Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe ga je om met angst tijdens je burn-out?

door | feb 21, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 2 reacties

Angst- en paniekaanvallen kunnen zeker voorkomen tijdens je burn-out. Natuurlijk wil je weten hoe je hier zo goed mogelijk mee kunt omgaan. Lees in dit blog hoe je je angstklachten aanpakt.

 

Paniekaanval: zweten en trillen

“Begin februari werd ik ‘s nachts wakker en dacht dat ik dood ging. Mijn hart sloeg op hol, ik kreeg het warm en kon niet meer goed ademhalen”, vertelt Chantal. Ze sprak de volgende dag af bij de huisarts en kreeg te horen dat ze een paniekaanval had in combinatie met hyperventilatie. Vaak is de aanleiding van zo’n paniekaanval niet duidelijk en heb je er plotseling last van. Je kunt gaan zweten, trillen, duizelig en misselijk worden, en zelfs het gevoel hebben dat je flauwvalt of doodgaat. Gelukkig kun je niet echt doodgaan aan een paniekaanval. Maar vervelend is het wel.

Lees ook: Hoe ontstaat angst

 

Angststoornis

Ook Ingrid overkwam een paniekaanval in combinatie met hyperventilatie: “Ik kon niet eten en voelde me raar, afwezig. Tijdens een gesprek met een collega sprak ik dat ook uit. Ik had het gevoel flauw te gaan vallen. Uiteindelijk ben ik naar huis gegaan, blij dat ik veilig thuis was gekomen en in bed kon gaan liggen. Daarna ben ik weer gaan werken. Na twee dagen werd ik ’s ochtends wakker met een beklemmend gevoel en het gevoel te moeten overgeven. Ik moest terugdenken aan de scepsis (bloedvergiftiging, red.) die ik ooit heb gehad. Hetzelfde gevoel.” Bij Ingrid kwam de paniekaanval ook weer terug. Houd zo’n paniekaanval voor lange tijd aan dan spreek je van een stoornis waarbij je de dingen gaat vermijden die je angst opleveren. Zoals een sociale fobie, straatvrees of faalangst. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk iets met je angstgevoelens te doen.

Angst bij burn-out

Dat angst en paniek geregeld bij burn-out voorkomen heeft een reden. Wanneer het lichaam is overbelast reageert het door extra aanmaak van cortisol. Ook bij angst- en paniekstoornissen heb je een verhoogd cortisolgehalte. De stap van burn-out naar angst en paniek is hierdoor niet groot. Maar het gebeurt niet zo maar. Bo Bogaard, oprichter van BoFit, zegt hierover: “Het ‘angstmonster’ slaat toe zodra het genoeg hapklare brokken krijgt. Voed het met ‘strijd’, ‘moeten’, ‘druk’, ‘haast’, ‘prestatiedrang’ en ‘controledrift’ en het monster wordt steeds groter. Het dendert door je hele lijf en roept onrust op, paniek, verkramping en allerlei negatieve gedachten. Het pakt je in en het leven wordt steeds meer overleven.”

 

Luister ook naar deze aflevering van De Burn-out Podcast: Een visie over angst en paniek

 

Depersonalisatie bij angst

Sommige mensen hebben naast deze angstklachten ook last van depersonalisatie. Dit is een psychische klacht die veel bij angstproblematiek voorkomt. Je ervaart dan vervreemding van je lichaam en je omgeving. Dit is een enge ervaring die je angstgevoelens ook weer voedt. En dit is jammer, want eigenlijk is het juist heel goed dat dit gebeurd. Je lichaam en emoties geven hiermee een duidelijk signaal naar het verstandelijk brein dat je veel te lang heb ingeschakeld om te overleven. Bijvoorbeeld doordat je gevoelens van onvrede te lang hebt gerelativeerd.

 

 

Angstgevoelens veranderen

Gelukkig is er iets te doen aan deze nare klachten van een burn-out. Bogaard: “Het mooie is dat je als mens alles in je hebt om angst en paniek te veranderen. Om er meer zelfvertrouwen en eigenwaarde voor terug te krijgen. Je accepteert uiteindelijk je beperking makkelijker en weet ermee om te gaan.” Je klachten aanpakken begint met het niet meer voeden van het ‘angstmonster’ en jezelf niet meer onder druk zetten. Acceptatie, hoe moeilijk ook, geeft meer rust in je angstbeleving. Kijk eens kritisch naar de gedachten die angst oproepen. Waar ben je eigenlijk bang voor en hoe irreëel zijn deze gedachten? Dat maakt nog niet dat angstige gevoelens verdwijnen, maar je kunt ze wel beter relativeren en hierdoor hanteren. Daarnaast helpt het om naar buiten te gaan en regelmatig te bewegen waardoor je humeur verbetert en je meer energie krijgt. Praten over je angsten, zeker met gelijkgestemden, helpt om je angsten een plek te geven en er wat meer met afstand naar te kijken. Ook schrijven kan hierbij goed helpen.

Angst en paniek de baas

Van angst- en paniekklachten kun je dus echt afkomen. Zo werd Josje haar angstgevoelens bij BoFit de baas. “In de natuur ging ik samen met mijn coach Simone de uitdaging aan met mezelf. Langzaam voelde ik mijn voeten en later mijn benen weer. Door ademhaling kon ik paniekgevoelens de baas worden. Van het sporten kon ik weer genieten zonder dat ik moest presteren van mezelf. Ik leerde open te zijn over mijn piekergevoelens en ermee te dealen zonder het weg te stoppen.”

Behandeling bij angstklachten

BoFit legt in haar begeleiding juist niet de focus op de angst. Want waar je op focust wordt groter. Daarom kijken we naar wat de angst heeft gevoed en wat nodig is om fysiek, emotioneel en mentaal weer in balans te komen en te blijven. In veel gevallen gaan angstgevoelens dan vanzelf weg, tenzij er sprake is van ernstige generalisatie (als angst een gewoonte is geworden). Dan kan er naast de begeleiding van BoFit ook aanvullende behandeling via een therapeut nodig zijn. Kamp jij met angstgevoelens? Weet dat je er vanaf kunt komen en vraag hulp als je er niet uit komt. Uiteindelijk kom je er weer sterker uit.

Wil jij van je angklachten af? Neem direct contact met ons op!

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Burn-outherstel in de natuur

6 slimme vragen als je denkt burn-out te zijn

Heb je last van een burn-out? Of ben je gewoon wat gestrest? Soms is het lastig in te schatten hoe je er voor staat en of je hulp moet inschakelen. Wij helpen je met zes vragen die je jezelf kunt stellen om er achter te komen of je werkelijk burn-out bent. Grenzen...

foto bo bogaard

Hoe je negatieve ervaringen ombuigt

Huiswerk was voor mij vroeger bijzaak. Ik vond leren een pure noodzaak. Ik had veel meer lol in keten. Ik had een hekel aan leraren die geen orde konden houden, vond dat ze hun vak niet verstonden. En ik deed graag mee om ze uit hun lijden te verlossen. Ik had veel...

foto bo bogaard

Het kan altijd beter!?

Zondag 1 juni jl. was het weer zover, de jaarlijkse Run for KiKa. Ik loop de KiKarun elk jaar en altijd samen met een klant van BoFit. Het is zo mooi om te zien dat er na de loop altijd een glimlach is en een voldaan gevoel. Ik heb het gedaan, ik kan...