Van millennial tot midlife: burn-out in iedere levensfase

door | mei 29, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Natuurlijk, een burn-out kan op ieder moment en op iedere leeftijd gebeuren. Toch zijn er levensfases die meer risico met zich meebrengen dan andere. In dit blog bespreken we de verschillende levenscategorieën met hun specifieke problematiek en hun risico op burn-out. 

De jongerenproblematiek

Jong zijn is sowieso stressvol. Je gaat alles voor het eerst aan: zoals een nieuwe studie, je eerste baan, op kamers, een verbroken relatie, noem maar op. Maar als je jong bent, ben je vaak ook veerkrachtig. Je beschikt over veel energie en de onbevangenheid om hobbels en problemen te doorstaan. Toch is het percentage burn-outklachten bij jongeren tussen 25 en 35 jaar het hoogst. Zo’n 75% van de millenials onder de 35 jaar ervaart stressklachten. Daarnaast, één op de vijf studenten heeft suïcidale gedachten, heeft ooit een poging gedaan tot zelfdoding of is dit van plan. Een kwart van de studenten heeft burn-outverschijnselen. En bijna 10% kampt met ernstige angst- en depressieklachten. Ook burn-out onder jongeren onder de 25 jaar komt steeds vaker voor. Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom deze generatie met zoveel stress kampt. Zoals ongeduld, een opvoeding die te weinig aandacht heeft voor zelfstandigheid en de toenemende eisen van een prestatiemaatschappij. Ook social media en het continu vergelijken met anderen maakt deze doelgroep onzeker en kwetsbaar. Eén ding is zeker: jong zijn geeft momenteel de meeste kans op burn-out.

Meer weten over jongeren en stress? Lees: Percentage jongeren met stress nog nooit zo hoog.

Het dertigersdillema

Ook het dertigersdillema zien we terug bij de millenials . Naast hun algemene problematiek komt er zo rond hun dertigste levensjaar nog een probleem bij: echt volwassen worden en de keuzes die hierbij horen. Vaak is de studie dan afgerond en moeten er andere keuzes gemaakt worden. Ga ik samenwonen of niet? Ga ik voor een carrière of niet? Is het al tijd voor kinderen? Keuzes die veel millenials lastig vinden om te maken en vaak ook helemaal niet willen maken. Een groot deel wil zelfs niet volwassen worden en te veel verantwoordelijkheid op zich nemen. Zij vinden het prima om nog bij hun ouders te wonen, hier de was te doen of om financiële steun te ontvangen. Maar de druk en de keuzes die hieruit volgen kunnen wel enorm lastig zijn. Daarnaast, de stress zit ‘m ook in een veranderd leven, bijvoorbeeld door kinderen of een uitdagende baan. Het (wat meer zorgeloze) leven dat je had, is er niet meer en daar moet je aan wennen. Daarom is de leeftijd rondom de dertig een gevoelige leeftijd waarin de meeste burn-out ontstaat.

Lees het verhaal van Eric met een dertigersdip.

 

burn-out in iedere levensfase

 De midlifefase

Jaren geleden was het percentage burn-out bij de ‘midlifers’ het grootst maar de jongeren hebben deze groep inmiddels ingehaald. De midlifefase is een periode waarin vaak een belangrijke omslag plaatsvindt die het leven van de persoon in kwestie totaal verandert. Denk aan een scheiding, het kiezen van een ander beroep of in het buitenland gaan wonen. Tijdens deze fase die ergens tussen de 37 en 49 jaar ligt, worden bepaalde vastgeroeste gedragspatronen onder de loep gelegd. Hierbij gaat het voornamelijk om de vraag: voldoet het leven nog aan jouw verwachtingen? Of ben je een pad op gegaan die voor de hand lag en jou eigenlijk niet echt weerspiegelt? Zit je op het ‘verkeerde’ pad dan kun je jouw leefwijze niet meer op deze manier volhouden. Dit breekt je op, je ontwikkelt fysieke klachten, komt mentaal in de knel of raakt burn-out.

De afrondende fase

Nee, dit is niet je laatste levensfase maar de fase waarin je toewerkt om te gaan stoppen met werken. Hoewel je daar op je 55emisschien nog niet zo mee bezig bent, komt het einde van je arbeidsproces wel steeds meer in zicht. In deze fase komt de meeste burn-out voor, na de jongeren tussen de 25 en 35 jaar. En dat is misschien ook niet zo gek. Je energie neemt af, je bent mentaal en fysiek minder fit dan toen je jong was, je focus is wat minder scherp en snelle veranderingen worden lastiger bij te houden. Dit kan een extra belasting geven zeker als je bijvoorbeeld werk hebt dat in hoog tempo gedaan moet worden. Dit kan, samen met het afscheid nemen van werk, een reden zijn om meer stress te ervaren en overspannen of burn-out te raken.

Lees waarom vooral vrouwen zich in deze fase veel ziekmelden.

De gepensioneerde periode

Met pensioen gaan kan heel wat gemengde gevoelens oproepen. Niets moet meer en alles kan. Enerzijds heb je zeeën van tijd en kun je die invullen zoals je wilt. Anderzijds valt je daginvulling weg en kan dat een leeg en onbestemd gevoel geven. Je kunt ook je werkzaamheden en collega’s missen. En je misschien nutteloos voelen. Daarnaast verandert je inkomen. Er moeten weer nieuwe keuzes gemaakt worden over hoe je de rest van je leven gaat invullen. Best stressvolle zaken allemaal. Toch is het percentage burn-out bij deze groep het laagst. Kennelijk vindt het gros van de senioren zijn eigen weg en wordt het leven opnieuw gevuld met bezigheden die voldoening schenken. 

Heb jij hulp nodig bij het maken van lastige en stressvolle keuzes? Neem contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen doen.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Vakantiestress of niet?

Voor 75% van de Nederlanders die op vakantie gaan is het (bijna) zover. Van de overige 25% blijft het grootste gedeelte thuis omdat zij een vakantie gewoon niet kunnen betalen. In het Psychologie magazine las ik dat er ook mensen zijn die het helemaal...

man met paniekaanvallen bij burn-out

Paniekaanvallen tijdens burn-out: hoe ga je ermee om?

Last van paniekaanvallen tijdens je burn-out? Natuurlijk wil je weten hoe je hier zo goed mogelijk mee kunt omgaan. We spraken onder andere met Bo Bogaard, oprichter van BoFit en meer dan 23 jaar ervaring met stressgeralteerde klachten en burn-out. Lees verder hoe...

foto bo bogaard

De natuur doet je goed

Op een regenachtige middag in de winter, 7 graden (!) en met een nevelige achtergrond, lopen we heerlijk over het strand. Kijkend naar de Noordzee. De natuur is een prachtig decor om te herstellen van een burn-out, angst en paniek en andere stress...

Overspannen of burnout? Dit is het verschil

Overspannen of burnout? zijn twee termen die veel op elkaar lijken en overeenkomsten hebben. Toch zit er een wezenlijk verschil in overspannen zijn of burnout zijn. In dit blog leggen we je uit hoe dat zit. Stress en spanning Of je nou overspannen, opgebrand,...