Bore-out door verveling: symptomen en verschil met burn-out

door | mei 4, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Heb jij een bore-out? Geef eens antwoord op de volgende vragen. Verveel jij je met enige regelmaat op je werk? Doe jij je werk op routine? Is de uitdaging ver te zoeken? Dan ben jij waarschijnlijk een zeer ijverig iemand. Iemand die houdt van drukte en die houdt van aanpakken. En dan ben jij ook iemand die zich op dit moment waarschijnlijk lusteloos voelt, geen focus heeft en prikkelbaar is. Weet dat je niet de enige bent. En dat er een verklaring voor jouw gevoel is. Er is zelfs een naam voor wat jou nu overkomt. Hoogstwaarschijnlijk heb je namelijk last van een bore-out.

 

Een bore-out, wat is dat precies?

Deze energieziekte heeft nagenoeg dezelfde symptomen als een burn-out. Uitputting en stress bijvoorbeeld. Alleen worden ze in het geval van een bore-out veroorzaakt door pure verveling. Het is dan ook niet voor niets dat het vooral mensen met een flinke dosis ambitie treft. Zij raken juist gestrest van niets doen, opgebrand door de verveling en door het gebrek aan uitdagingen.

 

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

Een bore-out is niet nieuw

Het is overigens niet vreemd dat je nog niet (vaak) van de term ‘bore-out’ gehoord hebt. Het is een relatief onbekende aanduiding voor het broertje van burn-out. Toch lijdt een op de zeven kantoormedewerkers aan een bore-out. Althans dat zeggen de Zwitserse onderzoekers Philippe Rothlin en Peter Werder. Zij schreven het boek: Bore-out, als verveling je werk wordt en introduceerden hierin de nieuwe term ‘bore-out’ voor een oud verschijnsel, namelijk het gebrek aan motivatie voor en verveling op het werk.

 

De drie elementen van een bore-out

Volgens Rothlin en Werder bestaat een bore-out uit drie elementen:

1. De verveling

In eerste instantie lijkt jouw baan je leuk, je hebt immers niet voor niets gesolliciteerd. Echter, na een tijdje vind je de meeste werkzaamheden die je moet doen niet meer uitdagend en zelfs saai. Alleen weet je niet wat je hieraan moet doen. Het resultaat is dat je werk je geen energie geeft, maar juist kost. Je voelt je niet alleen lusteloos, maar ook hulpeloos.

2. Het gebrek aan uitdaging

Alhoewel het soms best fijn is om even niet te hoeven nadenken, van stelselmatig onder je niveau werken wordt niemand blij. Mentale uitdagingen zijn ver te zoeken en dat nekt je. Want je kunt meer, alleen is dat niet mogelijk in je huidige functie.

3. Het gebrek aan interesse

Start je net met een nieuwe baan, dan is alles nieuw en word je continu getriggerd. Maar na verloop van tijd wekt het werk wat je doet steeds minder je interesse. Het is steeds minder interessant, totdat jouw taak en het bedrijf je helemaal niet meer kan boeien. 

Vrouw met bore-out staart op kantoor uit het raam

De symptomen van een bore-out

De symptomen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out. Zowel lichamelijk als mentaal ben je uitgeput en functioneren in het dagelijks leven is een opgave in plaats van een normaal gegeven. Mensen met een bore-out kampen bovendien vaak met een laag zelfbeeld.

Heb jij wel of geen bore-out? Wees alert wanneer je:

  • slecht slaapt;
  • ook overdag moe bent (lichamelijk en mentaal);
  • weinig zelfvertrouwen hebt;
  • de neiging hebt je werk uit te stellen of te doen alsof je hard werkt;
    concentratie ver te zoeken is;
  • nergens zin in hebt.

Een bore-out is de geniepige variant van die bekende burn-out. Hij sluimert eerst een tijdje rond en slaat dan hard toe.

 

Lees het ervaringsverhaal van Marjolein. Ook bij haar duurde het eventjes voordat ze door had dat ze kampte met een bore-out.

 

De vicieuze cirkel 

Veel mensen belanden in, een voor bore-out typerende, vicieuze cirkel. Ze worden niet meer geprikkeld om hun hersenen te gebruiken en raken hierdoor mentaal uitgeput. Faalangst en gebrek aan zelfvertrouwen komen om de hoek kijken en de twijfel slaat toe. De kracht om de situatie te veranderen ontbreekt aan alle kanten.

Vrouw met bore-out staart verveeld in de camera

Een bore-out kan iedereen overkomen

Misschien denk je dat alleen mensen op kantoor last hebben van een bore-out. Maar dat is niet waar. Het komt voor in alle beroepsgroepen en alle leeftijdscategorieën. Of je nu werkt als caissière, pedicure, winkelbediende, leraar, manager of psycholoog. Het kan komen door repeterend werk of een teruglopend aantal klanten. Je kunt een starter op de arbeidsmarkt zijn of twintig jaar ervaring hebben. Een bore-out kan echt iedereen overkomen

 

 

Bron:

Wikipedia.nl

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Geboorte van de BoFit-methode

Zeventien jaar geleden introduceerde ik in Nederland de BoFit-methode. Daar is natuurlijk een heel proces aan vooraf gegaan. Na jarenlange werkervaring in de verslavingszorg (18 jaar) met de zwaarste groep, en als trainer en oprichter van een van de...

over rouw, burn-out, verlies

Waarom rouw de kans op burn-out vergroot

 Wanneer je een dierbare verliest of iets verliest wat grote gevolgen heeft voor je dagelijks leven dan ga je door diverse rouwfases (ontkenning, woede, vechten, verdriet, acceptatie) heen. Ook een burn-out kan hierbij om de hoek kijken. In dit blog leggen we...

4 stappen om grenzen te stellen

4 stappen om beter je grenzen te stellen (3)

Veel mensen met een burn-out hebben moeite met grenzen. Sterker nog: het is vaak zelfs de oorzaak van burn-out. In deel een en twee van dit driedelige blog zijn we dieper op de achtergrond ingegaan. Wanneer je begrijpt waarom je het zo lastig vindt om je grenzen te...