Wat zijn de symptomen van mentale stress?

door | mrt 27, 2023 | BoFit Burn-out Blog

Mentale gezondheid staat steeds meer in de belangstelling. Zeker als het gaat om werkgeluk. Maar ook in je privésituatie kun je te maken krijgen met mentale stress. Hoe weet je of jij hier last van hebt? In dit blog bespreken we de symptomen.

Wat is mentale gezondheid?

Mentale gezondheid meet je af aan hoe je omgaat met uitdagingen in je leven en hoe je je verhoudt tot jezelf en anderen. Het gaat dus vooral om hoe je denkt en wat je overtuigingen zijn. Ben je mentaal gezond dan voel je je tevreden, blij en in balans.

Bekijk ook de video van psycholoog thuijs Launspach over mentale stress in onze maatschappij.

YouTube video

Is mentale stress hetzelfde als psychische stress?

Nee, er is een verschil tussen mentale en psychische stress. Mentaal wil zeggen alles wat met de ratio, het denken en je overtuigingen te maken heeft. Psychische stress neemt hierin ook je gevoel mee. Veel symptomen hebben natuurlijk invloed op elkaar of lopen in elkaar over. Als je je somber voelt, zijn je gedachtes meestal ook negatief. Daarom vind je vaak ook overlappingen in de symptomen van mentale, emotionele of psychische stress.

 

Hoe voelt stress in je hoofd?

Veel mentale stress levert je meestal ook fysieke klachten op. En dat kan zich op vele manieren uit. Spanningshoofdpijn, klemmende kaken en tuitende of kloppende oren zijn bekende fysieke klachten. Toch hoeft een hoofd vol stress zich fysiek niet altijd in op die plek te uiten. Chaotische gedachten of je zorgen maken kan ook tot buikpijn of hartkloppingen leiden.

 

Mentaal uitgeput zijn

Mentaal uitgeput zijn is ook een symptoom van mentale stress. Het betekent dat je jezelf op mentaal gebied hebt uitgeput. Bijvoorbeeld omdat je te veel computerwerk hebt gedaan en te weinig pauzes hebt genomen. Of te lang hebt gestudeerd. Het gevolg is dat je je moeilijk kunt concentreren, vergeetachtig bent, moeite hebt met besluiten nemen of je niet meer gemotiveerd voelt.

mentale stress bij vrouw

Andere, bekende symptomen van mentale stress:

 

+ Negatieve gedachten

Negatieve gedachten zorgen voor negatieve emoties. En andersom. Houden deze gedachten lang aan dan verstoor je hiermee je gezondheid. Je weerstand verlaagt en fysieke en psychische klachten kunnen optreden. Cynisme, sarcasme en pessimisme zijn bijvoorbeeld vormen van negatief denken. En ook: piekeren en zorgen maken.

 

+ Beren op de weg

Heb je wel eens een situatie meegemaakt dat je iets wilde doen, maar allerlei redenen bedacht om hier een stokje voor te steken? Ook als het iets positiefs was? Dan heb je te veel beren op de weg gezien. In het verlengde van negatieve gedachten ligt een negatieve, angstige houding tegenover het leven. Het omgaan met lastige situaties en het vinden van oplossingen wordt dan eenzijdig en negatief benaderd. Ofwel: bij iedere (nieuwe) situatie worden er beren op de weg gezien.

Meestal zijn stresssituaties uit het verleden hier de oorzaak van. Dit is een beschermingsmechanisme om herhaling te voorkomen. Helaas ontstaat er hierdoor vaak maar één oplossing: niet geloven in een positieve afloop en de situatie uit de weg gaan. Hierdoor worden andere, nieuwe oplossingen uitgesloten.

 

+ Haast/druk

Wanneer je het gevoel hebt dat je tijd tekortkomt, voer je je (werk)tempo op. Steeds vaker zit je met je hoofd bij de toekomst. Bepaal je hoe je je taken binnen een bepaald tijdsbestek kunt uitvoeren. Op lange termijn levert dit een enorme mentale druk op. Door iedere keer te haasten, creëer je spanning in je lijf. Hierdoor raakt onder andere je zenuwstelsel en de hippocampus (orgaantje in de hersenen) overbelast. Je neemt daarnaast minder tijd om te ontspannen waardoor je lichaam niet herstelt. Gevolg: je krijgt steeds meer last van fysieke klachten.

 

+ Controle

Schiet je snel in de stress als er iets misgaat? Word je boos of onrustig als iemand iets doet wat je niet had verwacht? Misschien wil je te veel controle uitoefenen. Een bepaalde mate van controle in je leven geeft een veilig gevoel. Maar mensen die te veel controle op hun omgeving uitoefenen hebben vaak moeite met veranderingen. Onzekerheid is meestal de onderliggende oorzaak. Die zekerheid moet dan uit de omgeving gehaald worden. Maar omdat niet alles naar je hand te zetten is, levert deze houding veel spanning en stress op.

 

Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop stress zich mentaal uit. Twijfelt je over stress- en spanningsklachten en de oorzaak hiervan? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.

 

 

Wat te doen bij mentale stress?

Natuurlijk is het belangrijk om gezond te leven. Zo leg je een gezonde basis waarbij stress minder kans krijgt. Daarbij is het ook belangrijk om stil te staan bij wat je denkt en er achter te komen waarom je zo denkt. Sommige gedachtenpatronen zijn een kwestie van anders doen, er anders naar kijken. Anderen kunnen dieper liggen en hun oorsprong hebben in je kindertijd. 

Wil jij je mentale stressklachten aanpakken?

Bij BoFit doen we dat door middel van coachen en bewegen in de natuur. Dit versterkt elkaar op alle vlakken. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Benieuwd? Vraag een gratis kennismaking aan bij jou in de buurt. 

Ja, ik wil meer informatie!

Bron:

Rivm.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw staart uitzichtloos naar de zee

Stress: hoe ga je om met uitzichtloosheid?

Uit onderzoek van het tijdschrift Intermediair bleek onlangs dat 52% van de ondervraagden last had/heeft van stress tijdens de tweede lockdown. De grootste stressfactor is hierbij uitzichtloosheid. Het niet weten wat de toekomst brengt, brengt veel angst, twijfel,...

7 slimme stappen om stress op je werk tegen te gaan

Zoals je in ons vorige blog las, is burn-out niet per se werkgerelateerd. Wel komt stress op de werkvloer steeds vaker voor. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je werk weer leuk wordt?   Burn-outonderzoek Uit een onderzoek over burn-outverschijnselen van...

foto bo bogaard

De menselijke maat

Aan het eind van afgelopen jaar had ik een eindgesprek met een van de vele samenwerkingspartners van BoFit, een re-integratiebedrijf. Na 4 jaar samenwerken zijn wij uit elkaar gegaan, omdat deze partner een ander beleid ging voeren. De providerboog van...