Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik ben

hersteld.

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Burn-outervaring van Stine | niets meer kunnen

door | jul 22, 2021 | Ervaringsverhalen | 0 Reacties

In mijn werk heb ik vaker perioden gehad dat het zo druk was dat ik niet wist hoe ik er doorheen moest komen. Ik ben altijd vrij goed door die periodes heen gekomen. Er volgde eigenlijk altijd wel weer een moment/periode dat ik even weer bij kon komen. Ik heb mensen om me heen zien uitvallen en zag dat het vaak heel moeilijk was om weer terug te komen. Daarom dacht ik altijd: ik moet zorgen dat dit mij niet overkomt. Er was ook een periode dat ik dacht: nu heb ik alles wel gehad, ik ben hier goed doorheen gekomen, dus nu overkomt dat (een burn-out) mij niet meer.

Achteraf kan ik een beetje zien wat er gebeurde en hoe het kwam dat het toch ‘mis’ ging. Op het moment zelf was het een grote verrassing. Van de een op de andere dag kon ik het niet meer. Ik kon niet meer naar mijn werk, ik had zo’n enorme weerstand. Toen ik daar eenmaal aan had toegegeven, werd het in eerste instantie nog erger. Ik kon helemaal niets meer. Ik kon geen harde geluiden verdragen. Ik kon nauwelijks een gesprek voeren. Ik vergat halverwege een gesprek waar ik het over had. Ik kon niet meer lezen en geen muziek luisteren. Ik heb lange tijd grote delen van de dag een soort van verdwaasd voor me uit zitten kijken. Alsof ik in een wolk zat. Op dat moment was ik vooral opgelucht dat ik even niets meer hoefde. Als ik terugdenk aan die tijd dan ben ik nóg onder de indruk dat een burn-out dit met je kan doen. Dat je fysiek, emotioneel en verstandelijk gewoon volledig uitgeschakeld bent.

 

reactie burn-outherstel

 

Als ik nu terugkijk dan zie ik een beetje beter hoe dit nu allemaal kwam. Maar een moment bepalen waarop het ‘verkeerd’ ging is onmogelijk. Het is niet één moment geweest, maar vele. Naast een baan die ontzettend veel van me vergt, waren er zo veel situaties die niet oké en veilig waren op mijn werk.  

De schuld kan ik niet bij anderen leggen, daarvoor moet ik voor een groot deel naar mezelf kijken. Door alle complexiteit, door de te grote hoeveelheid ballen die ik in de lucht moest houden, dacht ik dat ik wel een stapje harder kon lopen. Ik heb ergens onbewust bedacht dat het makkelijker zou zijn om alles met mijn verstand op te lossen en mijn gevoel buiten beschouwing te laten. Uiteindelijk denk ik dat dit het is geweest en dat kon ik niet eindeloos volhouden.

En dan is er ineens iemand die vraagt hoe je je voelt en wat je in je lichaam ervaart. Haha, geen flauw idee, daar heb ik al zo lang niet bij stil gestaan!  

Een van de belangrijke dingen die ik tijdens het BoFit-traject met coach Jolanda geleerd heb, is dat iets wat ik goed kan (strategisch denken) ook mijn grootste valkuil kan zijn. Ik kan goed mooie plannen uitdenken, goed beredeneren waar ik heen wil, hoe ik er wil komen en dergelijke. Maar ik ga zo makkelijk voorbij aan mijn gevoel. Mijn gevoel is soms nog steeds een verrassing voor me. Maar dat weet ik nu. Ik heb geleerd meer op mijn gevoel te vertrouwen, het er te laten zijn en het uit te spreken.  

Ik dacht toen ik net thuis kwam te zitten, dat ik nooit meer plezier kon hebben in werk en dat ik maar beter met pensioen kon gaan. Gelukkig merk ik dat ik weer met plezier kan werken. Ik zal niet terugkeren naar mijn oude functie, maar ik kan weer enthousiast worden en energie krijgen voor de toekomst. 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Janine | huilen om niets

Eind december 2010 was het eindelijk zover: alle voorbereiding zijn getroffen, ik ben er helemaal klaar voor, laat de pup maar komen. Al vijf jaar zijn mijn man en ik aan het bedenken of we een hond in huis nemen en zo ja wat voor hond. Al jaren verheug ik me op...

Burn-outverhaal van Suzanne | intimidatie

Mijn oude directeur ging met pensioen en één van de bestaande managers werd de nieuwe directeur. Hij had grootse plannen. We begonnen aan een reorganisatietraject, de hele boel ging op de schop. Ik had daar hard voor gewerkt en een heel aantal mooie dingen voor...

Burn-outervaring van Jytte | balans ver te zoeken

Meer balans tussen werk en privé. Dat was wat ik graag wilde bereiken. Een fulltimebaan met een hoge werkdruk in combinatie met vragen omtrent mijn persoonlijke ontwikkeling, maakte voor mij dat deze balans soms ver te zoeken was. Stressklachten kwamen steeds vaker...

Burn-outervaring van Emma | lichamelijk en geestelijk leeggezogen

Ik sliep slecht, voelde me heel onrustig en prikkelbaar. Ik had last van mijn nek en schouders en zat niet lekker in mijn vel. Op mijn werk ging het ook niet goed. Mijn huisarts zei dat ik een burn-out had. Daar was ik het absoluut niet mee eens en was er zelfs een...