06 2095 6938 info@bofit.nl

Burn-out: hoe doe je het rustiger aan?

door | sep 24, 2018 | BoFit Burn-out Blog

Het krijgen van een burn-out is een teken dat je niet goed naar je lichaam hebt geluisterd. Dat je je grenzen al jaren hebt genegeerd en dat je hierdoor vaak ook niet meer weet waar die grenzen liggen. Is dat allemaal je eigen schuld? Zeker niet. Maar het is wel essentieel om een flinke stap terug te doen. Hoe doe je dat?

De maatschappij en jouw ritme

Hoe je met je grenzen omgaat heeft veel te maken met de omgeving waarin je bent opgegroeid, de rolmodellen die je hebt gehad en ook het huidige milieu waarin je verkeert. Daarnaast zijn de regels en gedragingen in de maatschappij meer van invloed op je doen en laten dan je denkt. Als overwerken de bedrijfscultuur is dan moet je sterk in je schoen staan om hier niet in mee te gaan. Ook is onze maatschappij de afgelopen jaren veel sneller gaan lopen, werken, eten en leven. Daar doe je automatisch en vaak onbewust aan mee. Totdat je merkt dat dit eigenlijk helemaal niet bij jouw ritme past. Dat je zó uit je eigen pas bent gaan lopen dat je de weg kwijt bent en opgebrand raakt.

Tegen de stroom in

Burn-out is een schreeuw om terug te keren naar je eigen ritme. En dat vereist om te luisteren naar je lichaam en de signalen die het afgeeft. Het vereist ook moed om tegen de stroom in te gaan en te erkennen dat je iets anders nodig hebt dan je omgeving. Na een burn-out kun je namelijk niet meer terug naar je oude (onbewuste) patronen en structuren. Je moet opnieuw kiezen wat bij je past, wat jouw ritme is. Voor veel mensen betekent dit rustiger aan doen.

Burn-outfases

Maar hoe doe je dat, rustiger aan doen? Zeker als je gewend bent om maar door te hollen, je verstand op nul te zetten en niet te zeuren maar door te gaan. Veel is afhankelijk de burn-outfase waarin je zit. Ben je net burn-out dan is de kans groot dat je lichaam echt niets meer kan. Je wordt dan als het ware gedwongen om je hieraan over te geven. In de fases erna, wanneer je weer begint op te krabbelen, wordt de verleiding om weer in je oude ritme te stappen groter. We geven je hier een paar manieren die je kunnen helpen om die stappen te maken naar een meer ontspannen manier van leven.

Luisteren naar je lichaam

Zoals je hierboven kunt lezen is herkennen van de signalen die je lichaam geeft essentieel om te weten of je over je grenzen gaat. Lees ons blog ‘6 manieren waarop stress zich in je lichaam uit’ om meer te weten te komen over hoe die signalen eruit zien. Daarbij is weten vaak nog wat anders dan doen. Stap twee is daarom om hier ook echt naar te luisteren en te handelen. Een eventuele stap drie is om je gevoelens, emoties en stressmomenten met anderen te delen. Uit vele onderzoeken blijkt dit namelijk stressverlagend te werken.

 

burn-out, rustig leven, ontspannen

Haast, druk, stress

Een goede graatmeter om het rustiger aan te doen is kritisch te kijken naar deze drie componenten: haast, druk en stress. Het zijn namelijk de grootste boosdoenersals het gaat om jezelf voorbij lopen. Haast maakt dat je gefocust bent op het eindresultaat (de bus halen of op tijd je kinderen naar school brengen) en niet op jezelf en je behoeften. Weer terug gaan naar je eigen (werk)tempo, meer tijd inplannen,rustiger lopen en met aandacht eten zijn manieren om weer met jezelf in contact te komen. Jezelf druk op (laten) leggen doen we vaak om te zorgen dat we beter presteren en aan verwachtingen voldoen. Continue druk geeft je constant het gevoel niet goed genoeg te zijn. De lat niet te hoog leggen en tevreden zijn met wat je bereikt hebt geeft veel meer rust en voldoening. Lees hier ook over in ons blog ‘Hoe word je minder perfectionistisch? 4 tips’.

Wat kost energie?

Te veel negatieve stress kost enorm veel energie en gaat ten koste van jouw rust en gevoel van veiligheid. Zo veel mogelijk stress uit je leven bannen helpt je om een meer relaxt leven te leiden. Het is heel behulpzaam om meer inzicht in jezelf te krijgen door eens een week lang op te schrijven wat je energie geeft en wat je energie kost. Moet je echt naar die saaie verjaardag? Of kun je dit heus wel eens een keertje overslaan? Die kennis die je zo veel energie kost, waarom besteed je nog aandacht aan hem of haar? Je kunt echt niet alle stress uit je leven laten verdwijnen. Maar overal waar je wél invloed op hebt, kun je veranderen.

Je kansen en mogelijkheden

Gedragspatronen veranderen gaat vaak met vallen en opstaan en kost tijd. Je laten begeleiden hierbij geeft meer zicht in je persoonlijke valkuilen en je kansen en mogelijkheden. Bij BoFit ondersteunen we je graag bij dit proces. Neem contact met ons op voor meer informatie en om een gratis kennismaking bij jou in de buurt aan te vragen.

 

Vragen? Direct Contact? Brochure aanvragen? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis).

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wil je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan op de knop hieronder.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 1107 1279 voor direct contact met Berry Willemsen, eerste aanspreekpunt van BoFit.

Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, je wordt binnen 24 uur teruggebeld. Ook in het weekend.