Overspannen? Moet je dan werken of juist niet, en wat is het verschil met burn-out?
Ben jij overspannen of zit je tegen overspannenheid aan? Dan wil je vast weten of je moet blijven doorwerken of niet. Als burn-outspecialist hebben wij al duizenden mensen met overspannenheid geholpen. In dit artikel delen we met jou wat het slimste is om te doen. En natuurlijk leggen we ook uit hoe overspannenheid eruitziet en wat het verschil is met burn-out.
Stress en overbelasting
In een maatschappij waar de focus ligt op presteren, druk zijn en werk, ligt overbelasting en stress snel op de loer. Ga zelf maar na. Op je werk moet je honderd procent presteren, thuis voel je je verantwoordelijk om een goede moeder of vader te zijn, daarnaast wil je ook je sociale leven niet verwaarlozen en voldoende aandacht besteden aan je ouders en familie. De lat ligt hoog, je wilt eigenlijk nergens op inleveren omdat niets wilt missen. Daarnaast, iedereen leeft zo dus waarom jij niet? Ook een crisis (zoals het coronavirus) kan de spanning in je leven behoorlijk opvoeren. Een stapje terugdoen komt dan vaak niet in je op, tenzij er een reden voor is, zoals ziekte, burn-out of overspannenheid. Maar dan is het natuurlijk al te laat.
Hoe raak je overspannen?
Overspannen word je als je lange tijd last hebt gehad van stress of spanning. Bijvoorbeeld omdat het razend druk is op je werk en jij continu moet bijspringen. Of omdat een van je ouders ziek is, en je dit naast je andere werkzaamheden en verplichtingen erbij hebt. Maar, op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Een beetje stress kun je wel hebben. Het zorgt er juist voor dat je jouw (probleem)situatie prima aankunt. Het wordt pas problematisch als je meer moet verwerken dan je kunt verdragen gedurende een lange periode. Dan wordt stress ongezond en raakt je hormoonhuishouding ontregelt. Hierdoor ontstaan allerlei fysieke en psychische klachten. Houdt dit een paar maanden aan, dan kun je overspannen raken.
Verschil overspannenheid en burn-out
De klachten van overspannenheid lijken veel op die van een burn-out maar zijn vaak minder intens. Een burn-out krijg je als je overspannenheidsklachten negeert of niet goed bent hersteld. Maar, een burn-out heeft vaak ook een diepere oorzaak. Het wordt meestal veroorzaakt door jarenlang over je grenzen gaan. En omdat je dit al je hele leven doet, is een burn-out lastig te herkennen en te voorkomen. Daarentegen is er bij overspannenheid meestal een duidelijke oorzaak aan te wijzen.
Lees ook: Dit is het verschil tussen overspannenheid en burn-out
Lees ook het burn-outverhaal van Elke die haar overspannenheid negeerde.
Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:
Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf
Meest voorkomende symptomen bij overspannenheid
Waar heb je nou precies last van als je overspannen bent? Natuurlijk zijn er veel verschillende symptomen, maar dit zijn de meest voorkomende:
- Extreme vermoeidheid;
- Piekeren;
- Concentratieproblemen;
- Overprikkeling;
- Slecht slapen;
- Vermijden sociale contacten;
- Huilbuien;
- Zwaarmoedige en sombere buien;
- Hyperventilatie;
- Angstklachten;
- Minder zelfvertrouwen.
Hoe overspannenheid voelt
Zoals we net ook al vertelden, heb je als je overspannen bent lange tijd last van stress en ben je hierdoor te veel over je grenzen gegaan. Je overziet de dingen niet meer, en dat wat eerst heel normaal was, zoals boodschappen doen of je kinderen naar school brengen, kun je nu niet meer doen. Je hebt het gevoel dat je je werk niet meer aankunt of durft zelfs niet meer naar je werk te gaan. Alles is je te veel, je voelt je totaal uitgeput, bent snel overbelast en overprikkeld. Je hebt soms plotselinge huilbuien of bent erg emotioneel. Of je voelt je juist erg afgesloten van je gevoel. Kortom: je kunt niet meer helder nadenken en weet het gewoon allemaal niet meer. Het is chaos in je hoofd én in je lichaam.
Lees ook het ervaringsverhaal van Anouschka en hoe zij van haar overspannenheid afkwam.
Behandeling overspannenheid: wel of niet werken
Als jij overspannen bent, vraag je je waarschijnlijk af: ga ik nog werken of niet? Misschien voel je je verantwoordelijk voor je taken en wil je je collega’s niet afvallen. Om meteen antwoord op je vraag te geven: nee, het is beter niet te werken. Als je overspannen bent, heb je een aantal weken nodig om weer terug te komen op je oude niveau en te herstellen. Dat is vaak een kwestie van veel rusten en tijd voor jezelf nemen. Naar je werk gaan, ook al is dat ‘slechts’ parttime, is een inspanning en daarmee rust je niet uit. De kans dat je te veel doet is erg groot. In eerste instantie even niet werken, is dus echt noodzakelijk. Na een aantal weken kun je weer rustig met werken beginnen. Wanneer? Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Om te voorkomen dat je te snel aan het werk gaat en niet goed herstelt, is het aan te raden een stress- of burn-outcoach in de arm te nemen. Zo kom je er niet alleen achter wanneer je weer aan het werk kunt, maar ook waarom je overspannen bent geraakt en hoe je dit voortaan voorkomt.
Kijk ook naar onderstaande video waarin een huisarts vertelt over overspannenheid.
Hulp en behandeling bij overspannenheid
Wanneer je overspannen raakt, is er ook op je werk veel te regelen. Je krijgt te maken met een bedrijfsarts en wordt ziekgemeld. Daarnaast willen jouw werkgever en collega’s natuurlijk dat je snel weer terugkomt. Dat kan extra druk opleveren. Bij BoFit helpen we je daarbij. We zorgen voor een goede afstemming met je werkgever zodat hij of zij betrokken is bij je herstelproces. Hierdoor ontstaat er veel meer begrip voor jouw situatie.
Special voor mensen met overspannenheid bieden wij het volgende programma:
BoFit helpt al 20 jaar mensen van stressklachten, overspannenheid en burn-out af. Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.