Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Hoe herken je emotionele stress? (2)

door | feb 12, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Vind je het lastig om stress te herkennen? Dan bent je niet de enige. Veel mensen met (bijna) burn-out herkennen stresssignalen slecht. In deze serie van drie blogs geven we aan hoe stress zich uit. In dit tweede deel lees je wat stress met je emoties doet. Zo herken je deze signalen eerder en kun je ze gericht aanpakken. Wij geven je vijf belangrijke emotionele stresssignalen.

 

1. Woedeaanvallen

Woede is vaak een teken dat je over je grenzen bent gegaan. Je raakt steeds meer geïrriteerd dat je je moet aanpassen aan je omgeving en je dingen moet doen die niet bij je passen. Op een gegeven moment kun je deze emotie niet meer onder controle houden en krijg je last van woedeaanvallen. Je wordt dan om iets heel kleins al ontzettend kwaad. Alles wat je tot dan toe hebt ingeslikt komt er in één keer uit.

2. Huilbuien

Wanneer je burn-out bent kun je soms onbedaarlijke huilbuien krijgen. Vaak in situaties waar je liever niet huilt. Zoals op je werk of in een winkel. Het is heel lastig om je tranen tegen te houden. De oorzaak van deze huilbuien ligt vaak in een opeenstapeling van onverwerkt verdriet. Mogelijk heb je in je leven te maken gehad met teleurstellingen die je niet goed hebt verwerkt. Ze wegstoppen wil helaas niet zeggen dat deze emoties ook verdwijnen.

3. Cynisme

Cynisme heeft te maken met wantrouwen. Bijvoorbeeld omdat je op je werk geen vertrouwen meer hebt in je werkgever. Er is te veel gebeurd en je gelooft niet meer in een oplossing. Ook kun je cynisch raken in relaties doordat je te vaak bent teleurgesteld. Het kenmerk van cynisme is een negatieve en kritische houding. Je probeert in elke situatie een probleem te zien en de negatieve kant te belichten. Het is een manier om jezelf te beschermen tegen teleurstellingen, wat helaas vaak niet lukt.

 

foto bos

4. Angst

Angst is een natuurlijke reactie op gevaar in de omgeving. Maar als er geen bedreiging in je omgeving is en je bent toch angstig, dan is er meer aan de hand. Angst kan een reactie zijn op langdurige stress en/of een heftige gebeurtenis. Een ongezonde leefstijl (bijvoorbeeld veel roken, onregelmatig slapen en alcohol) verergert de klachten vaak. Het zenuwstelsel raakt overactief en verstoort bepaalde lichaamsfuncties. Dit is van invloed op je denken. Het onderbewuste zoekt een reden voor dit verstoorde patroon en ‘verzint’ angstsituaties om dit te legitimeren.

5. Somberheid

Je hebt geen zin om uit je bed te komen. Je vindt het steeds lastiger om echt te genieten van het leven. Of je maakt je veel zorgen. Vaak gaat somberheid ook gepaard met verdriet. Somberheid kent verschillende oorzaken. Zoals het verlies van een dierbare of een nare ervaring. Langdurig kampen met sombere gevoelens kan soms overslaan in depressie.

Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop stress zich emotioneel uit. Twijfel je of stress de oorzaak is van emotionele klachten? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Pesten op het werk

Burn-out geraakt door je baas? Waarom leidinggevenden pesten

Burn-out raken door gepest te worden door je leidinggevende. Het gebeurt. En meer dan je denkt. Wat pesten met je doet en hoe het kan dat leidinggevenden zulk gedrag vertonen, bespraken we onder andere met Karin Bosman van Report App BV. “Werkstress kan een oorzaak...

foto bo bogaard

Aanpassen of niet?

Eergisteren ben ik naar de film over Steve Jobs geweest, de Apple man. Een groot kunstenaar met heel veel talent en een ongrijpbaar mens. Steve wist wat hij wilde en dat wat hij wilde heeft hij na veel mislukkingen bereikt. Daarna heb ik het met mijn...