Verschil coach en psycholoog? Ontdek de 7 verschillen

door | aug 17, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Verschillen tussen coach en psycholoog. Bij wie zoek je hulp als je burn-out bent? Het is een vraag die vele mensen met een burn-out bezighoudt. Om die keuze te maken moet je goed weten wat de verschillen zijn. Wij zetten ze hier voor jou op een rijtje. 

 

Burn-outcoach en BoFit-coach

Voordat je gaat lezen over het verschil tussen een burn-out coach en psycholoog willen we je even op het volgende wijzen. Uiteraard weten wij niet precies hoe andere burn-outcoaches het herstel van een burn-out aanpakken. We weten alleen hoe wij zelf werken. Daarom spreken we over ‘burn-outcoach’ als het over coaching in zijn algemeenheid gaat. En we gebruiken ‘BoFit-coach’ als we het over onze aanpak hebben. Daarnaast zijn BoFit-coaches ook hulpverleners waardoor ze een bredere problematiek kunnen aanpakken dan alleen burn-out.

 

mensen zitten in kring bij psycholoog

De ene psycholoog is de ander niet

Ook is de ene psycholoog de ander niet. Ieder heeft zijn eigen aanpak. Maar er zijn wel bepaalde algemeenheden te noemen. Wat je in dit blog leest is wat wij voornamelijk van onze klanten – die eerst bij een psycholoog zijn geweest – hebben gehoord. Ook hebben ze ons aangegeven waar ze bij een psycholoog tegenaan liepen of wat ze misten. Deze kennis hebben wij in dit blog verwerkt.

 

Verschil coach en psycholoog? Ontdek er hier 7

 

1. Omgeving

De omgeving waarin een hulpgesprek plaatsvindt is totaal verschillend. Bij de psycholoog zit je binnen, meestal in een (spreek)kamer. Vaak zit je tegenover elkaar zodat je elkaar aankijkt tijdens het gesprek. Bij een BoFit-coach loop je naast elkaar in de natuur. Je hoeft elkaar niet per se aan te kijken. Veel mensen ervaren dat als prettig, zeker als je je kwetsbaar opstelt. Daarnaast heeft de natuur vele voordelen waar je óók meteen van profiteert.

Lees: Twee uur per week in de natuur maakt gezond.

 

burn-outherstel in de natuur

2. Plan van aanpak

Bij BoFit wordt gewerkt met een duidelijk plan van aanpak om van je burn-out te herstellen. Op die manier weet je hoeveel sessies en (ongeveer) hoeveel tijd je nodig hebt voordat je bent hersteld. Bij een psycholoog wordt per keer bekeken of het nodig is om door te gaan. Hierdoor weet je vaak niet wanneer je ‘klaar’ bent.

 

3. Manier van werken

Een psycholoog gaat aan de slag met je diagnose (in dit geval een burn-out) en de bijbehorende behandeling. Dit gebeurt door therapie waarbij er door middel van graven in het verleden een verklaring wordt gezocht voor je huidige situatie.

Bij coaching daarentegen wordt er meer gekeken naar wat er zich nu afspeelt en hoe je dit gedrag kunt veranderen zodat je beter in je vel gaat zitten. Meer ontwikkelingsgericht dus. Er wordt alleen naar het verleden gekeken als dat nodig is. Bij BoFit werken we met alle facetten, zowel mentaal, emotioneel als fysiek. Door middel van bewegen komt er ook van alles in jezelf los. Je ruimt niet alleen mentaal en emotioneel op, je wordt fysiek ook fitter. Zo voel je je op alle vlakken gezond.

Overigens vult een BoFit-traject de sessies bij een psycholoog goed aan. Daarnaast zijn de meeste pychologen niet gespecialiseerd in burn-out. Een burn-outcoach is dat natuurlijk wel.

Lees: Waarom alleen maar praten bij een burn-out niet helpt.

 

4. Vergoeding

De sessies bij de psycholoog worden vergoed door je ziektekostenverzekering (tot een aantal sessies, afhankelijk van je verzekering). Een BoFit-coachingsprogramma wordt vergoed door je werkgever of kun je, als je ondernemer bent, afboeken als kosten of laten vergoeden door je AOV. Heb je een ziektewetuitkering bij het UWV? Dan wordt je traject in de meeste gevallen ook vergoed.

