Niet meer de oude na je burn-out? Dat is ook helemaal niet de bedoeling

door | aug 25, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Je hebt het vast wel eens gehoord. Mensen die na hun burn-out niet meer de oude zijn geworden. Of misschien ben jij zélf nooit meer tot je oude niveau hersteld. Misschien heb je nog steeds last van bepaalde klachten en kun je niet meer de dingen doen die je hiervoor deed. Kun je na een burn-out eigenlijk wel weer de oude worden? Nee, en dat is ook helemaal niet de bedoeling. Lees in dit blog mee waarom.

 

Klachten na burn-out

Als het goed is, herstel je na je burn-out volledig. Er is maar een klein percentage dat om diverse redenen niet volledig hersteld. Je kunt het leven weer aan, hebt weer energie, voelt je positief, hebt toekomstperspectief, bent weer aan het werk, je kunt genieten van kleine dingen en je bent tevreden over je leven en jezelf. Toch zijn er mensen die met klachten blijven zitten. Die aangeven dat ze nooit meer de oude zijn geworden.

 

Veel gehoorde klachten na burn-out zijn:

Man met angst bij burn-out

Angst voor terugval

Veel van de bovenstaande klachten komen voort uit de angst om na je burn-out weer terug te vallen. Die angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat je te snel een grens trekt. Je denkt minder aan te kunnen dan je daadwerkelijk kunt. Zo vraag je je voortdurend en bij alles af of het niet te veel voor je is. Hierdoor vermijd je een hoop en stimuleer je jezelf te weinig. Een onderprikkel zorgt net als overprikkeling voor klachten. Daarnaast kost angst je veel energie. Ook realiseert niet iedereen zich dat een burn-out niet komt door hard werken. Vaak is hard werken een manier om te vluchten voor iets anders. Zoals een slechte relatie die te onveilig voelt om er iets aan te doen omdat de gevolgen te groot zijn. Maar werken op zich hoeft niet voor een terugval te zorgen. Ook kun je bang zijn dat je klachten terugkomen en je hierop blijven focussen. Of er eindeloos over piekeren. Zo kun je bang zijn om niet in slaap te komen waardoor je je angstig voelt om naar bed te gaan. Angst voor de angst dus.

Lees ook: Thuis doen: verminder direct angst en stress met deze ontspanningsoefeningen.

 

Terug naar je oude levensstijl?

Naast angst voor terugval hebben terugkerende klachten vaak te maken met over je grenzen blijven gaan. Verwacht jij na je burn-out weer je oude levensstijl op te pakken? Dan stap je mogelijk ook weer terug in je oude valkuilen. Je lichaam reageert hierop met stresssignalen. Ook als je wel aanpassingen in je leven hebt gedaan maar niet genoeg, kun je weer allerlei klachten krijgen. Je probeert het dan als het ware half, terwijl je lichaam het misschien nodig heeft dat je je leven 100% omgooit. Teruggaan naar je ‘oude ik’ zit er dus na een burn-out simpelweg niet in. En is zelfs ook helemaal niet de bedoeling. Maar is dat echt zo erg? Want laten we eerlijk zijn: is jouw oude levensstijl niet de reden dat je burn-out bent geraakt? En wil je daar dan écht naar terug?

 

Burn-out: verlies of winst?

Tijdens het herstelproces van een burn-out merk je dus dat je je oude zelf kwijtraakt. Maar niet zonder reden: er komt uiteindelijk een ander, nieuw persoon voor terug. Een soort versie 2.0. Ninka Schoutsen, onder andere burn-outcoach bij BoFit, zegt hierover: “Het is belangrijk om die nieuwe versie van jezelf te accepteren. Het is namelijk geweldig om een leven te leiden dat bij je past. Toch kunnen mensen dit ook als een verlies zien. Vroeger kon je bijvoorbeeld je masker opzetten en naar die verjaardag gaan waar je helemaal geen zin in had. Na een burn-out kost dit meer moeite omdat het zo tegen je gevoel ingaat. Je krijgt er bijvoorbeeld buikpijn van of slapeloze nachten. Daar stond je toen niet bij stil. Je ging gewoon en drukte die subtiele signalen van je lichaam weg of merkte ze niet eens op. De dingen doen op wilskracht werkt tijdens en na een burn-out niet meer. Gelukkig maar, want het gevoel doet dan ook mee. Hierdoor maak je meer gebalanceerde keuzes. ” Het is dus eigenlijk heel jammer als je je leven na burn-out als een verlies ervaart. Het leven kan namelijk echt veel leuker en mooier zijn dan voor je burn-out als je goed naar jezelf luistert.

