Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

5 gegronde redenen waarom je je baas of werkgever moet melden dat je burn-out bent

door | jul 23, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Stel je bent burn-out (of misschien ben je dat nu wel). Zou jij dit je baas of leidinggevende vertellen? Volgens onderzoek doet een kwart van de werknemers dit niet. Toch is het zo belangrijk om je burn-out wel te melden. Waarom? Wij leggen je het uit in dit blog.

 

Onderzoek burn-out

Dat een kwart van de werknemers hun burn-out niet vermeldt, concludeerden onderzoekers aan De Tilburg University. Ze legden 892 werkenden zonder psychische problemen de volgende vraag voor: Zou jij het je leidinggevende vertellen als je een burn-out, depressie of andere psychische problemen krijgt?

 

Reden waarom werknemers hun burn-out niet melden

Voordat we naar de redenen gaan waarom je je baas toch echt moet vertellen waarom je burn-out bent, vermelden we eerst waarom werknemers met psychische problemen hun lippen stijf op elkaar houden:

  • Ze schamen zich;
  • Ze zijn bang dat dit een negatief effect heeft op hun baan of carrière;
  • Ze vinden het een privéaangelegenheid.

Daarnaast is het opvallend dat de relatie met de leidinggevende ook van doorslag is of psychische problemen worden verteld of niet. Van de werknemers die aangeven niets te zeggen, vermeldt 39% dat dit anders zou zijn als ze een andere leidinggevende hadden. Het vertrouwen tussen je baas en jou is dus net zo goed van belang.

Logo van De Burn-Out Podcast

 

Luister ook naar deze podcast: Waarom werknemers niet naar hun leidinggevende stappen.

 

 

 

Burn-out: privé of werk?

Eerst even wat onzekerheden wegnemen. Een burn-out is niet iets om je voor te schamen. Ongeveer 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-outklachten. Je bent dus echt niet de enige. Als je toch sterk last hebt van schaamtegevoelens probeer dan eerst eens met iemand er over te praten die je goed kent of die je vertrouwt. Dat maakt het makkelijker om vervolgens naar je leidinggevende te stappen.

Ook kan je werkgever je niet zomaar ontslaan. Zeker niet als je ziek bent. En het kan ook zo maar zijn dat je tijdens je burn-outherstel erachter komt dat je zélf een andere baan wil. Kies dan sowieso voor een burn-outprogramma dat je ook helpt bij re-integratie.

Heb je het idee dat je burn-out door privéomstandigheden is veroorzaakt? Dat kan. Twee derde van het ziekteverzuim komt door intense gebeurtenissen in je privéleven (denk aan overlijden van een dierbare). Maar dan nog is jouw werkgever erbij gebaat dat jij zo snel mogelijk en volledig hersteld weer aan het werk gaat. Ziek zijn kost een werkgever namelijk een hoop geld. Daarnaast is hij of zij volgens de Wet Verbetering Poortwachter verplicht mee te werken aan jouw herstel. Helemaal los van je werk kun je jouw burn-out dus niet zien.

Dit vind je misschien ook interessant: Overspannen? Moet je dan juist werken of niet, en wat is het verschil met burn-out?

 

Burn-out ziekmelden bij werkgever

 

5 gegronde redenen waarom je je baas moet vertellen dat je burn-out bent:

 

  1. Als je burn-out bent, dan ben je op een gegeven moment niet meer in staat om te werken. Vroeg of laat komt je baas er dus toch wel achter.
  2. Als je in een vroeg stadium je leidinggevende op de hoogte houdt, dan kan hij of zij met je meedenken om een gerichte oplossing te vinden voor datgene wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld (tijdelijk) ander of minder werk. Een andere werkplek of werktijden. Samen zie je altijd meer oplossingen dan alleen.
  3. Je werkgever vergoedt in de meeste gevallen het traject om uit je burn-out te komen. Dan is het wel handig dat hij of zij weet dat je burn-out bent.
  4. Voel je je bezwaart dat je werkgever jouw burn-outraject betaalt? In de meeste gevallen kan je werkgever dit als bedrijfskosten afboeken. Is je werkgever verzekerd dan hoeft hij er in de meeste gevallen niet zelf voor te betalen.
  5. Je baas vertellen dat je ziek bent, is de eerste stap naar opkomen voor jezelf. Veel mensen met een burn-out hebben zichzelf te weinig op de eerste plaatst gezet. Met deze zet kun je hier verandering in brengen.

Wil jij weten wat je moet doen om je ziek te melden? Lees dan echt even dit: Dit moet er geregeld worden als je burn-out bent.

En lees ook dit: 5 drogredenen om geen hulp in te schakelen bij burn-out.

 

 

Ben jij burn-out? En kun je wel wat hulp gebruiken?

Dan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen en je klachten op de juiste manier aan te pakken. Op die manier ben je verzekerd dat je weer volledig hersteld aan het werk kunt. Wij helpen je daarnaast bij het informeren van je werkgever zodat de bal niet alleen bij jou ligt.

Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

 

Bron:

Rtlnieuws.nl | Esther Bergsma

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

73 symptomen van burn-out. Herken jij ze?

Heb jij last van symptomen als vermoeidheid, gejaagdheid of huilbuien? Dan heb je misschien een burn-out. Of zit je er tegenaan. Maar: er zijn nog meer burn-outsymptomen. We hebben ze hier (bijna) allemaal voor je op een rijtje gezet. Herken jij ze?   Wat is...

Dit moet er op je werk geregeld worden als je burn-out bent

Je voelt je beroerd en het enige wat je wilt is rust. Toch moet er het een en ander geregeld worden als je een burn-out hebt. Zo heb je te maken met je werkgever, de bedrijfsarts of het UWV. Weet je van te voren wat je te wachten staat dan scheelt dat een hoop...

Het zit er weer bijna op!

Wat gaat een jaar toch snel voorbij. Is dat een goede beleving van de tijd of heb ik mij voort laten jagen door vluchtige momenten? Ik ga er nu even rustig voor zitten. Ik werd in februari van dit jaar 60 jaar. Voor mij werd een verrassingsfeest...