3 significante verschillen tussen depressie en burn-out
Heb je een depressie of burn-out? Een depressie wordt op een andere manier aangepakt en behandeld dan een burn-out. Daarom is het belangrijk te weten of je met een depressie of burn-out kampt. Hierdoor vind je de begeleiding die het beste past bij je situatie en is de kans op herstel groter. BoFit noemt de drie belangrijkste verschillen tussen burn-out en depressie.
Depressie of burn-out, een groot verschil
De symptomen van burn-out en depressie lijken op elkaar. Bij beiden heb je bijvoorbeeld last van lusteloosheid, slaap je slecht of laat je geheugen je regelmatig in de steek. Maar er zijn ook grote verschillen. Bij een depressie word je door je behandelaar vaak aangezet om weer iets te doen, om in beweging te komen. Bewegen bij een burn-out is in het begin juist uit den boze. Lees hieronder nog 3 significante verschillen.
3 significante verschillen tussen depressie en burn-out:
1. Nergens zin in
Er is een groot verschil tussen depressieve buien en opgebrand zijn. Heb je een burn-out dan wil je wel iets ondernemen maar je kunt dit niet vanwege je energielevel. Bij een depressie is dat anders. Je hebt nergens zin in en kampt met sombere gevoelens. Je geniet niet of nauwelijks van het leven en je hebt eventueel gedachtes aan de dood of zelfdoding.
2. Verschillende oorzaken
Ook de oorzaak is verschillend. Bij een burn-out ben je stelselmatig over je grenzen gegaan. Je bent te zwaar belast, je hebt te veel last van stress en spanning, en raakt hierdoor opgebrand en uitgeput. Bij een hoog stresslevel kun je ook lastiger peilen hoe je je werkelijk voelt. Je lichaam heeft namelijk een andere prioriteit: het verminderen van de stressfactoren. Bij een depressie speelt stress niet per se een rol. De oorzaak van depressieve gevoelens is veel minder duidelijk. Wel kunnen erfelijke factoren een rol spelen.
Lees ook: Depressieve ouder? Hoge kans om zelf depressief te worden.
3. ’s Ochtends of ’s avonds actief
Ben je burn-out dan ben je over het algemeen ’s ochtends het meest actief. Na verloop van tijd, aan het einde van de dag (of eerder), raakt je energie op. Bij iemand met een depressie is dat net andersom. Je komt maar met moeite je bed uit en zou het liefst helemaal niet meer opstaan. Naarmate de dag vordert krijg je meer zin en energie. Het meest actief ben je in de avond. Natuurlijk kunt je met een burn-out ook last hebben van slapeloze of onrustige nachten. In dat geval is het ook lastiger opstaan ’s ochtends. Niet omdat je geen zin heeft (zoals bij depressie) maar omdat je je simpelweg te moe voelt.
Lees ook: Hoe ga je om met depressieve stemmingen?