4 stappen om beter je grenzen te stellen (3)

door | mrt 19, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. In deel een en twee van dit driedelige blog zijn we dieper op de achtergrond ingegaan. Wanneer je begrijpt waarom je het zo lastig vindt om je grenzen te stellen, kun je namelijk  langzaam beginnen om beter met grenzen om te gaan. In dit laatste deel geven we je 4 stappen om je hierbij te ondersteunen.

Stap 1: Herken de signalen van je lichaam

Je lichaam geeft vanzelf aan wat wel en niet goed voor je is. Geeft een situatie je energie dan voelt je je ontspannen, fit, blij en vrolijk. Ga je over je grenzen dan laat je lichaam dat weten door onder andere de volgende signalen:

  • Buikpijn;
  • Verharding van de maagstreek;
  • Vermoeidheid;
  • Veranderende ontlasting;
  • Rugklachten;
  • Hoofdpijn;
  • Druk op de hartstreek;
  • Gevoel van zenuwachtigheid;
  • Niet kunnen slapen door een teveel aan adrenaline.

Stap 2: Neem de tijd om naar jezelf te luisteren

Zeker als je net met het luisteren naar je grenzen begint, is het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Zeg dus niet direct ‘ja’ tegen een voorstel of afspraak, maar geef aan dat je hierover wilt nadenken. Zo ben je impulsreacties voor. Je creëert rust en ruimte om niet onder druk een beslissing te maken. Heb je toch al toegestemd maar twijfel je? Er is niets mis mee om op je afspraak terug te komen en aan te geven dat het niet lukt.

 

foto vrouw

Stap 3: Laat de ander ook een mening hebben

Je zult ongetwijfeld tegenkomen dat je omgeving een andere mening heeft dan jij. Dat mag. Het is onmogelijk om het altijd met elkaar eens te zijn. Maar het betekent niet dat je je mening daarom moet bijstellen. Een mening is maar een mening. Als je je gesprekspartner de ruimte geeft om anders te denken, dan geef je ook jezelf de ruimte om een eigen mening te hebben. En andersom.

Kortom: luister naar wat de ander te zeggen heeft, voel wat het met je doet en bepaal of je het met de ander eens bent of niet. Je hoeft in ieder geval nooit je mening bij te stellen omdat dit de ander beter uitkomt.

 

Stap 4: Herken je oude gedragspatronen

Zoals je in deze serie hebt kunnen lezen komt het meeste gedrag voort uit je kindertijd en jeugd. Dit is vaak aangeleerd gedrag. Deze patronen herkennen en erkennen geeft je de mogelijkheid om te kijken hoe je dan wél met een bepaalde situatie om wilt gaan. Bijvoorbeeld: je hebt de neiging om maar door te werken en niet naar je lichaam te luisteren. En stel dat dit gedrag voorkomt uit je kindertijd waarin je altijd moest luisteren naar je ouders en daardoor je eigen energiepeil negeerde. Door dit gedrag te herkennen in je dagelijks leven kun er ook gemakkelijker iets aan te veranderen. Het is namelijk iets wat niet bij jou hoort. Je mag hier nu een ander, meer gewenst gedrag voor in de plaats zetten. 

 

Heb jij moeite met het aangeven van grenzen? En wil je hier graag hulp bij?

Tijdens onze trajecten wordt veel aandacht besteed aan het ontdekken van je grenzen en lichaamssignalen. Zo leer je om beter je grenzen te stellen en dit toe te passen in de praktijk. Op die manier krijg je meer zelfvertrouwen en kun je met een gezonde basis verder.

Ja, ik wil meer informatie! 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

man met burn-out

Wat te doen als je partner een burn-out heeft?

Heb jij een partner met burn-out? Dan wil je vast weten hoe je hiermee om moet gaan. Een burn-out heeft namelijk net zo goed invloed op de naaste omgeving. En dan vooral op diegene die het dichtste bij staat. Je wilt de ander helpen, maar je wilt er zelf ook niet...

foto bo bogaard

Bewogen presentatie

Afgelopen weekend was ik één van de sprekers op het festival Zin, zen & zo in Maarheeze. Ik was uitgenodigd om daar namens BoFit een presentatie te geven. Het is interessant wat ergens voor gevraagd worden met je doet. In eerste instantie moet je...

Jonge man met burn-vutklachten

Wat is een burn-out precies?

Wat is een burn-out? Misschien heb je onlangs te horen gekregen dat je een burn-out hebt. Of loop je al lange tijd met klachten rond die op burn-out lijken. Natuurlijk wil je dan weten wat een burn-out precies is. En hoe je herstelt. In dit blog vertellen we je er...