06 2095 6938 info@bofit.nl

Is burn-out op te lossen door je leefstijl te veranderen?

door | nov 1, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Is burn-out op te lossen door je manier van leven te veranderen? Ja, is enerzijds het antwoord. Door bepaalde gewoonten te veranderen zorg je bijvoorbeeld voor minder stress. Toch is er meer voor nodig om een burn-out goed aan te pakken.

Resultaten leefstijlverandering

Onlangs ontving minister Bruins van Medische Zorg een Manifest voor Leefstijlgeneeskunde. Hierin pleiten artsen en wetenschappers voor een rigoureuze omslag in de gezondheidszorg. In plaats van pillen zou er veel meer aan leefstijlverbetering gedaan moeten worden. Zoals gezond eten, meer bewegen, voldoende slapen en minder stress. Ook vragen ze om meer onderzoek naar de resultaten van leefstijlverandering. Dat dit tot nu toe nog te weinig gebeurt komt omdat  de medische wereld weinig tot niets verdient met een advies als “Als u wat meer beweegt en gezonder eet krijgt u vast meer energie”.

Moed, doorzettingsvermogen en motivatie

Leefstijlverandering dus. Is dat het antwoord op moderne ziektes als stress, burn-out en obesitas? Heeft het puur te maken met gezonde gewoonten aanmeten? Voor leefstijlverandering is een hoop te zeggen. Uit de weinige onderzoeken die zijn gedaan blijkt dat het veranderen van leefgewoonten vooral bij chronisch zieken zijn vruchten afwerpt. Maar voor een leefstijlverandering is moed, doorzettingsvermogen en motivatie nodig. En wie dit niet lukt, kan blijven rondlopen met schuldgevoelens. Want misschien had je niet zo veel moeten werken. Of meer moeten bewegen. Of vind je jezelf een slappeling omdat je een nieuwe gewoonte niet kunt volhouden.

 

leefstijl, leefstijlverandering, hardlopen

 

 

Burn-out zit dieper

Mensen met een burn-out hebben veelal te maken met verschillende of intense stressfactoren in hun leven. Het verminderen van stress bij herstel van burn-out heeft dus zeker prioriteit. Ook het aanmeten van een gezondere levensstijl zorgt ervoor dat je stress beter aankunt. Dat dit niet zo gemakkelijk is komt omdat burn-out veel dieper zit dan puur het veranderen van je gewoonten. Het gaat niet alleen om uiterlijke factoren als op tijd naar bed of vaker naar de sportschool gaan. Het gaat ook om mentale processen, verkeerde en vastgeroeste overtuigingen en oude, ongeuite emoties. Zaken die al veel eerder zijn ontstaan.

 Lees ook: 13 positieve effecten door leefstijlverandering 

Aanpassing in de kindertijd

Burn-out ontstaat in de kindertijd waar je om overlevingsredenen je aanpast aan je omgeving. Dat die omgeving niet altijd aanvoelt wat je nodig hebt, is de eerste stap naar stress. Omdat deze aanpassingen zo vroeg ontstaan denk je dat ze bij je horen. Je weet tenslotte niet beter dan dat je bijvoorbeeld altijd anderen moet helpen en je eigen behoeftes opzij moet zetten. Of dat mislukking of falen komt omdat je niet hard genoeg je best hebt gedaan. Door dit jarenlange patroon ga je continu over je grenzen heen totdat je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Je kunt dan vaak niet anders dan deze oude patronen aanpakken en je manier van leven te herzien.

Burn-out te boven komen

Het ontdekken van je eigen grenzen en het verwerken van ervaringen in het verleden kost tijd en heeft vaak ook begeleiding nodig. Samen met een verandering van je gewoontepatronen en het aanmeten van een gezondere leefstijl kun je burn-out weer te boven komen en in je toekomst voorkomen.

Bekijk ook deze video van Eenvandaag over leefstijlverandering, beginnend op 04:47 minuten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen? Direct Contact? Brochure aanvragen? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis).

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wil je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan op de knop hieronder.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 – 2095 6938 voor direct contact met Bo Bogaard, eerste aanspreekpunt van BoFit.

Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, je wordt binnen 24 uur teruggebeld. Ook in het weekend.