Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Hoe hartkloppingen te maken hebben met burn-out en tips om hartkloppingen te stoppen

door | apr 30, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Je ligt rustig op de bank en ineens begint je hart te bonzen. Zeker als je dat voor het eerst meemaakt is dit best aanjagend. Gelukkig zijn hartkloppingen vaak redelijk onschuldig. Lees hier over de symptomen van hartkloppingen en hoe ze te maken kunnen hebben met burn-out.

 

Hartkloppingen in ruststand

Als je aan het sporten bent voel je je hartslag versnellen. En tijdens het uitpuffen na een rondje hardlopen kun je ‘m voelen kloppen in je keel. Niet iets waar je je druk om maakt waarschijnlijk, want je weet dat je hartslag omhooggaat als je je inspant. Normaal maakt je hart zo’n 70 slagen in een minuut. Als je sport kan dat verdubbelen tot 160 slagen per minuut.

Maar als je rustig in bed ligt verwacht je niet dat je hart te keer gaat.

Gelukkig komen hartkloppingen vaak voor en zijn ze relatief onschuldig. Daarbij is het eigenlijk heel logisch dat je je hart voelt als je ontspannen bent. In rust ben je tenslotte opmerkzamer. Ga zelf maar na: hoe vaak voel je wat er in je lijf gebeurt als je bijvoorbeeld in een vergadering zit of aan het bellen bent met iemand? Waarschijnlijk niet vaak omdat je bezig bent.

Waardoor ontstaan hartkloppingen?

Maar waardoor ontstaan nou hartkloppingen als er geen lichamelijke oorzaak is zoals een hartritmestoornis, snelwerkende schildklier of hoge bloeddruk? Hartkloppingen kunnen veroorzaakt worden door iets wat je eet of drinkt. Als je behoorlijk zwaar getafeld hebt kun je daar hartkloppingen aan overhouden. Ook alcohol, nicotine (roken dus) en cafeïne kunnen ervoor zorgen dat je hart op hol slaat. Let op: cafeïne zit niet alleen in koffie en energiedrankjes. Het zit ook in thee, chocola en cola. Naast eten en drinken is stress een belangrijke veroorzaker van hartkloppingen. Denk je dat de hartkloppingen bij jou niet komen door wat je eet of door stress? Ga dan eens langs bij de huisarts.

 Hartkloppingen. Vrouw loopt hard in het bos

Hartkloppingen en stress

Als je angstig bent en je veel zorgen maakt, helpen hartkloppingen niet mee. Want de kans is groot dat je je nóg angstiger gaat voelen. Eigenlijk voeden de hartkloppingen en de angst elkaar op die manier. Doordat je angstig bent of stress hebt kun je hartkloppingen krijgen. En de hartkloppingen kunnen er weer voor zorgen dat je je gestrest blijft voelen. Misschien ga je activiteiten wel vermijden uit angst dat je er hartkloppingen van krijgt. Maar door dat te doen houd je het mechanisme juist in stand. Verderop in dit blog geven je we wat tips die helpen hartkloppingen te verminderen.

 

Hartkloppingen en burn-out

Je raakt niet van de een op de andere dag burn-out. Dit kan wel zo voelen, want ineens kun je niet meer verder. Maar burn-out raken bouwt zich als het ware op. Gedurende lange tijd ga je over je grenzen heen. Je lichaam geeft dat aan door (kleine) burn-outsymptomen te ontwikkelen. Hartkloppingen is er één van. Als je alleen hartkloppingen hebt hoeft dat niets te betekenen. Als je meerdere klachten uit het lijstje herkent kan het zijn dat je op een burn-out afstevent. Speciaal voor jou hebben we een preventief of curatief burn-outprogramma zodat je leert om met stress om te gaan en/of van je burn-out herstelt. Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven, en een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download dan onze complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf.

