Wat te doen als je partner een burn-out heeft?

door | okt 4, 2022 | BoFit Burn-out Blog

Heb jij een partner met burn-out? Dan wil je vast weten hoe je hiermee om moet gaan. Een burn-out heeft namelijk net zo goed invloed op de naaste omgeving. En dan vooral op diegene die het dichtste bij staat. Je wilt de ander helpen, maar je wilt er zelf ook niet aan onderdoor gaan.  

 

Inhoud:

Hoe herken je een burn-out bij je partner?

Zo ga je om met je partner met burn-out

Schuldgevoelens en burn-out

Twijfels in de relatie als je partner burn-out is

Extra lasten op jouw schouders

Je partner met burn-out wil scheiden

Hoe kun je het beste met je partner met burn-out en jezelf omgaan?

Ondersteuning voor jou als partner

Meer informatie voor jou en je partner 

 

Hoe herken je een burn-out bij je partner?

Je partner krijgt natuurlijk niet van het een op het andere moment een burn-out. Dat sluipt er langzaam in. In het begin zijn de klachten dan misschien ook nog niet zo hevig. Maar hoe langer iemand met deze klachten rondloopt, hoe meer risico diegene loopt op overspannenheid of burn-out.

Zo merk je bijvoorbeeld dat je partner vaker geïrriteerd reageert, zich terugtrekt, hoofdpijn of buikklachten heeft, veel piekert en vermoeid is. Dit zijn allemaal tekenen dat je partner in ieder geval met stressklachten rondloopt. Komen hier nog extra lastige situaties bij, zoals een verhuizing, een hoge werkdruk, conflicten of geldzorgen, dan wordt dit vaak te veel. Je partner verliest het overzicht en klachten nemen toe.

Een burn-out bij je partner herken je aan klachten als:

   

  Burn-out ziekmelden bij werkgever

  Zo ga je om met je partner met burn-out

  Als je merkt dat je partner met burn-out klachten rondloopt of misschien zelfs al burn-out is, dan wil je hem of haar natuurlijk graag helpen hiermee. Maar hoe ga je een gesprek aan over zo’n gevoelig onderwerp? En wat als die ander zelf vindt dat het prima gaat?

  Houd in eerste instantie voor ogen dat je geen hulpverlener bent. Je bent niet gekwalificeerd om diagnoses te stellen of hulp te bieden waarvan jij denkt dat het zo hoort. Daar zijn gelukkig andere mensen voor. Wat kun je dan wel doen? We geven hieronder een paar tips.

   

  Burn-out tip 1: Uit je zorgen

  Jij kent je partner als geen ander, en je weet wanneer hij of zij ander gedrag vertoont dan normaal. Benoem wat je opmerkt. Geef aan wat het effect is op jou en jullie gezin. Niet om een schuldgevoel aan te praten (want dat heeft diegene waarschijnlijk al) maar om aan te geven dat je ziet dat het niet goed gaat en dat je wilt helpen. Je kunt hier andere mensen bij betrekken, maar pas hier wel mee op. Dit kan erg intens overkomen en je partner kan zich dan juist terugtrekken en niets meer delen.

  Burn-out tip 2: Geef informatie

  Als je partner zelf zijn of haar klachten niet inziet, probeer dan eens informatie te zoeken op internet. Stuur bijvoorbeeld dit artikel over de symptomen van een burn-out.

  Burn-out tip 3: Luister goed

  In plaats van direct oplossingen aan te dragen, luister eerst goed naar zijn of haar verhaal. Het is heel belangrijk dat je partner zijn gevoelens kwijt kan en dit serieus genomen wordt. Wees geïnteresseerd en vraag door.

  Burn-out tip 4: Vraag wat de ander nodig heeft

  Als de ander zijn verhaal heeft gedaan, vraag dan wat die ander nodig heeft om zich beter te voelen. Als hij of zij dit al weet. Kijk samen of je dit kunt realiseren. Bespreek ook of de ander professionele hulp wil. Zeker bij ernstige en langdurige klachten is dit aan te raden.

