert. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 6 van de Nederlanders last van vakantiestress heeft. Vooral het regelen van alle zaken voordat je op vakantie kunt blijkt een stresspunt te zijn. 

Over het randje

Daarnaast melden ieder jaar honderden mensen zich bij de Nederlandse alarmcentrales aan met psychische klachten als angststoornissen en manische depressie. Op vakantie gaan betekent je vaak aanpassen. Aan het klimaat, het eten, een ander leefritme en een andere cultuur. Ook het reizen zelf kan stress opleveren. Voor iemand met een burn-out kan dit  heel uitdagend zijn waardoor de burn-outklachten kunnen toenemen. Iemand die tegen een burn-out aanzit kan net over dat randje geduwd worden.

Oude patronen

Ook al kom je uitgerust van je vakantie terug, dan nog stap je weer in je oude patronen zodra je thuis bent. En dan is je burn-out weer volop aanwezig. Een vakantie kan soms eventjes rust geven maar het pakt niet de oorzaak van je burn-out aan. Dat kan voelen als een terugval en is meestal niet bevorderlijk voor je herstel. Wil je toch op vakantie gaan? Let dan in ieder geval op een aantal zaken zodat je voorkomt dat je klachten erger worden en je onverhoopt toch richting huis moet gaan.

 

 

4 broodnodige tips als je toch met een burn-out op vakantie gaat

 

Tip #1 Laat het inpakken en regelwerk aan je partner over

Ja, dat kost je partner extra werk, maar hij of zij moet zich ook realiseren dat hij met een zieke op vakantie gaat. Het is geen kwestie dat je niet wilt helpen, je kunt het simpelweg niet aan en je gezondheid gaat nu voor. Maak duidelijke afspraken en probeer te voorkomen dat je toch een beetje doet (wat altijd leidt tot meer). Je kunt het eventueel ook samen doen of met een vriendin. Doe niet alles op het laatste moment en weet dat veel dingen ook in het buitenland te koop zijn, mocht je iets vergeten zijn.

Tip #2 Neem de tijd om te reizen

Ga je met de auto op vakantie? Sjees dan niet in twee dagen naar Italië maar rijd een paar uurtjes per dag. Of liever nog: ga niet naar Italië maar naar een dichtbij gelegen land als Duitsland of België. Als je met het vliegtuig gaat houd van te voren rekening met vertragingen. Neem een kussentje mee zodat je ergens kunt slapen of liggen als het je te veel wordt. Zoek rustige lounges op. Neem oordoppen mee om naar muziek te luisteren of je te kunnen afsluiten. Een zonnebril opdoen kan helpen om visuele prikkels wat af te zwakken.

Tip #3 Kies de juiste bestemming

Naast niet te ver reizen (zeker als je met de auto gaat) is de juiste bestemming kiezen ook een factor om stress tijdens je vakantie te voorkomen. Drukke badplaatsen, megahotels en steden kun je beter mijden als je niet overprikkeld wilt raken. Afhankelijk van wat je prettig vindt kun je kiezen voor een all inclusive reis zodat je niet hoeft te denken aan eten koken of boodschappen doen. Of misschien trekt de rust en stilte van een natuurcamping je juist. Doe wat gemakkelijk is.

Tip #4 Doe niet te veel

Je bent op vakantie dus ja, je wilt ook wel wat zien. Niet doen! Op vakantie gaan trekt een flinke wissel op lichaam en geest. Gun jezelf de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren en even helemaal niets te doen. Doe ook de rest van de dagen niet te veel. Wissel je activiteiten altijd af met een rustdag.  Durf ook andere keuzes te maken dan je gezin, vriendin of partner. Je partner redt zich wel en kan ook met de kinderen alleen op pad. Een rustige wandeling in je eentje in de natuur is voor sommigen juist heel prettig. En luister altijd goed naar je lichaam, dat geeft vanzelf aan wanneer iets te veel wordt.

 

Trek op tijd aan de bel

Mocht het toch gebeuren dat het tijdens je vakantie slechter met je gaat: ga lekker naar huis. Als je omgeving weet wat er met je aan de hand is, zullen ze je niks kwalijk nemen. Trek op tijd aan de bel zodat je voorkomt dat je vakantie op een drama uitloopt.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

jonge vrouw met burn-out of pots

Burn-out of POTS? Symptomen en verschillen

Wat zijn POTS symptomen? Het POT-Syndroom heeft veel overeenkomsten met een burn-out. Goed om te weten wat nu precies de verschillen zijn en welke behandeling het nodig heeft.   Wat is een burn-out? Een burn-out is een verzamelnaam voor diverse klachten,...

foto bo bogaard

Volgers

Ik was 6 jaar toen mijn vader mij meenam naar het woonwagenkamp waar hij maatschappelijk werk deed. Ik weet nog goed hoe het voelde om onder die woonwagens te spelen met andere kinderen. Daarmee was het fundament gelegd voor mijn wens om altijd een...