Burn-out, stress en het coronavirus. Is dit een gevaarlijke combinatie?

door | apr 14, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Stressvolle situaties kunnen naar burn-out leiden. Zoals nu, met het coronavirus. Wat betekent het om in deze tijd last te hebben van stress en burn-out? Kan het een gevaar opleveren voor je gezondheid? Ben jij burn-out of heb je (veel) last van stress, lees dit blog zodat je weet waar je staat en hoe je met jouw situatie kunt omgaan.   

 

Corona, quarantaine en stress

Natuurlijk weten we (nog) niet exact wat de invloed is van stress op het coronavirus. Hier is namelijk nog geen gedegen onderzoek naar gedaan. Wel weten we wat corona doet met stress. We kunnen het namelijk enigszins vergelijken met SARS, een virus dat soortgelijke symptomen heeft als Covid-19. Uit Canadees onderzoek dat tussen 2002 en 2004 is gehouden kwam vooral naar voren dat in quarantaine zijn stress oplevert. Ook uit recent onderzoek van de Arbodienst en ArboNed blijkt dat steeds meer thuiswerkers last hebben van psychische klachten. Misschien merk je zelf ook dat je je onrustig voelt, slecht slaapt of last van hoofdpijn of buikpijn hebt.

 

In quarantaine zijn levert dus stress op. Dit is vooral omdat:

 1. Je dagelijks structuur wegvalt;
 2. Je bij je huisgenoten op de lip zit;
 3. Of je juist de hele dag alleen bent;
 4. Je je sociale contacten mist;
 5. Privé en werk elkaar overlappen;
 6. Je meerdere taken moet uitvoeren, zoals je kinderen helpen en thuiswerken;
 7. Je je zorgen maakt over je baan;
 8. Je je zorgen maakt over je financiën;
 9. Je je verveelt;
 10. Er te veel of onduidelijke informatie is over wat er gaat gebeuren.

Man met zakdoek die ziek wordt

De invloed van stress op je immuunsysteem

Heb jij in deze nieuwe situatie al flink meer last van stress? Dan zit je al een beetje in de gevarenzone. Allereerst: kortdurende stress is geen probleem. Je hebt het zelfs nodig om alert en gefocust te blijven. Maar langdurige, chronische stress is ongezond. Bij continue stress, angst en zorgen gaat je cortisolniveau (stresshormoon) omhoog. Dit verzwakt je immuunsysteem en dat heb je juist nodig voor het tegen gaan van ziektes en het opruimen virussen. Nu snap je zeker wel dat het belangrijk is om zo min mogelijk stress te hebben in deze tijd. En dat je er ook echt wat aan moet doen. Het levert namelijk allerlei klachten op, zoals verhoogde hartslag en bloeddruk, en kan uiteindelijk leiden naar een burn-out.

 

Burn-out en het coronavirus

Misschien heb je de conclusie zelf al getrokken. Heb je last van een burn-out dan heb je ook een verlaagde weerstand. Daar nog een virus overheen krijgen is geen pretje. Het duurt ook langer om hiervan te herstellen. Betekent dit dat je jezelf in volledige quarantaine moet zetten en niet meer naar buiten mag? Juist niet. Naar buiten gaan is en blijft goed voor je gezondheid. Er zitten allerlei voordelen aan naar buiten gaan. Zoals uit je hoofd komen, een beter geheugen, verminderde stress en minder ontstekingen. Daarbij wint de natuur het van een rondje in de stad lopen. Natuurlijk houd je je ondertussen aan de regels van de RIVM om eventuele besmetting te voorkomen. Anders is die wandeling in het bos opeens niet zo gezond meer.

Lees ook: Twee uur per week in de natuur maakt gezond.

 

Burn-out en bewegen

Ook is bewegen tijdens je burn-out bevorderlijk voor je herstel, als je het tenminste stapsgewijs opbouwt. Bewegen draagt namelijk niet alleen bij aan je fysieke fitheid, maar ook aan je mentale. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je beweegt je ruim 40% minder kans hebt dat je je geestelijk niet goed of ongezond voelt. Heb je een depressie gehad? Dan heeft bewegen nog meer effect. Blijven bewegen in deze stressvolle tijd levert dus een belangrijke bijdrage aan je herstel.

Lees: Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel.

 

Burn-out, corona en behandeling

Misschien vind je het een opluchting te lezen dat naar buiten gaan en bewegen je juist goed doen. Het is daarom ook niet nodig om te stoppen met je behandeling of deze uit te stellen tot de coronasituatie weer voorbij is. Integendeel. Stoppen of wachten heeft alleen maar een nadelig effect. Het zorgt ervoor dat er geen verbetering komt in je herstel of dat je zelfs een terugval krijgt. Daarnaast leer je tijdens een burn-outtraject juist hoe je moet omgaan met stress. Werken aan je herstel is juist nu essentieel om je weer sterk en gezond te voelen.

Lees ook: Burn-out in tijden van crisis. Zo ga je ermee om.

 

Zit jij tegen een burn-out aan? Of heb je last van stress?

Voorkom dat ook jouw immuunsysteem verzwakt waardoor je last kunt krijgen van allerlei klachten. Of dat je burn-outklachten erger worden. In welke situatie je ook zit, bij BoFit hebben we een burn-outprogramma op maat dat jou stap voor stap naar een gezond leven leidt. Bewegen in de natuur maakt al 20 jaar hiervan onderdeel uit. Al duizenden mensen zijn je voor gegaan en van hun burn-out herstelt.

Begin jij ook vandaag met je herstel?

Vraag snel de brochure aan en/of maak een afspraak voor een kennismaking bij jou in de buurt!

 

 

Bron:

Stresswegwijzer.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

man met burn-out

Wat te doen als je partner een burn-out heeft?

Heb jij een partner met burn-out? Dan wil je vast weten hoe je hiermee om moet gaan. Een burn-out heeft namelijk net zo goed invloed op de naaste omgeving. En dan vooral op diegene die het dichtste bij staat. Je wilt de ander helpen, maar je wilt er zelf ook niet...

werkplezier, werkstress, werkdruk

8 slimme tips voor meer werkgeluk op de werkvloer

Ondanks dat er steeds meer bekend wordt over stress en burn-out, blijken we op de werkvloer niet gelukkiger te worden. Bijna 40% is niet tevreden met zijn werk. De arbeidsbelasting neemt toe en dat zorgt voor werkdruk, stress en burn-out. Hoe kun je op een simpele...

foto bo bogaard

Volgers

Ik was 6 jaar toen mijn vader mij meenam naar het woonwagenkamp waar hij maatschappelijk werk deed. Ik weet nog goed hoe het voelde om onder die woonwagens te spelen met andere kinderen. Daarmee was het fundament gelegd voor mijn wens om altijd een...

Burn-outhersteltips: Vrouw hersteld van burn-out

Tips bij herstel burn-out: zo herstel je het best

Zit jij momenteel ziek thuis met een burn-out? Dan wil je graag wat tips bij herstel van je burn-out. BoFit is al meer dan 23 jaar burn-outspecialist. Wij geven je in dit blog de 6 beste tips om duurzaam te herstellen.   6 beste tips bij herstel van je...