Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (3)

door | apr 28, 2015 | Burn-out nieuws

Het proces van burn-out raken is primair een lichamelijk proces dat geleidelijk in 3 fasen verloopt. Door systematisch overbelasting raken onze reserves uitgeput (fase 1) en treedt onze ‘noodaggregaat’ in werking (fase 2) totdat ook deze helemaal vastloopt (fase 3). In deze laatste fase duurt het herstel onevenredig veel langer. Dit komt mede door de fysiologische veranderingen die zijn opgetreden. Tijdens de behandeling moet daarom ook gewerkt worden aan gezond herstelgedrag en biologisch herstel.

Mensen met burn-out kampen met aanzienlijk achterstallig lichamelijk onderhoud. Het lichaam heeft tijd nodig om deze grote herstelschuld in te lossen en vitaliteit op te bouwen. Dit betekent niet dat deze mensen ‘op de bank moeten gaan zitten’, maar wel dat zij gedrag moeten vertonen waardoor de herstelschuld daadwerkelijk afneemt (herstelgedrag). Door bijvoorbeeld te intensieve sportbeoefening (‘sporten is immers gezond’) kan de herstelschuld onbedoeld toenemen.

 

Burn-out: werken aan lichamelijk herstel

Onder invloed van chronische stress treden veranderingen op in biologische regelkringen die zich kunnen aanpassen als de omstandigheden daarom vragen. Deze bio-psychologische veranderingen veroorzaken ‘vicieuze cirkels’ die soms moeilijk te doorbreken zijn. Als gevolg van neuro-hormonale veranderingen kunnen bijvoorbeeld slaapstoornissen, stemmingsstoornissen en zelfs psychopathologische beelden ontstaan. Ook het herstelvermogen van het lichaam zelf kan haperen. Het heeft geen zin om mensen ‘te activeren’ wanneer nog onvoldoende biologisch herstel heeft kunnen plaatsvinden. Soms is het lastig om het lichaam in de ‘herstelstand’ te krijgen, bijvoorbeeld door dominantie van de ‘actie-modus’ van het autonome zenuwstelsel.

Lees ook: Zo helpt bewegen bij burn-outherstel.

 

 

BRON: gezondheidskrant.nl | 11 maart 2015

Lees ook: Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (1)
Lees ook: Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (2)

Lees meer over de BoFit-herstelmethode: coaching gecombineerd met beweging zonder prestatiedruk

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Minder burn-outklachten in 2020, prognose 2021 minder rooskleurig

Volgens onderzoek van bureaus TNO en CBS is het aantal gevallen van burn-outklachten in 2020 gedaald. Waren er in 2019 nog 1,3 miljoen mensen met burn-outklachten, in 2020 waren dat er ‘slechts’ 1,2 miljoen. In dit artikel gaan we dieper in op de reden hiervan. De...

Tool SZW: zelfinspectie aanpak werkdruk

Een te hoge werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress en werkgerelateerd ziekteverzuim. Eind juni jl. introduceerde de Inspectie SZW een online zelfinspectietool waarmee werkgevers zelf kunnen controleren of zij genoeg doen om werkstress als gevolg van...