5 gegronde redenen waarom je je baas of werkgever moet melden dat je burn-out bent
Stel je bent burn-out (of misschien ben je dat nu wel). Zou jij dit je baas of leidinggevende vertellen? Volgens onderzoek doet een kwart van de werknemers dit niet. Toch is het zo belangrijk om je burn-out wel te melden. Waarom? Wij leggen je het uit in dit blog.
Onderzoek burn-out
Dat een kwart van de werknemers hun burn-out niet vermeldt, concludeerden onderzoekers aan De Tilburg University. Ze legden 892 werkenden zonder psychische problemen de volgende vraag voor: Zou jij het je leidinggevende vertellen als je een burn-out, depressie of andere psychische problemen krijgt?
Reden waarom werknemers hun burn-out niet melden
Voordat we naar de redenen gaan waarom je je baas toch echt moet vertellen waarom je burn-out bent, vermelden we eerst waarom werknemers met psychische problemen hun lippen stijf op elkaar houden:
- Ze schamen zich;
- Ze zijn bang dat dit een negatief effect heeft op hun baan of carrière;
- Ze vinden het een privéaangelegenheid.
Daarnaast is het opvallend dat de relatie met de leidinggevende ook van doorslag is of psychische problemen worden verteld of niet. Van de werknemers die aangeven niets te zeggen, vermeldt 39% dat dit anders zou zijn als ze een andere leidinggevende hadden. Het vertrouwen tussen je baas en jou is dus net zo goed van belang.
Luister ook naar deze podcast: Waarom werknemers niet naar hun leidinggevende stappen.
Burn-out: werkgerelateerd
Eerst even wat onzekerheden wegnemen. Een burn-out is niet iets om je voor te schamen. Ongeveer 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-outklachten. Je bent dus echt niet de enige. Als je toch sterk last hebt van schaamtegevoelens probeer dan eerst eens met iemand er over te praten die je goed kent of die je vertrouwt. Dat maakt het makkelijker om vervolgens naar je leidinggevende te stappen.
Ook kan je werkgever je niet zomaar ontslaan. Zeker niet als je ziek bent. En het kan ook zo maar zijn dat je tijdens je burn-outherstel erachter komt dat je zélf een andere baan wil. Kies dan sowieso voor een burn-outprogramma dat je ook helpt bij re-integratie.
Burn-out: privégerelateerd
Heb je het idee dat je burn-out door privéomstandigheden is veroorzaakt? Dat kan. Twee derde van het ziekteverzuim komt door intense gebeurtenissen in je privéleven (denk aan overlijden van een dierbare). Maar dan nog is jouw werkgever erbij gebaat dat jij zo snel mogelijk en volledig hersteld weer aan het werk gaat. Ziek zijn kost een werkgever namelijk een hoop geld.
Daarnaast is je baas volgens de Wet Verbetering Poortwachter verplicht mee te werken aan jouw herstel. Helemaal los van je werk kun je jouw burn-out dus niet zien.
Dit vind je misschien ook interessant: Overspannen? Moet je dan juist werken of niet, en wat is het verschil met burn-out?
5 gegronde redenen waarom je je baas moet vertellen dat je burn-out bent:
- Als je burn-out bent, dan ben je op een gegeven moment niet meer in staat om te werken. Vroeg of laat komt je baas er dus toch wel achter.
- Als je in een vroeg stadium je leidinggevende op de hoogte houdt, dan kan hij of zij met je meedenken om een gerichte oplossing te vinden voor datgene wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld (tijdelijk) ander of minder werk. Een andere werkplek of werktijden. Samen zie je altijd meer oplossingen dan alleen.
- Je werkgever vergoedt in de meeste gevallen het traject om uit je burn-out te komen. Dan is het wel handig dat hij of zij weet dat je burn-out bent.
- Voel je je bezwaart dat je werkgever jouw burn-outraject betaalt? In de meeste gevallen kan je werkgever dit als bedrijfskosten afboeken. Is je werkgever verzekerd dan hoeft hij er in de meeste gevallen niet zelf voor te betalen.
- Je baas vertellen dat je ziek bent, is de eerste stap naar opkomen voor jezelf. Veel mensen met een burn-out hebben zichzelf te weinig op de eerste plaatst gezet. Met deze zet kun je hier verandering in brengen.
Wil jij weten wat je moet doen om je ziek te melden? Lees dan echt even dit: Dit moet er geregeld worden als je burn-out bent.
En lees ook dit: 5 drogredenen om geen hulp in te schakelen bij burn-out.
Bron:
Rtlnieuws.nl | Esther Bergsma