Burn-out op je werk: wie betaalt dat?

door | nov 26, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de meeste gevallen niet uit eigen zak te doen. Vaak zijn er mogelijkheden om een burn-outtraject te laten vergoeden. In dit blog leggen we je uit hoe dat zit.

 

Je bent burn-out

Je werk is de laatste tijd een stuk drukker geworden en je merkt dat je al een tijdje op je tandvlees loopt. Of het thuiswerken gaat je minder goed af dan gehoopt en levert je eigenlijk alleen maar stress op. Je hebt een of meerdere klachten en merkt dat die steeds erger worden. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, loopt constant te piekeren, hebt last van hoofdpijn en bent vaker geïrriteerd. Maar, je moet door. En dan op een dag lukt het allemaal niet meer en krijg je te horen dat je burn-out bent. Je wereld stort in.

 

Wat moet je regelen bij burn-out?

Ondanks dat je een burn-out hebt en vaak nergens toe in staat bent, moet er toch een hoop geregeld worden. Zoals afspraken met je bedrijfsarts en professionele hulp zoeken. In het blog Dit moet er geregeld worden als je burn-out bent lees je hier meer over. In dit blog gaan we verder in op de betaling van je professionele hulp. Want: wie betaalt eigenlijk de coach, psycholoog of therapeut? Dat leggen we je zo uit, eerst nog even het volgende.

Lees ook: Dit zijn de 7 verschillen tussen een psycholoog en een burn-outcoach.

 

Vrouw met burn-out is vermoeid

Waarom raak je burn-out?

Ook al raak je burn-out door werkomstandigheden, toch is de oorzaak altijd een combinatie van factoren. Hoe jij omgaat met stress en spanning is namelijk ook een reden dat je burn-out raakt. Ga maar na. Andere collega’s die onder dezelfde omstandigheden werken, raken niet burn-out. Dat is geen kwestie van eigen schuld, want ieder mens zit weer anders in elkaar. De een is gevoeliger voor stress dan de ander. En de een heeft van huis uit meegekregen om bijvoorbeeld goed voor zichzelf op te komen of grenzen te stellen. En de ander niet. Kom je dan in een werksituatie terecht waar veel van je gevraagd wordt, dan ben je mogelijk geneigd om overal ‘ja’ op te zeggen. Het gevolg is dat je overbelast raakt. Nu klinkt het alsof je zelf helemaal verantwoordelijk bent voor je burn-out en het herstel hiervan, maar dat is gelukkig niet het geval.

Lees ook: Dit is waarom de werkgerelateerde burn-out niet bestaat.

En: 6 effectieve manieren om ‘nee’ te zeggen.

 

Wet Verbetering Poortwachter

In Nederland is een wet aangesteld om langdurig ziekteverzuim op het werk tegen te gaan. Dat is de Wet Verbetering Poortwachter. Het stelt de werkgever verplicht om mee te helpen aan het jouw herstel. Doet de werkgever te weinig of niets dan kan hij of zij hier zelfs een boete voor krijgen. Daarnaast is de werkgever er natuurlijk ook bij gebaat dat jij zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. En dat je niet meer ziek wordt of terugvalt. Een burn-out is dus uiteindelijk de verantwoording van beide partijen. Ieder moet zijn deel bijdragen zodat jij weer herstelt en de werkgever een gezonde werknemer heeft die weer aan de slag kan.

 

Bekijk hieronder de video als je meer wilt weten over de Wet Verbetering Poortwachter.

Vergoeding van je burn-out

De werkgever heeft er dus baat bij dat jij begeleiding krijgt die bij je past en die resultaat geeft. Veel werkgevers vergoeden daarom een burn-outtraject. Deze trajecten kunnen worden afgeschreven als bedrijfskosten of worden vergoed via een bedrijfsverzekering. Wil jouw werkgever niet meebetalen aan jouw herstel? Dan kun je kijken welke behandelingen en hoeveel sessies via de particuliere ziektekostenverzekering vergoed worden. Heb je een uitkering bij het UWV? Neem dan contact op met je contactpersoon en vraag naar de mogelijkheden van vergoeding zodat je het eventueel niet (alles) zelf hoeft te betalen.

Download ebook over burn-out

Twijfel jij of je burn-out bent? Download dan gratis dit complete e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Wil jij je burn-outtraject laten vergoeden?

BoFit werkt met programma’s (en niet met losse sessies) en wordt daarom niet betaald via de particuliere ziektekostenverzekering. Wel worden onze burn-outtrajecten vergoed door werkgevers, bedrijfsverzekeringen en het UWV bij een ziektewetuitkering. Wil jij graag een BoFit-traject volgen? Wij helpen je met de voorlichting naar je werkgever en eventueel contact met de bedrijfsarts. We leggen uit hoe we werken en wat de resultaten zijn. Als de werkgever interesse heeft geven wij een buitenpresentatie bij jullie bedrijf in de buurt. Hierin kunnen we nóg beter laten zien wat we tijdens de sessies doen en hoe jouw traject eruitziet. Op die manier krijgt jouw werkgever een duidelijk beeld van de aanpak en de werkwijze. Voor de meeste werkgevers geeft deze voorlichting veel vertrouwen waardoor ze akkoord geven voor een traject.

 

Gratis kennismaken?

BoFit werkt al 20 jaar met mensen met burn-out en stressklachten. We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

Bron:

Arboportaal.nl 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Persoon ervaart concentratieproblemen bij druk maatschappij

Concentratieproblemen? Misschien ben je burn-out

Concentratieproblemen komen vaak bij burn-out voor. Maar voordat je de conclusie trekt dat je burn-out bent, is het goed te weten wat de oorzaken zijn, wat concentratieproblemen precies zijn en wat je eraan kunt doen. Lees je mee?   Ook zo'n moeite met...

foto bo bogaard

Hoe is het met jouw gezonde gedrevenheid?

Burn-out, burn-out, burn-out! Ik hoor het overal om mij heen. Jongeren, middelbaren, ouderen, mannen, vrouwen, ondernemers, werknemers, mensen met een ziektewetuitkering. Is het moeilijk vertoeven in onze maatschappij? Zijn de perfectionisten en...

Vrouw vertelt aan baas dat ze burn-out is

Zo vertel je je baas dat je een burn-out hebt of overspannen bent

Misschien zit jij op dit moment helemaal niet goed in je vel. Zit je tegen een burn-out of overspannenheid aan. Of ben je op z’n minst enorm gestrest. En misschien zakt de moed je in de schoenen bij de gedachte dit aan je leidinggevende te vertellen. Hoe pak je...

foto bo bogaard

Hoeveel kost het?

Voordat je iets koopt kijk je meestal eerst naar de prijs. Daarna beslis je of je dat bedrag ervoor wilt of kunt betalen of afziet van de koop. Er zijn ook mensen met een gat in hun hand die altijd maar kopen voor de kick, een vervelende verslaving. Zij maken...