4 broodnodige tips als je toch op vakantie gaat tijdens burn-out

door | jul 25, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Op vakantie tijdens je burn-out. Is dat een goed idee? Sommige mensen denken dat een vakantie dé oplossing is om uit hun burn-out te komen. Want: je bent weg uit je omgeving, geen verplichtingen, even geen sociale contacten en lekker de hele dag niks doen. Toch wijst de praktijk anders uit. Met deze 4 tips voorkom je dat je burn-out tijdens je vakantie nog erger wordt.

Op vakantie tijdens burn-out

Het is in de meeste gevallen juist af te raden om met een burn-out op vakantie te gaan omdat vakantie vaak meer stress oplevert. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 6 van de Nederlanders last van vakantiestress heeft. Vooral het regelen van alle zaken voordat je op vakantie kunt blijkt een stresspunt te zijn.

Over het randje

Daarnaast melden ieder jaar honderden mensen zich bij de Nederlandse alarmcentrales aan met psychische klachten als angststoornissen en manische depressie. Op vakantie gaan betekent je vaak aanpassen. Aan het klimaat, het eten, een ander leefritme en een andere cultuur. Ook het reizen zelf kan stress opleveren. Voor iemand met een burn-out kan dit  heel uitdagend zijn waardoor de burn-outklachten kunnen toenemen. Iemand die tegen een burn-out aanzit kan net over dat randje geduwd worden.

In oude patronen stappen

Ook al kom je uitgerust van je vakantie terug, dan nog stap je weer in je oude patronen zodra je thuis bent. En dan is je burn-out weer volop aanwezig. Een vakantie kan soms eventjes rust geven maar het pakt niet de oorzaak van je burn-out aan. Dat kan voelen als een terugval en is meestal niet bevorderlijk voor je herstel. Wil je toch op vakantie gaan? Let dan in ieder geval op een aantal zaken zodat je voorkomt dat je klachten erger worden en je onverhoopt toch richting huis moet gaan.

 

 

4 broodnodige tips als je toch op vakantie gaat tijdens burn-out

 

Tip #1 Laat het inpakken en regelwerk aan je partner over

Ja, dat kost je partner extra werk, maar hij of zij moet zich ook realiseren dat hij met een zieke op vakantie gaat. Het is geen kwestie dat je niet wilt helpen, je kunt het simpelweg niet aan en je gezondheid gaat nu voor. Maak duidelijke afspraken en probeer te voorkomen dat je toch een beetje doet (wat altijd leidt tot meer). Je kunt het eventueel ook samen doen of met een vriendin. Doe niet alles op het laatste moment en weet dat veel dingen ook in het buitenland te koop zijn, mocht je iets vergeten zijn.

Tip #2 Neem de tijd om te reizen

Ga je met de auto op vakantie? Sjees dan niet in twee dagen naar Italië maar rijd een paar uurtjes per dag. Of liever nog: ga niet naar Italië maar naar een dichtbij gelegen land als Duitsland of België. Als je met het vliegtuig gaat houd van te voren rekening met vertragingen. Neem een kussentje mee zodat je ergens kunt slapen of liggen als het je te veel wordt. Zoek rustige lounges op. Neem oordoppen mee om naar muziek te luisteren of je te kunnen afsluiten. Een zonnebril opdoen kan helpen om visuele prikkels wat af te zwakken.

Tip #3 Kies de juiste bestemming

Naast niet te ver reizen (zeker als je met de auto gaat) is de juiste bestemming kiezen ook een factor om stress tijdens je vakantie te voorkomen. Drukke badplaatsen, megahotels en steden kun je beter mijden als je niet overprikkeld wilt raken. Afhankelijk van wat je prettig vindt kun je kiezen voor een all inclusive reis zodat je niet hoeft te denken aan eten koken of boodschappen doen. Of misschien trekt de rust en stilte van een natuurcamping je juist. Doe wat gemakkelijk is.

Tip #4 Doe niet te veel

Je bent op vakantie dus ja, je wilt ook wel wat zien. Niet doen! Op vakantie gaan trekt een flinke wissel op lichaam en geest. Gun jezelf de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren en even helemaal niets te doen. Doe ook de rest van de dagen niet te veel. Wissel je activiteiten altijd af met een rustdag.  Durf ook andere keuzes te maken dan je gezin, vriendin of partner. Je partner redt zich wel en kan ook met de kinderen alleen op pad. Een rustige wandeling in je eentje in de natuur is voor sommigen juist heel prettig. En luister altijd goed naar je lichaam, dat geeft vanzelf aan wanneer iets te veel wordt.

 

Trek op tijd aan de bel

Mocht het toch gebeuren dat het tijdens je vakantie slechter met je gaat: ga lekker naar huis. Als je omgeving weet wat er met je aan de hand is, zullen ze je niks kwalijk nemen. Trek op tijd aan de bel zodat je voorkomt dat je vakantie op een drama uitloopt.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Burn-out, een gezond signaal

Dagelijks spreek ik mensen met een burn-out die zich bij BoFit aanmelden voor hulp. Ik neem dan uitvoerig de tijd om hun situatie aandacht te geven en de kern bloot te leggen. Er is altijd een rode draad te vinden in hun stressbeleving, het voelen van...

Hoe lang zit je thuis met een burn-out?

Hoe lang je thuis zit met een burn-out? Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven, want iedere situatie en achtergrond is weer anders. In dit blog geven we je meer helderheid over jouw burn-out herstel.   Zo lang zit je thuis met een burn-out Het...

hoe laat je de controle los bij burn-out

Zo laat je de controle los! 5 praktische tips

Mensen met een burn-out voelen een grote verantwoordelijkheid en trekken zaken naar zich toe. En omdat ze goed weten hoe iets gedaan moet worden, voeren ze het liever zelf uit. Maar hiermee komen ze ook in de knel. Want loslaten is voor mensen met een burn-out vaak...

foto bo bogaard

Vakantiestress of niet?

Voor 75% van de Nederlanders die op vakantie gaan is het (bijna) zover. Van de overige 25% blijft het grootste gedeelte thuis omdat zij een vakantie gewoon niet kunnen betalen. In het Psychologie magazine las ik dat er ook mensen zijn die het helemaal...