Burn-outervaring over hartkloppingen

Ook Mark had hartkloppingen net voordat hij burn-out raakte: “In december 2010 werd ik geconfronteerd met een wanbetaler. Hierdoor kwam ik in de problemen en wist hier niet direct raad mee. Na de kerstvakantie werd ik ziek, ik kon niet meer functioneren en wist niet meer hoe de boel op te pakken. Als ik op kantoor kwam dan begon mijn hele lichaam direct te rillen en kreeg ik een soort aanval van hartkloppingen. De telefoon nam ik niet meer op en ik was gewoonweg niet meer in staat om nog iets op te ruimen. Simpelweg: het was echt een grote puinhoop geworden. In eerste instantie heeft mijn vrouw dit mee op orde gebracht maar al snel was het opnieuw een puinhoop.”

Lees hier hoe Mark herstelde van zijn burn-out. 

 

Vrouw met hartkloppingen raakt borst aan

Hartkloppingen stoppen? Een paar tips

Hartkloppingen die ontstaan door stress kunnen vanzelf weer overgaan. Bijvoorbeeld als de stressfactor wegvalt. Maar je kunt ook zelf iets doen om je lijf rustiger te krijgen. Deze tips helpen daarbij:

 

* Drink en eet met mate

Als je last hebt van hartkloppingen kan het helpen om even niets meer te eten of te drinken dat je lichaam oppept. Stop met roken als dat lukt, laat dat wijntje of biertje staan en drink of eet niets meer waar cafeïne in zit. Dat kan best moeilijk zijn. Zeker als je gestrest of moe bent helpen deze producten je juist om te ontspannen of wakker te worden. Toch helpt dit maar kort. Op de lange termijn maak je het je lichaam er juist moeilijker mee. Ook is het goed om je te beseffen dat je deze middelen dus nodig hebt om goed te functioneren. Dit is daarom ook een moment om jezelf achter de oren te krabben of je misschien meer stress hebt dan je aankunt.

* Ga situaties niet uit de weg

Als je hartkloppingen hebt kun je situaties of bezigheden vermijden uit angst om hartkloppingen te krijgen. Ook al lijkt dit een slimme oplossing (je hartkloppingen worden zo immers minder), dat is het helaas niet. Je beperkt jezelf erdoor en pakt niet de oorzaak aan. Het is belangrijk om te achterhalen of de hartkloppingen een medische oorzaak hebben of voortkomen uit stress. In dat laatste geval is het dus beter om met stress te leren omgaan of de stressfactor aan te pakken. 

* Pak stress aan

Ga na waardoor je veel stress ervaart. Helaas heb je niet altijd invloed op de oorzaak. Wel kun je bepalen hoe je met iets omgaat. Gebruik daarbij als stelregel: ontspanning tegenover (in)spanning. Als je de spanning niet weg kunt nemen, zorg dan dat je daar ontspanning tegenover zet. Kies daarvoor iets wat bij je past. Dat iedereen rustig wordt van yoga betekent niet dat het ook voor jou helpt. Zoek uit wat je ontspant. Beweging en frisse lucht helpen vaak om te relaxen. Trek de natuur in of pak een (oude) hobby op.  

* Let op je ademhaling

Je ademhaling is een middel om je lichaam in relatief korte tijd rustiger te krijgen. Adem in en tel tot vier, pauzeer kort, en laat je uitademing acht tellen duren. Door dat een paar keer te herhalen merk je dat je rustiger wordt. De onderstaande video helpt ook om je adem rustiger te krijgen. Adem in als het balletje naar boven klimt, en adem uit als-ie naar beneden gaat.

 

 

Bronnen:

Gezondheidsnet.nl | Ilona Meernik

Stressplein.nl | Ronald Nico

Gezondheidsplein.nl 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Ben ik overspannen of gestrest?

Je zit al een tijdje niet lekker in je vel. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, hebt een kort lontje, je kunt je slecht concentreren en je bent erg emotioneel. Misschien ben je overspannen. Maar hoe weet je dat? In dit blog leggen we je uit wat overspannenheid is en hoe...

foto bo bogaard

Verwachtingen

Als twintiger had ik geen last van arbeidsethos. Het leven in Nederland was ontspannen. Geen computers, geen mobiel, geen internet, geen sociale media en geen overvol kanalenruis op de tv. Er was gezelligheid, creativiteit en lol in mijn leven en...