Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

4 stappen om beter je grenzen te stellen (3)

door | mrt 19, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. In deel een en twee van dit driedelige blog zijn we dieper op de achtergrond ingegaan. Wanneer je begrijpt waarom je het zo lastig vindt om je grenzen te stellen, kun je namelijk  langzaam beginnen om beter met grenzen om te gaan. In dit laatste deel geven we je 4 stappen om je hierbij te ondersteunen.

Stap 1: Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft vanzelf aan wat wel en niet goed voor je is. Geeft een situatie je energie dan voelt je je ontspannen, fit, blij en vrolijk. Ga je over je grenzen dan laat je lichaam dat weten door onder andere de volgende signalen:

 • Buikpijn;
 • Verharding van de maagstreek;
 • Vermoeidheid;
 • Veranderende ontlasting;
 • Hoofdpijn;
 • Druk op de hartstreek;
 • Gevoel van zenuwachtigheid;
 • Niet kunnen slapen door een teveel aan adrenaline.

Stap 2: Neem de tijd om naar jezelf te luisteren

Zeker als je net met het luisteren naar je grenzen begint, is het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Zeg dus niet direct ‘ja’ tegen een voorstel of afspraak, maar geef aan dat je hier over wilt nadenken. Zo kunt je impulsreacties voor zijn en creëer je rust en ruimte om niet onder druk een beslissing te maken. Heb je toch al toegestemd maar twijfel je? Er is niets mis mee om op je afspraak terug te komen en aan te geven dat het niet lukt.

 

foto vrouw

Stap 3: Laat de ander ook een mening hebben

Je zult ongetwijfeld tegenkomen dat je omgeving een andere mening heeft dan jij. Dat mag. Het is onmogelijk om het altijd met elkaar eens te zijn. Maar het betekent niet dat je je mening daarom moet bijstellen. Een mening is maar een mening. Als je je gesprekspartner de ruimte geeft om anders te denken, dan geef je ook jezelf de ruimte om een eigen mening te hebben. En andersom. Kortom: luister naar wat de ander te zeggen heeft, voel wat het met je doet en bepaal of je het met de ander eens bent of niet. Je hoeft in ieder geval nooit je mening bij te stellen omdat dit de ander beter uitkomt.

Stap 4: Herken je oude gedragspatronen

Zoals je in de vorige blogs hebt kunnen lezen komt het meeste gedrag voort uit je kindertijd en jeugd. Dit is vaak aangeleerd gedrag. Deze patronen herkennen en erkennen geeft je de mogelijkheid om te kijken hoe je dan wél met een bepaalde situatie om wilt gaan. Bijvoorbeeld: je hebt de neiging om maar door te werken en niet naar je lichaam te luisteren. En stel dat dit gedrag voorkomt uit je kindertijd waarin je altijd moest luisteren naar je ouders en daardoor je eigen energiepeil negeerde. Door dit gedrag te herkennen in je dagelijks leven kun er ook gemakkelijker iets aan te veranderen. Het is namelijk iets wat niet bij jou hoort. Je mag hier nu ander, meer gewenst gedrag voor in de plaats zetten. Ontdekken wat de meerwaarde en betekenis van autonomie is en effectieve communicatievaardigheden aanleren kan het aangeven van je grenzen makkelijker maken.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Wanneer heb je een burn-out?

5 drogredenen om geen hulp in te schakelen bij burn-out

We kunnen het niet genoeg benadrukken: schakel hulp in als je burn-out bent. Toch horen we nog geregeld dat iemand heel lang met een burn-out doorloopt. Waardoor de klachten vele malen verergeren. En dat is niet nodig. We noemen hier de meest gehoorde redenen die...

Burn-out: hoe doe je het rustiger aan?

Het krijgen van een burn-out is een teken dat je niet goed naar je lichaam hebt geluisterd. Dat je je grenzen al jaren hebt genegeerd en dat je hierdoor vaak ook niet meer weet waar die grenzen liggen. Is dat allemaal je eigen schuld? Zeker niet. Maar het is wel...

Er zijn 6 burn-outtypes. Welke ben jij?

Mensen kunnen in de zelfde stressvolle omstandigheden verkeren waarbij de een burn-out raakt en de ander niet. De een heeft namelijk meer draagkracht dan de ander. Hoe dat komt? Dat heeft verschillende redenen. Afkomst en omgevingsfactorenhebben hier bijvoorbeeld...