6 slimme vragen als je denkt burn-out te zijn

door | jan 22, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Heb je last van een burn-out? Of ben je gewoon wat gestrest? Soms is het lastig in te schatten hoe je er voor staat en of je hulp moet inschakelen. Wij helpen je met zes vragen die je jezelf kunt stellen om er achter te komen of je werkelijk burn-out bent.

Grenzen overschreden

Mensen die burn-out zijn, zijn vaak stelselmatig over hun grenzen gegaan. Ze voelen niet meer wanneer hun lichaam aangeeft dat het genoeg is. De signalen zijn zo vaak overschreden dat ze deze als normaal zijn gaan beschouwen. Dat maakt onduidelijk welke klachten je serieus moet nemen en welke met een beetje rust over gaan.

Fysieke gesteldheid

Je denkt misschien: ja, maar die collega kan ook gemakkelijk tot acht uur doorwerken. Waarom zou ik dat dan niet kunnen? Ieder lichaam is anders. Dat heeft niet alleen te maken met je fysieke gesteldheid maar bijvoorbeeld ook met de genen die je van je ouders hebt doorgekregen. Dat bepaalt mede wat je aan stress aankunt en hoeveel energie je tot je beschikking hebt.

Wil je er achter komen of je burn-out bent? Beantwoord dan deze zes onderstaande vragen.

 

6 slimme vragen om jezelf te stellen als je denkt burn-out te zijn:

 

Vraag 1: Ben je aan het einde van de dag meer vermoeid dan zou moeten?

Je begint je dag vol goede moed maar naarmate de dag vordert keldert je energiepeil aanzienlijk. Je snapt zelf ook niet zo goed hoe dit kan. Heel veel meer dan anders doe je namelijk niet. Een reactie kan zijn: toch maar even doorzetten.

Vraag 2: Heb je in het verleden meerdere vervelende situaties meegemaakt?

Een aantal nare ervaringen achter elkaar, zoals de dood van een een naaste, maakt je vatbaar voor een burn-out. Tenminste, als je niet de tijd en ruimte hebt genomen om dit goed te verwerken. Een stressvolle situatie zoals op je werk is dan soms de druppel.

Vraag 3: Zit je veel in je hoofd?

Pieker je veel? Heb je veel last van negatieve gedachten? En kun je hierdoor bijvoorbeeld slecht slapen? Een reactie op stress kan zijn dat je in je hoofd schiet. Dit zorgt vaak voor een gevoel van controle. Maar het betekent ook: weg van je gevoel. Hierdoor heb je minder goed contact met je gevoelens en kun je ze ook minder goed verwerken.

 

foto bos laan

Vraag 4: Heb je last van een of meerdere fysieke klachten?

Stelselmatig signalen van het lichaam negeren zorgt uiteindelijk voor fysieke klachten. Burn-out is vaak een combinatie van klachten. Dat kan bijvoorbeeld hyperventilatie zijn maar ook rugpijn of hoge bloeddruk.

Vraag 5: Ben je vergeetachtig?

Heb je soms het overzicht niet meer? Vergeet je afspraken, ook al ben je normaal gesproken punctueel? Weet je soms even niet meer wat je doet of waar je bent? Of maak je meer fouten dan anders? Dit kunnen tekenen zijn van een (beginnende) burn-out.

Vraag 6: Voel je je onnodig emotioneel?

Herken je dit? Je hebt plotselinge huilbuien op plekken waar je liever niet in huilen uitbarst. Of je wordt met regelmaat vreselijk kwaad en hebt achteraf spijt. Het lijkt alsof je in een emotionele rollercoaster zit en de rem is zoek.

Heb je op drie of meer vragen met ‘ja’ beantwoord?

Dan kun je in de gevarenzone van een burn-out zitten. Bij BoFit nemen we graag de tijd om naar je persoonlijke situatie te kijken en te voorzien van een passend advies. Neem direct contact met ons op.

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Huilbuien_traan rolt bij vrouw uit oog

Heb jij huilbuien zonder reden? Dit is waarom

Heb jij zo maar huilbuilen zonder een reden? Houd jij het vaak niet droog, net als het je niet uitkomt? In een winkel, op je werk of op bezoek? En weet je niet eens waarom je huilt? We snappen dat dat heel vervelend is. Last hebben van emotionele huilbuien lijkt...

vrouw herstelt in de natuur van burn-out en stress

Zo voorkom je stress en burn-out

Een burn-out is een samenraapsel van diverse klachten. Veel van die klachten vinden hun ontstaan in de kindertijd. Daarom is burn-out een complex geheel waar je niet zo een twee drie uitkomt. Burn-out voorkomen is dus nog altijd het beste. Waar moet je op letten?...

Hoe blijf je piekeren de baas? 6 efficiënte technieken

 Ben jij iemand die maar blijft piekeren? Zeker als je burn-out bent geldt dat je door je lage energiepeil snel in een negatieve spiraal terecht komt. En dat slurpt al je energie op. Hoe kom je van dat vervelende piekeren af? Wij geven zes technieken die...