4 stappen om beter je grenzen te stellen (3)
Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. In deel een en twee van dit driedelige blog zijn we dieper op de achtergrond ingegaan. Wanneer je begrijpt waarom je het zo lastig vindt om je grenzen te stellen, kun je namelijk Ā langzaam beginnen om beter met grenzen om te gaan. In dit laatste deel geven we je 4 stappen om je hierbij te ondersteunen.
Stap 1: Luister naar je lichaam
Je lichaam geeft vanzelf aan wat wel en niet goed voor je is. Geeft een situatie je energie dan voelt je je ontspannen, fit, blij en vrolijk. Ga je over je grenzen dan laat je lichaam dat weten door onder andere de volgende signalen:
- Buikpijn;
- Verharding van de maagstreek;
- Vermoeidheid;
- Veranderende ontlasting;
- Hoofdpijn;
- Druk op de hartstreek;
- Gevoel van zenuwachtigheid;
- Niet kunnen slapen door een teveel aan adrenaline.
Stap 2: Neem de tijd om naar jezelf te luisteren
Zeker als je net met het luisteren naar je grenzen begint, is het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Zeg dus niet direct ājaā tegen een voorstel of afspraak, maar geef aan dat je hier over wilt nadenken. Zo kunt je impulsreacties voor zijn en creĆ«er je rust en ruimte om niet onder druk een beslissing te maken. Heb je toch al toegestemd maar twijfel je? Er is niets mis mee om op je afspraak terug te komen en aan te geven dat het niet lukt.
Stap 3: Laat de ander ook een mening hebben
Je zult ongetwijfeld tegenkomen dat je omgeving een andere mening heeft dan jij. Dat mag. Het is onmogelijk om het altijd met elkaar eens te zijn. Maar het betekent niet dat je je mening daarom moet bijstellen. Een mening is maar een mening. Als je je gesprekspartner de ruimte geeft om anders te denken, dan geef je ook jezelf de ruimte om een eigen mening te hebben. En andersom. Kortom: luister naar wat de ander te zeggen heeft, voel wat het met je doet en bepaal of je het met de ander eens bent of niet. Je hoeft in ieder geval nooit je mening bij te stellen omdat dit de ander beter uitkomt.
Stap 4: Herken je oude gedragspatronen
Zoals je in de vorige blogs hebt kunnen lezen komt het meeste gedrag voort uit je kindertijd en jeugd. Dit is vaak aangeleerd gedrag. Deze patronen herkennen en erkennen geeft je de mogelijkheid om te kijken hoe je dan wƩl met een bepaalde situatie om wilt gaan. Bijvoorbeeld: je hebt de neiging om maar door te werken en niet naar je lichaam te luisteren. En stel dat dit gedrag voorkomt uit je kindertijd waarin je altijd moest luisteren naar je ouders en daardoor je eigen energiepeil negeerde. Door dit gedrag te herkennen in je dagelijks leven kun er ook gemakkelijker iets aan te veranderen. Het is namelijk iets wat niet bij jou hoort. Je mag hier nu ander, meer gewenst gedrag voor in de plaats zetten. Ontdekken wat de meerwaarde en betekenis van autonomie is en effectieve communicatievaardigheden aanleren kan het aangeven van je grenzen makkelijker maken.