  Burn-out tip 5: Geef de ander de ruimte

  Soms ziet iemand zelf echt niet in dat hij of zij op een burn-out afstevent en wil ook niets weten van hulp. Als je alles hebt geprobeerd, dan zit er soms niets anders op dan die ander de ruimte te geven. Ook als dit betekent dat je partner op een dag instort. Soms is dit nodig om tot het besef te komen dat er echt iets mis is en dat de ander hulp nodig heeft.

  En ja, dit is een harde les. Ook voor jou, omdat je er machteloos naast staat en het voor je ogen ziet gebeuren. Mocht het zo ver komen, wees er dan wel voor je partner en kom niet met verwijten. Dat helpt de situatie namelijk niet.

   

  Denk ook eens aan zorgverlof.

  Dat geeft jou wat meer ruimte om voor je partner te zorgen.

   

  Schuldgevoelens: tekortschieten bij je partner

  Mensen met een burn-out voelen zich vaak schuldig naar hun omgeving toe. Maar vaak wordt vergeten dat jij als partner je ook schuldig kunt voelen. Je partner heeft tenslotte een burn-out ontwikkeld en misschien heb je dat helemaal niet in de gaten gehad. Of je hebt het wel zien aankomen, je zorgen maandenlang uitgesproken maar je hebt de burn-out van je partner niet kunnen voorkomen.

  Daarnaast heb je misschien ook niet op de juiste manier op zijn of haar klachten gereageerd.

  Daar kun je niets aan doen.

  Je bent geen hulpverlener, en weet dus ook niet welke stappen je moet zetten bij burn-out. Het beste wat je kunt doen, is de situatie proberen te accepteren zoals die nu is.

  man met burn-out

  Twijfel in de relatie als je partner burn-out is

  Is je partner eenmaal burn-out dan wil je waarschijnlijk graag meehelpen, meedenken en advies geven. Maar, je voelt niet wat je partner voelt. Dat maakt soms dat je je lastig kunt inleven. En dat is logisch want je hebt zelf geen burn-out.

  Je partner kan zich niet gehoord voelen waardoor een reactie op jouw vragen uitblijft. Het probleem is vaak dat je partner zelf niet eens weet wat hij of zij nodig heeft. Soms kan de ander zich uit onmacht jou van je afstoten. Hierdoor kan het voor jou lastig zijn om te bepalen wat je moet doen.

  Wel of niet met rust laten?

  Wel of geen vragen stellen?

  Wel of geen fysiek contact?

  Daarnaast vind je het misschien moeilijk om je eigen problemen te delen omdat je de ander niet wil belasten. Dus: jij weet niet wat je moet doen en je zieke partner weet niet wat hij of zij wil. Dit zorgt twijfels in de relatie of voor een impasse.

  “Ook jij kan fysiek, emotioneel en

  mentaal behoorlijk uit balans raken”

  Extra lasten op jouw schouders

  Naast de machteloosheid van het niet weten hoe je met de ziekte van je partner moet omgaan, krijg je ook te maken met zware lasten in het dagelijks leven. Want wie brengt nu de kinderen naar school of naar hun sportclubjes? En wie begeleidt ze met hun huiswerk? Ook in huis moet er veel overgenomen worden omdat diegene met een burn-out tot niets meer in staat is.

  Heb jij een pittige baan en heb je zelf al moeite om alles rond te krijgen? Dan kan jij en hiermee de relatie heel erg onder druk komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan een ondernemer die naast de zorg voor zijn zieke partner en gezin ook zijn onderneming draaiend moet houden. Iedereen kan zich voorstellen dat dit niet zonder schade kan.

