Werknemers door pandemie vastgelopen maar ook klaar voor nieuwe stap

door | nov 16, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

De wereldwijde coronapandemie heeft voor veel mensen een negatieve invloed gehad op hun leven. Werkomstandigheden zijn veranderd, en stress en burn-out, en hiermee ook het ziekteverzuim, zijn in sommige branches flink toegenomen. En voorlopig lijkt het alsof we er nog niet vanaf zijn. Toch heeft de pandemie ook een positief effect. Mensen hebben de kans gehad om na te denken over hun leven en wat ze hierin graag willen veranderen.

 

Cloud- en techbedrijf Oracle deed in samenwerking met HR-onderzoeksinstituut Workplace Intelligence een wereldwijd onderzoek naar ‘De relatie tussen mens en technologie op de werkvloer’. Hierbij werd teruggekeken op de periode van de zomer 2020 tot en met de zomer 2021 waarbij de pandemie een belangrijke rol speelde. Er werden 14.600 werknemers ondervraagd, zoals managers, hr-managers en leidinggevenden. Zo’n 1000 Nederlanders deden mee.

 

Vastlopen in je werk

Volgens Oracle voelt 67% van de Nederlanders zich vastlopen in zijn leven. In vergelijk: wereldwijd ligt dit op 76%. De sociale beknotting tijdens de lockdowns zorgde voor een negatief effect op de gezondheid. Mensen hadden meer last van stress en angst, en kunnen daar nog last van hebben. Een kleine 20% geeft aan dat ze zich minder verbonden voelen met hun omgeving, zowel privé als op het werk. Hun werk is ook steeds complexer geworden waardoor ze het gevoel hebben het allemaal niet meer te kunnen bijbenen. In veel gevallen heeft Covid als een katalysator gewerkt die problemen heeft uitvergroot en versterkt. Hierdoor voelen mensen zich vastlopen, vaak niet in staat om iets te veranderen.

 

Volgende stap in je loopbaan

Juist dit uitvergroten en versterken van problemen kan ook de bereidheid doen toenemen om iets aan je situatie te doen. 76% van de deelnemers zegt klaar te zijn voor de volgende stap in hun loopbaan. Wereldwijd is dat zelfs 83%. En hier hebben ze best iets voor over. Zoals minder salaris, minder vakantiedagen of geen bonus meer. In Nederland wordt vooral gezocht naar een nieuwe baan binnen dezelfde organisatie. Een ander deel zoekt een nieuwe of zelfde functie in een ander bedrijf of is van plan om een eigen bedrijf te starten (16%). Daarnaast zijn er ook werknemers die hun taken gewoon anders willen aanpakken.

 

Luister ook naar de podcastaflevering ‘Waarom je geen plezier hebt in je werk’.

 

Nieuwe trend: The Great Resignation

Een nieuwe trend is dat werknemers hun baan zelfs vrijwillig opzeggen als reactie op de coronapandemie. The Great Resignation, wordt dit genoemd. Zo heeft in de Verenigde Staten 4,3 miljoen werknemers hun baan opgezegd. Dit komt deels omdat er genoeg aanbod op de banenmarkt is waardoor het risico om geen werk te vinden kleiner wordt. Daarnaast is de financiële situatie iets stabieler in vergelijk met vorige recessies. Of deze mensen tijdelijk werkloos zijn of niet, is nog niet helemaal duidelijk. 

 

Hulp van leidinggevende

Uit verschillende onderzoeken blijkt leidinggevenden van belang te zijn bij het ervaren van werkplezier. Veel leidinggevenden overschatten zichzelf trouwens hierin. Zo denkt 85 procent complimenten te geven en waardering te uiten, terwijl 58 procent van de werknemers dit zo ervaart. Hetzelfde geldt voor samenwerking en ruimte geven aan iemands mening. Toch kan een leidinggevende een essentiële rol spelen als een werknemer vastloopt. Door bijvoorbeeld mee te denken over zijn of haar kwaliteiten, ervoor te zorgen dat iemand op zijn plek zit en de juiste middelen heeft om zijn werk goed te kunnen uitvoeren. Hierdoor kan het werkgeluk en de vitaliteit toenemen.

 

Ben jij vastgelopen in je leven?

Niet alleen op het werk, ook in het privéleven kun je door de coronapandemie zijn vastlopen. Er zijn verschuivingen in sociale contacten (geweest), het leven is eenvoudiger geworden of juist drukker, en bepaalde hobby’s of sporten zijn lastiger uit te voeren. Misschien ben je je baan verloren of is een dierbare overleden. Daarnaast geeft het onderzoek aan dat 17% kampt met financiële problemen. De onzekerheid van waar deze hele coronapandemie naartoe gaat en de uitzichtloosheid hiervan kan veel met je doen. Zo kun je meer last hebben van stress, somberheid en angstklachten. Komen klachten steeds terug of heb je steeds vaker last van je klachten? Dan is het belangrijk om hier iets mee te doen.

Als je ook op je werk hiervan hinder ondervindt, dan kun je eens kijken of je via je werk een coachingstraject kunt volgen of therapie kunt doen. Via een Persoonlijk OntwikkelBudget (POB) zijn er verschillende mogelijkheden om dit gedeeltelijk of geheel te laten vergoeden. Bij (ernstige) stressklachten die je werk beïnvloeden zijn er mogelijkheden om preventieve trajecten te volgen die via je werkgever worden vergoed. Informeer bij jouw organisatie hoe dit geregeld is en of je hierop aanspraak kunt maken.

 

 

Bronnen:

Ad.nl | Sanne Wolters

Deondernemer.nl | Peter Westhof

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Kwart Nederlanders heeft RSI

Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking heeft last van klachten gerelateerd aan RSI. Nek- en schouderklachten komen het meest voor, samen met klachten in arm en pols. Stress is een van de oorzaken van RSI. RSI is een verzamelnaam voor allerlei klachten (zoals...

Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico's van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel...

Twee uur per week in de natuur maakt gezond

Vorig jaar werd er al onderzoek gedaan naar de relatie tussen de natuur en de mens. Toen onderzocht Wageningen Evironmental Research welke invloed de natuur heeft op je geluksgevoel. Nu is bekeken hoe je gezondheid wordt beïnvloed. In het wetenschappelijke...

Ziekteverzuim in de zorg weer omhoog

In vergelijk met andere bedrijfstakken is er vaak meer ziekteverzuim in de zorg. Maar in het tweede kwartaal van 2021 ligt het percentage een stuk hoger. Met gemiddeld 6,5% is dit namelijk het hoogste verzuim in het tweede kwartaal sinds 2003. Dit blijkt uit nieuwe...