 Vrouw geniet van koffie na haar burn-out

Omgaan met stress en stresssignalen

Wanneer je uit je burn-out stapt, begint het gewone leven weer. En meteen ook een confrontatie. Jij bent namelijk veranderd, maar jouw omgeving niet. En dat kan, zeker in het begin, wrijving opleveren. De prestatiedruk op je werk is waarschijnlijk nog steeds hetzelfde gebleven, er wordt verwacht dat je naar een feestje komt, je wilt in je vrije tijd aandacht besteden aan je sociale leven maar ook blijven sporten, je kinderen vragen geregeld je aandacht en ga zo maar door. Voor je het weet word je weer meegesleept in die drukte en beginnen je klachten weer terug te komen. En dat is nou juist wat je wil voorkomen. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen ‘moeten’ en ‘willen’. En om sociale druk te (h)erkennen. Dat je eens iets moet, daar ontkom je niet aan. Wel kun je leren om hiermee op de juiste manier om te gaan, zonder dat je over je grenzen gaat. Dat kost in het begin even wat moeite, maar na een tijdje wordt dit jouw nieuwe levensstijl. Een verbeterde versie van jezelf die jou als een op maat gemaakt jas past. En die ‘oude ik’? Daar wil je tegen die tijd echt niet meer naar terug.

Lees ook de 16 positieve veranderingen na een burn-out in: Waarom een burn-out het beste is wat je kan overkomen.

 

Ben jij burn-out? En wil jij graag naar een ‘nieuwe ik’ toewerken?

Bij BoFit leer je omgaan met stress, je valkuilen kennen en je talenten en sterke punten beter inzetten. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen en die minder stress en spanning opleveren. Zo weet je hoe je in het dagelijks leven beter je grenzen stelt en voorkom je dat je weer last krijgt van klachten.

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen – ook die weer last van klachten hadden na een burn-out – en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw rust zodat haar burn-out vanzelf overgaat

Kan een burn-out vanzelf overgaan?

Een stap terug doen, je op je werk ziekmelden en rust nemen. Is dat voldoende om een burn-out te laten overgaan? Kan een burn-out überhaupt vanzelf overgaan? In dit blog leggen we je er meer over uit.   Burn-outverschijnselen Heb je een burn-out? Dan kun je...

leren 'nee' zeggen

6 effectieve manieren om ‘nee’ te zeggen

Zeg je altijd ‘ja’ op vragen en verzoeken van anderen? Veel mensen met een burn-out hebben hier last van. Als je altijd ingaat op de wensen van je omgeving, pleeg je roofbouw op jezelf. Je zelfvertrouwen leidt eronder en gevoelens van ontevredenheid en boosheid...

Burn-outhersteltips: Vrouw hersteld van burn-out

Tips bij herstel burn-out: zo herstel je het best

Zit jij momenteel ziek thuis met een burn-out? Dan wil je graag wat tips bij herstel van je burn-out. BoFit is al meer dan 23 jaar burn-outspecialist. Wij geven je in dit blog de 6 beste tips om duurzaam te herstellen.   6 beste tips bij herstel van je...

foto bo bogaard

Burn-out? Het eerste contact met BoFit

In de afgelopen 14 jaar heeft BoFit duizenden mensen met een burn-out en stressklachten met succes begeleid. Iedereen die BoFit belt of een contactformulier invult op onze site krijgt mij binnen 24 uur te spreken. Ik houd geen verkooppraatje, maar neem de tijd om...