06 2095 6938 info@bofit.nl

6 slimme vragen om u zelf te stellen als u denkt burn-out te zijn

door | jan 22, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Heeft u last van burn-out? Of bent u gewoon wat gestrest? Soms is het lastig in te schatten hoe u er voor staat en of u hulp moet inschakelen. Wij helpen u met zes vragen die u uzelf kunt stellen om er achter te komen of u werkelijk burn-out bent.

Grenzen overschreden

Mensen die burn-out zijn, zijn vaak stelselmatig over hun grenzen gegaan. Ze voelen niet meer wanneer hun lichaam aangeeft dat het genoeg is. De signalen zijn zo vaak overschreden dat ze deze als normaal zijn gaan beschouwen. Dat maakt onduidelijk welke klachten u serieus moet nemen en welke met een beetje rust over gaan.

Fysieke gesteldheid

U denkt misschien: ja, maar die collega kan ook gemakkelijk tot acht uur doorwerken. Waarom zou ik dat dan niet kunnen? Ieder lichaam is anders. Dat heeft niet alleen te maken met uw fysieke gesteldheid maar bijvoorbeeld ook met de genen die u van uw ouders heeft doorgekregen. Dat bepaalt mede wat u aan stress aankunt en hoeveel energie u tot uw beschikking heeft.

Wilt u er achter komen of u burn-out bent? Beantwoord dan deze zes onderstaande vragen.

Vraag 1: Bent u aan het einde van de dag meer vermoeid dan zou moeten?

U begint uw dag vol goede moed maar naarmate de dag vordert keldert uw energiepeil aanzienlijk. U snapt zelf ook niet zo goed hoe dit kan. Heel veel meer dan anders doet u namelijk niet. Een reactie kan zijn: toch maar even doorzetten.

Vraag 2: Heeft u in het verleden meerdere vervelende situaties meegemaakt?

Een aantal nare ervaringen achter elkaar, zoals de dood van een van uw ouders, maakt u vatbaar voor een burn-out. Tenminste, als u niet de tijd en ruimte heeft genomen om dit goed te verwerken. Een stressvolle situatie zoals op uw werk is dan soms de druppel.

Vraag 3: Zit u veel in uw hoofd?

Piekert u veel? Heeft u veel last van negatieve gedachten? En kunt u hierdoor bijvoorbeeld slecht slapen? Een reactie op stress kan zijn dat u in uw hoofd schiet. Dit zorgt vaak voor een gevoel van controle. Maar het betekent ook: weg van uw gevoel. Hierdoor heeft u minder goed contact met uw gevoelens en kunt u ze ook minder goed verwerken.

foto bos laan

Vraag 4: Heeft u last van een of meerdere fysieke klachten?

Stelselmatig signalen van het lichaam negeren zorgt uiteindelijk voor fysieke klachten. Burn-out is vaak een combinatie van klachten. Dat kan bijvoorbeeld hyperventilatie zijn maar ook rugpijn of hoge bloeddruk.

Vraag 5: Bent u vergeetachtig?

Heeft u soms het overzicht niet meer? Vergeet u afspraken, ook al bent u normaal gesproken punctueel? Weet u soms even niet meer wat u doet of waar u bent? Of maakt u meer fouten dan anders? Dit kunnen tekenen zijn van een (beginnende) burn-out.

Vraag 6: Voelt u zich onnodig emotioneel?

Herkent u dit? U heeft plotselinge huilbuien op plekken waar u liever niet in huilen uitbarsten. Of u wordt met regelmaat vreselijk kwaad en hebt achteraf spijt. Het lijkt alsof u in een emotionele rollercoaster zit en de rem is zoek.

Heeft u op drie of meer vragen met ‘ja’ beantwoord?

Dan kunt u in de gevarenzone van een burn-out zitten. Bij BoFit nemen we graag de tijd om naar uw persoonlijke situatie te kijken en te voorzien van een passend advies.

Vragen? Direct Contact? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis)

Bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wilt je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan hieronder op de knop.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met BoFit-coach Bo Bogaard.
Krijgt je zijn voicemail? Spreek dan je telefoonnummer in, dan belt hij je terug.

Wij nemen binnen 24 contact met je op. Ook in het weekend.