Wie slecht slaapt, maakt eerder fouten

door | sep 22, 2016 | Burn-out nieuws

Voldoende slapen is belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Uit recent onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat 1 op de 6 werknemers slaapproblemen heeft en 64% om die reden minder goed functioneert op het werk. Veel werknemers en werkgevers zijn zich onbewust van de impact van onvoldoende slapen. Slaapproblemen kunnen op den duur zelfs tot psychische klachten leiden, zoals depressieklachten.

Klachten zoals vergeetachtigheid, het overzicht verliezen en snel geïrriteerd raken hangen vaak samen met een slechte nachtrust. De impact daarvan op het werk wordt door velen onderschat, terwijl we juist op de werkvloer het meest merken van de nadelige gevolgen. Van de onderzochte 3.500 werknemers had 1 op de 6 slaapproblemen. Als gevolg daarvan had 59% last van concentratieproblemen en maakte 25% zelfs fouten. Verder blijkt dat hoger opgeleiden vaker slaapproblemen hebben dan laag opgeleiden (69% tegen 46%).

Oorzaken van slecht slapen

Niet alleen privéomstandigheden kunnen slaapproblemen veroorzaken, ook ons werk kan ertoe leiden dat we slechter slapen. Uit het onderzoek blijkt dat de oorzaak net zo vaak in de privésfeer ligt als werkgerelateerd is (49%). Zoals een hoge werkdruk en stress op het werk als gevolg van een teveel aan werk, het niet kunnen loslaten van het werk of bijvoorbeeld blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega. Slaapproblemen kunnen bestaan uit niet goed in slaap kunnen komen, niet lang genoeg doorslapen of onrustig slapen. Mannen geven vaker aan dan vrouwen dat het werk de oorzaak is van hun slaapproblemen (56% tegen 44%). Vrouwen liggen vaker wakker van privésituaties dan mannen (55% tegen 42%).

Herstel en verwerking tijdens slaap

Een goede nachtrust bestaat uit (1) voldoende diepe slaap waarin vooral ons lichaam herstelt en (2) voldoende REM-slaap, de slaapfase waarin we dromen. Tijdens de REM-fase herstelt vooral ons brein. Onze ervaringen van die dag krijgen een plek en de nieuwe informatie in ons kortetermijngeheugen wordt opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Bij een gezonde leefstijl hoort naast gezond eten en genoeg bewegen ook voldoende slapen.

 

Tips voor wie beter wil slapen:

• Bouw de dag rustig af met een wandeling, een warme douche of lees een boek.
• Kijk niet voor het slapengaan op een tablet of smartphone, omdat het blauwe licht ons brein alerter maakt.
• Stap direct als de wekker gaat je bed uit, ‘snoozen’ verslechtert de slaapkwaliteit.
• Slaappillen bieden geen oplossing voor een slaapprobleem, bespreek de oorzaak van het slaapprobleem en pak dat aan.

 

Bronnen:
Zilverenkruis.nl | 12 september 2016
ONVZ.nl | zomer 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Vierde kwartaal: meer psychische klachten door corona zorgelijk

Ondanks dat het aantal ziekmeldingen is gedaald, zijn er meer psychische klachten vermeld. En dat is op zijn minst zorgelijk. Toch kan er iets aan gedaan worden om overbelasting te voorkomen. In de maanden oktober, november en december van 2020 waren er minder...

Gezond bewegen (1): half uur p/dag

De uitspraak ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ stamt al uit de oudheid, maar geldt nog steeds. Bewegen is goed voor je lichaam, geest en denkvermogen. In beweging zijn leidt je bijvoorbeeld af van ongecontroleerd eten, je verbruikt er meer energie door en...

Ziekteverzuim: preventie werkstress nog steeds hard nodig

Het ziekteverzuim blijft ongekend hoog. Hoewel steeds meer bedrijven het belang van preventie wel inzien, wordt er toch nog mondjesmaat iets mee gedaan. Ze zien het vaak als een onnodige kostenpost, terwijl langdurig verzuim je als bedrijf juist de kop kan kosten....