Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Chronische burn-out bestaat

door | jan 19, 2016 | Burn-out nieuws

Van alle arbeidsongeschikten betreft 1% mensen met een burn-out. Een kwart van de burn-outpatiënten houdt na 2 jaar nog klachten en werkt niet, bleek al eerder uit het promotieonderzoek van klinisch-psycholoog Arno van Dam in 2013. Nader onderzoek naar chronische burn-out is nodig om deze patiënten beter te kunnen behandelen en te begeleiden naar passend werk.

Aandachts- en concentratieproblemen bij burn-out

In 2014 had 14% van de bevolking last van aan burn-out gerelateerde klachten, terwijl dit in 2007 11% was. De meeste burn-outpatiënten herstellen na behandeling goed en kunnen weer aan het werk. Een kwart van de burn-outpatiënten die meededen aan het promotieonderzoek van Van Dam bleef echter last houden van aandachts- en concentratieproblemen en werkte na 2 jaar nog niet. Uit een aantal van zijn experimenten bleek dat burn-outpatiënten routinematige taken redelijk goed uitvoerden, maar complexere aandachtstaken en het schakelen tussen taken niet goed lukte.

Prestaties slechter door hardnekkige burn-out klachten

Gezonde proefpersonen konden met een financiële prikkel uitgedaagd worden tot betere prestaties, maar dat werkte bij de burn-outpatiënten niet of averechts: zij ervoeren zelfs meer aversie tegen het uitvoeren van de taak. Volgens Van Dam zijn burn-outpatiënten waarschijnlijk wel gemotiveerd, maar niet in staat om hun prestatie te verbeteren. Vervolgonderzoek bevestigde deze hypothese, want ook na het volgen van cognitieve gedragstherapie presteerden burn-outpatiënten na 2 jaar nog steeds slechter dan gezonde proefpersonen.

Neurologisch herstelsysteem kan kapot

Mensen met een langdurige burn-out krijgen vaak te horen dat het tussen hun oren zit, maar hoogleraar werk, gezondheid en welbevinden Marc van Veldhoven is het daar niet mee eens. Het neurologische systeem in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we herstellen van inspanning kan stuk gaan. Dat is bekend, alleen weten we niet hoe dat precies werkt omdat daar nog geen onderzoek naar gedaan is. Ondanks dat ontbrekende onderzoek is uit cijfers van het UWV wel bekend dat 2400 mensen vanwege een burn-out een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. De instroom is ongeveer vierhonderd per jaar. Hoog tijd om chronische burn-out serieus te nemen en nader te onderzoeken.

 

 

Bronnen:
deondernemer.nl | 27 november 2015
ggznieuws.nl | 5 april 2013

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkdruk schaadt je gezondheid

Een te hoge werkdruk levert spanningen en stress op. Mensen die veel stress op het werk ervaren, hebben 35 procent meer kans op ziektes dan mensen die geen stress ervaren. De werknemers die veel overuren maken, hebben 20 procent meer kans op een vroege dood. Dit...

Percentage jongeren met stress nog nooit zo hoog

Jongeren hebben heden ten dage meer en meer last van stress. De millennials zijn opgebrand, burn-out, depressief, in de war en in paniek. Hoe kan dat? Metro deed er een online onderzoek naar en ondervroeg ruim 1800 jongeren tussen de 18 en 34 jaar. De cijfers zijn...

Werkdruk belangrijke oorzaak verzuim

Wist u dat: Ruim 40% van alle zieke medewerkers thuiszit vanwege psychische klachten, waaronder burn-out, overspannenheid en depressie? Werkdruk de belangrijkste oorzaak is van psychische klachten? Psychische klachten regelmatig leiden tot langdurig ziekteverzuim...