 

5. Contact werkgever/leidinggevende

Een psycholoog heeft doorgaans geen contact met je werkgever. De BoFit-coach heeft dat wel. Hij of zij stuurt regelmatig updates naar de contactpersoon op je werk zodat je werkgever/leidinggevende op de hoogte gehouden wordt van je herstel. Hierdoor komt er ook meer begrip vanuit je werk voor jouw situatie. Uiteraard wordt vertrouwelijk met deze informatie omgegaan, wordt alleen vermeld wat relevant is voor je werk en krijg je altijd als eerste inzage. Als het nodig is voor je herstel wordt je leidinggevende uitgenodigd voor een gesprek.

Ook interessant om te lezen: 5 gegronde redenen waarom je je baas moet melden dat je een burn-out hebt.

 

6. Re-integratie

Wanneer je er weer aan toe bent om stap voor stap aan het werk te gaan, helpt een BoFit-coach je bij re-integratie. Zo krijg je direct hulp als je tijdens je terugkomst op de werkvloer ergens tegenaan loopt. Een psycholoog is meestal niet bij het re-integratieproces betrokken.

 

Gesprek tussen psycholoog en client

7. Resultaat

Het resultaat van een coachingstraject is dat je weer zelfstandig met je leven verder kunt. Je weet wat je sterke punten en valkuilen zijn en je weet ook wat je moet doen als het even mis gaat. Je BoFit-coach werkt naast het geven van inzicht in je patronen ook aan jouw fysieke herstel. Hierdoor krijg je geleidelijk de draagkracht en mogelijkheden om echt naar verandering toe te werken. Zo herstel je dus mentaal, emotioneel én fysiek. En dit is meteen ook het grootste verschil met een psycholoog.

Psychologen gebruiken soms ook cognitieve therapieën die gericht zijn op denk- en gedragspatronen in het hier en nu. Maar er mist de begeleiding in fysieke draagkracht. Mocht er overigens meer met je aan de hand zijn en is therapie nodig? Dan zal een BoFit-coach in overleg met een supervisor je adviseren en doorverwijzen naar een therapeut die op dat moment past bij je situatie, en wordt er gericht behandeld.

 

Kiezen tussen coach en psycholoog

Wat jij liever kiest voor je burn-outherstel is natuurlijk helemaal aan jou. Het ligt er maar aan welke aanpak jou het meeste aanspreekt. Daarnaast is de klik met degene die jou begeleidt natuurlijk ook belangrijk. Maar nu je weet wat de verschillen zijn, kun je wel veel beter een keuze maken.

We hopen dat jij door het lezen van dit blog de keuze maakt die bij je past!

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vitaliteit, vitale man op het werk

Zo verbeter je je vitaliteit op je werk

Je ploft thuis uitgeblust op de bank. Als je partner iets van je vraagt reageer je geirriteerd. Morgen moet je weer naar je werk maar je motivatie is ver te zoeken. Is dit voor jou dagelijkse realiteit? Dan ontbreekt het je aan vitaliteit op je werk. Vitaltiteit...

blog over eenzaamheid

7 gouden tips tegen eenzaamheid bij burn-out

 Meer dan 40 procent van de Nederlanders voelt zich eenzaam. Dit kwam uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook mensen met een burn-out hebben hier vaak last van. In dit blog geven we je tips om hier beter mee om te...

burn-out, rouw en verlies

Hoe rouw en verlies invloed hebben op je burn-out (1)

In eerste instantie denk je bij verlies misschien aan het overlijden van een dierbare. Toch kan verlies zich op vele manieren uiten. Ook in de verschillende fases van een burn-out kun je verlies tegenkomen. Hoe dat precies zit vertellen we je in deze driedelige...

Signalen burn-out,Vrouw met mogelijke burn-out

8 signalen die aangeven dat je tegen een burn-out aanzit

Signalen burn-out. Merk jij dat je met flink wat (werk)stress kampt de laatste tijd? Misschien zit je wel tegen een burn-out aan. En je bent niet de enige. 1 op de 5 werkenden heeft een groot risico om een burn-out te krijgen. Daarnaast herkent 80% niet dat hij of...