Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat gebeurt er in je lijf als je geïrriteerd bent, en hoe houdt het verband met burn-out?

door | apr 28, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Iedereen is weleens geïrriteerd. Je ergert je aan een medeweggebruiker, de lange rij voor de kassa of iemand die erg traag voor je loopt terwijl jij er niet langs kunt. Maar ook huisgenoten of collega’s kunnen je op de zenuwen werken. Hier lees je hoe irritatie ontstaat en hoe het een uiting kan zijn van een (aankomende) burn-out.

 

Wat gebeurt er in je lijf als je geïrriteerd bent?

Als je je ergert maken je hersenen stofjes aan. Namelijk de neurotransmitter noradrenaline en het hormoon adrenaline. Beiden laten je bloeddruk stijgen waardoor er meer bloed naar je hersenen en spieren gaan. Ze zorgen voor een vlucht- of vechtreactie en laten je helder denken. Deze reacties zijn bedoeld om te kunnen omgaan met gevaar, of in dit geval irritatie. Hoe groter je irritatie, hoe meer je lichaam aanmaakt van beide stoffen. Dat zorgt voor een disbalans in je lichaam. De vlucht-of vechtreactie zorgt dat je weer in evenwicht komt. Door weg te lopen of het gevecht aan te gaan, raakte je namelijk in de oertijd je irritatie kwijt. Maar in de huidige tijd is dat niet altijd zo simpel. Als je je irriteert aan iets of iemand op je werk kun je daar niet mee in gevecht gaan of simpelweg je baan opzeggen.

Irritaties. Twee collega's zitten aan tafel. 

Irritaties op het werk

Uit Brits onderzoek blijkt dat zes op de tien werknemers een collega heeft die ze zien als hun ‘werkvijand’. Deze werkvijanden hebben een aantal karaktertrekken gemeen. Dit zegt iets over waar we ons bij anderen aan ergeren. Misschien herken je zelf ook collega’s die snel irritatie opwekken. Ze liegen bijvoorbeeld als ze dat uitkomt, spreken collega’s passief-agressief aan, roddelen, maken grappen ten koste van anderen, storen collega’s regelmatig en hebben veel kritiek op anderen. Een ergernisje hier en daar is niet erg, het is hooguit vervelend. Misschien rol je weleens met je ogen als je collega hete thee naar binnen slurpt, een luid telefoongesprek voert of als je iemand op een vakantiesite betrapt terwijl jij het hartstikke druk hebt. Maar het wordt belemmerend als je irritatieniveau constant hoog is en je hierdoor je werk niet meer met plezier uitvoert.

 

Oplossingen bij irritaties

Als je langere tijd snel geërgerd bent doe je er goed aan om de oorzaak te achterhalen. Je hoge irritatieniveau zorgt er namelijk voor dat je lichaam constant in een vlucht- of vechtstatus is. Dat je lijf steeds alert moet zijn, kost bakken met energie en put je uit. Bekijk daarom of je iets aan de irritatieoorzaak kunt doen. Bijvoorbeeld: ga een gesprek aan of verander iets aan de situatie waardoor het voor jou wél werkbaar wordt. Of is de oorzaak van je irritatie misschien niet je collega met een luide stem, maar ben je eigenlijk boos dat je al langere tijd te druk bent? Probeer eerlijk naar de oorzaak te kijken. Anders hebben oplossingen geen zin en blijft de ergernis terugkomen.

Vrouw kijkt geïrriteerd en uitgeput in camera

Irritatie en burn-out

Irritatie is een van de symptomen van een burn-out. Het is een teken dat je lange tijd over je grenzen bent gegaan. Alles wordt je dan te veel en je raakt hier geïrriteerd door. En, zoals je gelezen hebt, kost dit jouw lichaam veel energie met als gevolg dat je uitgeput raakt. Als je burn-out raakt zie je vaak achteraf dat je al langere tijd verschillende klachten had. Als je vaak geïrriteerd bent en ook andere burn-outsymptomen herkent dan kan het zijn dat je burn-out bent of er tegenaan zit. Kun je wel wat hulp gebruiken? Speciaal voor jou hebben we een preventief of curatief burn-outprogramma om met stressklachten en burn-out om te gaan.

Neem contact met ons op voor de brochure en de tarieven, en een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

 

 

 

 

Bronnen:

Rtlnieuws.nl | Esther Maas

Mens-en-samenleving.infonu.nl | J-dewilde

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Het is de combinatie die werkt

Ik lees vandaag in de krant dat de heer Stavrakakis promoveert op de volgende stelling: er is geen wetenschappelijke grond om sporten en bewegen in te voeren als therapie om depressies te behandelen of te voorkomen; het verband tussen lichamelijke...

foto bo bogaard

Machtsvertoon, waarom?

Intimidatie, bedreiging en agressie, het is niet te tolereren maar komt steeds meer voor. Laat ik het zo zeggen: het komt steeds meer in beeld en er wordt ook steeds meer over gesproken. Hulpverleners, politie en nu ook gemeenteraadsleden worden vaak...

foto bo bogaard

Droom wordt wakker!

Je hebt van die momenten in je leven dat het best goed gaat en dat je energiebalans goed is. Alles is dan in beweging. Je gezondheid, je creativiteit, je relatie. Love is in the air! Het gaat jaren goed, maar dan ga je steeds meer aanpakken en nemen de...

Burn-out: moet je blijven doorwerken?

Om maar meteen antwoord te geven op de vraag: nee, met een burn-out hoef je niet door te werken. Sterker nog, het werkt juist averechts. Om te herstellen is het aan te raden je werk en andere verplichtingen even los te laten. We leggen je in dit blog uit waarom....