Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

4 stappen om beter je grenzen te stellen (3)

door | mrt 19, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. In deel een en twee van dit driedelige blog zijn we dieper op de achtergrond ingegaan. Wanneer je begrijpt waarom je het zo lastig vindt om je grenzen te stellen, kun je namelijk  langzaam beginnen om beter met grenzen om te gaan. In dit laatste deel geven we je 4 stappen om je hierbij te ondersteunen.

Stap 1: Herken de signalen van je lichaam

Je lichaam geeft vanzelf aan wat wel en niet goed voor je is. Geeft een situatie je energie dan voelt je je ontspannen, fit, blij en vrolijk. Ga je over je grenzen dan laat je lichaam dat weten door onder andere de volgende signalen:

  • Buikpijn;
  • Verharding van de maagstreek;
  • Vermoeidheid;
  • Veranderende ontlasting;
  • Rugklachten;
  • Hoofdpijn;
  • Druk op de hartstreek;
  • Gevoel van zenuwachtigheid;
  • Niet kunnen slapen door een teveel aan adrenaline.

Stap 2: Neem de tijd om naar jezelf te luisteren

Zeker als je net met het luisteren naar je grenzen begint, is het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Zeg dus niet direct ‘ja’ tegen een voorstel of afspraak, maar geef aan dat je hierover wilt nadenken. Zo ben je impulsreacties voor. Je creëert rust en ruimte om niet onder druk een beslissing te maken. Heb je toch al toegestemd maar twijfel je? Er is niets mis mee om op je afspraak terug te komen en aan te geven dat het niet lukt.

 

foto vrouw

Stap 3: Laat de ander ook een mening hebben

Je zult ongetwijfeld tegenkomen dat je omgeving een andere mening heeft dan jij. Dat mag. Het is onmogelijk om het altijd met elkaar eens te zijn. Maar het betekent niet dat je je mening daarom moet bijstellen. Een mening is maar een mening. Als je je gesprekspartner de ruimte geeft om anders te denken, dan geef je ook jezelf de ruimte om een eigen mening te hebben. En andersom.

Kortom: luister naar wat de ander te zeggen heeft, voel wat het met je doet en bepaal of je het met de ander eens bent of niet. Je hoeft in ieder geval nooit je mening bij te stellen omdat dit de ander beter uitkomt.

 

Stap 4: Herken je oude gedragspatronen

Zoals je in deze serie hebt kunnen lezen komt het meeste gedrag voort uit je kindertijd en jeugd. Dit is vaak aangeleerd gedrag. Deze patronen herkennen en erkennen geeft je de mogelijkheid om te kijken hoe je dan wél met een bepaalde situatie om wilt gaan. Bijvoorbeeld: je hebt de neiging om maar door te werken en niet naar je lichaam te luisteren. En stel dat dit gedrag voorkomt uit je kindertijd waarin je altijd moest luisteren naar je ouders en daardoor je eigen energiepeil negeerde. Door dit gedrag te herkennen in je dagelijks leven kun er ook gemakkelijker iets aan te veranderen. Het is namelijk iets wat niet bij jou hoort. Je mag hier nu een ander, meer gewenst gedrag voor in de plaats zetten. 

 

Heb jij moeite met het aangeven van grenzen? En wil je hier graag hulp bij?

Tijdens onze trajecten wordt veel aandacht besteed aan het ontdekken van je grenzen en lichaamssignalen. Zo leer je om beter je grenzen te stellen en dit toe te passen in de praktijk. Op die manier krijg je meer zelfvertrouwen en kun je met een gezonde basis verder.

Ja, ik wil meer informatie! 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Het groene medicijn

Toen ik 8 jaar was ging ik op voetballen. Ik heb mijn jeugd altijd op straat doorgebracht. Met putten of partijtjes spelen op het pleintje in de buurt. Mijn vader was maatschappelijk werker en nam mij ook altijd mee naar het woonwagenkamp. Ik vond het...

15 verkeerde manieren om met je burn-out om te gaan

 Er is veel geschreven over hoe je uit je burn-out komt. Maar zijn er ook manieren die je burn-out verergeren? Die je alleen maar dieper in de ellende brengen? Zeker wel. BoFit zet er een aantal voor je op een rijtje.   Trek op tijd aan de bel Er zijn...

Verbeter je slaap aanzienlijk met deze tips

Om van een burn-out te herstellen is onder andere slaap nodig. Veel slaap. Minder bekend is dat ‘goed’ slapen net zo belangrijk is. Dit blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Met deze tips verbeter je gemakkelijk de kwaliteit van je slaap.   Niet alleen...