   

  Je partner met burn-out wil scheiden

  Als de burn-out veel tijd kost kan vervreemding op de loer liggen. Je begrijpt elkaar niet meer, wordt vreemden voor elkaar en je kunt elkaars last niet of nauwelijks dragen. Uiteindelijk kan dit zelfs tot een scheiding komen. Bijvoorbeeld om dat je partner wil scheiden of omdat je dit zelf wil. 

  Kortom, niet alleen diegene met de burn-out heeft het moeilijk ook jij kan fysiek, emotioneel en mentaal behoorlijk uit balans raken. Je kunt in deze periode alleen maar aan het geven zijn terwijl je er weinig tot niets voor terugkrijgt. Ook jij kan hulp nodig hebben om goed met jezelf en je zieke partner te leren omgaan.

   

  Hoe kun je het beste met je partner met burn-out en jezelf omgaan?

  • Belangrijk is dat er hulp komt voor je partner. Zo kan de oorzaak van de burn-out achterhaalt worden en kan er langzaam begonnen worden met het herstel. Dit is voor jou ook belangrijk want zo weet je dat er een einde komt aan deze situatie.
  • Daarnaast heb je nu tijdelijk een ondersteunende taak. Andere zaken staan hierdoor op een laag pitje. Blijf wel goed voor jezelf zorgen, want je moet zelf ook overeind blijven.
  • Schakel zo veel mogelijk je netwerk in. Misschien kan een buurvrouw de kinderen naar zwemles brengen. Of kan oma na schooltijd oppassen. Ook een werkster die het huis schoonhoudt kan een tijdelijk verlichting geven. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
  • Blijf daarnaast zo goed en zo kwaad als het kan met je partner communiceren. Jullie moeten er toch samen uit zien te komen.

  Partner die burn-out is

  Ondersteuning voor jou als partner

  In een BoFit-traject besteden we altijd aandacht aan de partner. Dat betekent dat als er behoefte is, je één of een paar sessies met je partner meekunt. Zo kunnen zaken waar jij of jullie tegenaanlopen besproken worden en gezocht worden naar een passende oplossing.

  Ook zorgt het vaak voor meer begrip voor elkaars situatie. Je begrijpt bijvoorbeeld beter wanneer je je partner met rust kunt laten of wanneer je je partner juist mag aanmoedigen om stappen te zetten.

  Je kunt daarnaast een kort preventief traject volgen om ervoor te zorgen dat je zelf niet gebukt gaat onder stressklachten. Zo kom je er samen juist sterker uit.

   

  Meer informatie voor jou en je partner 

  Wil je meer informatie? Zowel voor jezelf als voor je partner? Neem contact met ons op en bespreek wat de mogelijkheden voor zijn.

  Ja, ik wil weten wat er voor mij en/of mijn partner mogelijk is!

   

  Nieuwsbrief: De Burn-out Update

   Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

  Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

  Q

  logo Bofit burn-out specialist van Nederland

  Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Meer burn-out blogs:

  klant herstel stress

  8 feiten en fabels over burn-out

  Over burn-out hoor en lees je veel. Maar wat zijn nou feiten en wat zijn fabels? BoFit werkt al meer dan 22 jaar met stressgerelateerde klachten en burn-out. Tijdens onze sessies komen we geregeld onjuiste ideeën over burn-out tegen. Daarom zetten we er hier 8...

  Er zijn 6 burn-outtypes. Welke ben jij?

  Mensen kunnen in de zelfde stressvolle omstandigheden verkeren waarbij de een burn-out raakt en de ander niet. De een heeft namelijk meer draagkracht dan de ander. Hoe dat komt? Dat heeft verschillende redenen. Afkomst en omgevingsfactorenhebben hier bijvoorbeeld...

  foto bo bogaard

  De aanmelder is de grote winnaar

  Afgelopen week kreeg ik een meisje van 16 jaar aan de telefoon. Ze wilde het hebben over haar faalangstklachten. Ik ben er even voor gaan zitten. Het is een eer als jonge mensen de telefoon durven te pakken en vervolgens een organisatie gaan bellen. Het is toch een...