Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Is burn-out op te lossen door je leefstijl te veranderen?

door | nov 1, 2018 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Is burn-out op te lossen door je manier van leven te veranderen? Ja, is enerzijds het antwoord. Door bepaalde gewoonten te veranderen zorg je bijvoorbeeld voor minder stress. Toch is er meer voor nodig om een burn-out goed aan te pakken.

Resultaten leefstijlverandering

Onlangs ontving minister Bruins van Medische Zorg een Manifest voor Leefstijlgeneeskunde. Hierin pleiten artsen en wetenschappers voor een rigoureuze omslag in de gezondheidszorg. In plaats van pillen zou er veel meer aan leefstijlverbetering gedaan moeten worden. Zoals gezond eten, meer bewegen, voldoende slapen en minder stress. Ook vragen ze om meer onderzoek naar de resultaten van leefstijlverandering. Dat dit tot nu toe nog te weinig gebeurt komt omdat  de medische wereld weinig tot niets verdient met een advies als “Als u wat meer beweegt en gezonder eet krijgt u vast meer energie”.

Moed, doorzettingsvermogen en motivatie

Leefstijlverandering dus. Is dat het antwoord op moderne ziektes als stress, burn-out en obesitas? Heeft het puur te maken met gezonde gewoonten aanmeten? Voor leefstijlverandering is een hoop te zeggen. Uit de weinige onderzoeken die zijn gedaan blijkt dat het veranderen van leefgewoonten vooral bij chronisch zieken zijn vruchten afwerpt. Maar voor een leefstijlverandering is moed, doorzettingsvermogen en motivatie nodig. En wie dit niet lukt, kan blijven rondlopen met schuldgevoelens. Want misschien had je niet zo veel moeten werken. Of meer moeten bewegen. Of vind je jezelf een slappeling omdat je een nieuwe gewoonte niet kunt volhouden.

 

leefstijl, leefstijlverandering, hardlopen

 

 

Burn-out zit dieper

Mensen met een burn-out hebben veelal te maken met verschillende of intense stressfactoren in hun leven. Het verminderen van stress bij herstel van burn-out heeft dus zeker prioriteit. Ook het aanmeten van een gezondere levensstijl zorgt ervoor dat je stress beter aankunt. Dat dit niet zo gemakkelijk is komt omdat burn-out veel dieper zit dan puur het veranderen van je gewoonten. Het gaat niet alleen om uiterlijke factoren als op tijd naar bed of vaker naar de sportschool gaan. Het gaat ook om mentale processen, verkeerde en vastgeroeste overtuigingen en oude, ongeuite emoties. Zaken die al veel eerder zijn ontstaan.

 Lees ook: 13 positieve effecten door leefstijlverandering 

Aanpassing in de kindertijd

Burn-out ontstaat in de kindertijd waar je om overlevingsredenen je aanpast aan je omgeving. Dat die omgeving niet altijd aanvoelt wat je nodig hebt, is de eerste stap naar stress. Omdat deze aanpassingen zo vroeg ontstaan denk je dat ze bij je horen. Je weet tenslotte niet beter dan dat je bijvoorbeeld altijd anderen moet helpen en je eigen behoeftes opzij moet zetten. Of dat mislukking of falen komt omdat je niet hard genoeg je best hebt gedaan. Door dit jarenlange patroon ga je continu over je grenzen heen totdat je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Je kunt dan vaak niet anders dan deze oude patronen aanpakken en je manier van leven te herzien.

Burn-out te boven komen

Het ontdekken van je eigen grenzen en het verwerken van ervaringen in het verleden kost tijd en heeft vaak ook begeleiding nodig. Samen met een verandering van je gewoontepatronen en het aanmeten van een gezondere leefstijl kun je burn-out weer te boven komen en in je toekomst voorkomen.

Bekijk ook deze video van Eenvandaag over leefstijlverandering, beginnend op 04:47 minuten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Vrouw staart uitzichtloos naar de zee

Stress: hoe ga je om met uitzichtloosheid?

Uit onderzoek van het tijdschrift Intermediair bleek onlangs dat 52% van de ondervraagden last had/heeft van stress tijdens de tweede lockdown. De grootste stressfactor is hierbij uitzichtloosheid. Het niet weten wat de toekomst brengt, brengt veel angst, twijfel,...

foto bo bogaard

BoFitten, de nieuwe leefstijl

Ik ontmoette haar voor de negende BoFit-sessie en zij straalde. De zon en natuurlijke omgeving maakten het stralende plaatje compleet: wat was dit mooi om te zien! Hoe anders was het geweest toen ik haar voor het eerst ontmoette. Het is belangrijk dat de...