Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Worden we straks overspoeld door coronaburn-outs? Die kans is groot

door | apr 21, 2020 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) deed onderzoek onder 700 mensen naar het stresslevel van thuiswerkers in Nederland. Het blijkt dat sinds de lockdown thuiswerkers bijna 40% meer stress ervaren. Wat kunnen we verwachten?

 

Volgens het NCPSB heeft dit ernstige gevolgen en moeten we ons in Nederland opmaken voor een grote golf aan coronaburn-outs. Als de maatregelen zo blijven dan kunnen we over drie tot zes maanden veel meer burn-out verwachten. En dat kan een ramp betekenen voor bedrijven en de maatschappij. Na de eerste shock van de lockdown-maatregelen daalde het stressniveau, maar dat is inmiddels weer gestegen. Dit kan ook voor meer sociale onrust zorgen waardoor mensen minder geneigd zijn om zich aan de coronamaatregelen te houden. Met alle gevolgen van dien.

 

Wil jij weten of je burn-out bent? Download onze complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf.

 

Geluksniveau gedaald door stress

Ook is ons geluksniveau behoorlijk gedaald. Volgens de Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO) geven we ons leven nu een 6,3 in plaats van een 7,5. Zo’n grote daling is in jaren niet voorgekomen. Vooral ouderen, mensen met geen vast inkomen (zoals zzp’ers) en ouders met kinderen ervaren de meeste stress. Ze voelen zich meer gespannen, prikkelbaar, bedroefd, angstig en eenzaam.

 

Opgekropte stress komt er later uit

Ook onderzoeksbureau TNO verwacht dat de klap nog zal komen. Zij doen iedere dag onderzoek hoe de coronacrisis invloed heeft op het dagelijks leven van 600 werknemers. Zij zien de tendens dat werknemers de laatste tijd meer rust ervaren in hun werk. Dat is een van de redenen dat er nu weer een stijging is gemeten in productiviteit. Aan de andere kant: eerder onderzoek naar stress tijdens reorganisaties laat zien dat de klap altijd later komt. Tijdens een reorganisatie melden werknemers zich niet zo gauw ziek. Ze zijn bijvoorbeeld bang om ontslagen te worden. Ook nu kunnen mensen zich groothouden en doorwerken op adrenaline. Die opgekropte stress kan er allemaal uitkomen als straks het ‘normale’ leven weer begint.

Lees ook: Thuiswerken en stress. Zo houd je het in de hand

Bekijk ook dit interview: Explosie van burn-outs en depressieklachten door corona.

 

Wat te doen bij stress

Wanneer je stress ervaart in deze crisistijd dan is het heel belangrijk dat je er iets mee doet. Laat je het door sudderen dan ben jij misschien een van die mensen die straks een coronaburn-out heeft. Een burn-out ontwricht je leven enorm en het duurt maanden voordat je weer hersteld bent. Neem je stressklachten dus echt (ja écht!) serieus en pak ze direct goed aan. Weet je dat je last hebt van stress maar weet je niet hoe je het moet oplossen? Of heb je van alles geprobeerd, maar ging het niet weg of werd het erger? Dan is het tijd om hier professionele hulp bij te halen en te zorgen dat een burn-out jou echt niet overkomt.

Lees ook: Zo herken én voorkom je stress + 7 tips

En: Hoe pak jij jouw burn-out aan? Dit moet je weten om de begeleiding te kiezen die bij je past

 

Hulp nodig bij stress en burn-out?

BoFit staat voor je klaar. Wij werken al 20 jaar met burn-out en stressgerelateerde klachten en weten als geen ander jou hier bovenop te krijgen zodat je weer gezond en met energie je leven kunt leiden.

 

Ja, ik wil graag meer weten over een (preventief) burn-outtraject!

 

 

 

Bronnen:

Telegraaf.nl | Vincent Triest

MT.nl | Loeka Oostra

Eur.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Twee uur per week in de natuur maakt gezond

Vorig jaar werd er al onderzoek gedaan naar de relatie tussen de natuur en de mens. Toen onderzocht Wageningen Evironmental Research welke invloed de natuur heeft op je geluksgevoel. Nu is bekeken hoe je gezondheid wordt beïnvloed. In het wetenschappelijke...

BoFit sponsort project ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten

Zo af en toe zet BoFit zich in voor een (kleinschalig) goed doel waarbij gezondheid, beweging, stress of burn-out gepromoot of onderzocht wordt. Deze keer werd ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem gesponsord. Projectgroep CALM van de Bachelor Docent Dans op...

Tools voor gezond werk zonder stress

De komende jaren wordt niet alleen in Nederland campagne gevoerd tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA), maar ook op Europees niveau: Healthy workplaces - managing stress and psychosocial risks at work. Het doel van beide campagnes is om ziekte en uitval door...

Oorzaken van stress bij jonge werknemers

Sinds 2011 kampen steeds meer jonge medewerkers tussen 25 en 34 jaar met stress. Steeds meer medewerkers tussen de 20 en 35 jaar krijgen een burn-out. Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat een op de tien medewerkers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar last had...