Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

6 cruciale tips voor een goede werk-privébalans na je burn-out

door | okt 31, 2019 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Een goede werk- en privébalans zorgt ervoor dat je niet over je grenzen gaat en je energie behoudt. Een belangrijk gegeven voor iedereen, maar zeker voor mensen die burn-out zijn geweest en weer terug naar de werkvloer gaan. Waar moet je op letten als je werk en privé meer in harmonie wilt brengen? Wij geven je 6 cruciale tips.

 

Niet kunnen bijtanken

Je checkt thuis nog even je werkmail, je blijft wat langer op je werk vanwege werkdrukte of je hebt samen met je collega’s jullie jaarlijkse werkuitje. Thuis giert de adrenaline nog door je lijf en kun je je werk moeilijk naast je neer leggen. Wanneer je eindelijk in bed ligt, ben je aan het piekeren en kom je moeilijk in slaap. Daarnaast heb je het gevoel dat je nauwelijks in je vrije tijd bijtankt want je hebt nog van alles te doen. Als jouw dagen er zo uit zien, dan is het tijd om meer balans te vinden tussen je werk en privéleven.

 

De gouden regel

Als je één gouden regel zou moeten onthouden, dan is het wel deze:

Voor zowel je werk als in je privéleven geldt: na een inspanning komt een ontspanning.

Na alles wat je doet, zou rust moeten volgen. Nadat je hebt gewerkt en moe thuiskomt, neem even een momentje voor jezelf. Ja natuurlijk, er moet gekookt worden, de hond moet uit en de boodschappen moeten gedaan worden. Maar dat is nu juist de grote valkuil; maar blijven doorgaan. Je omgeving kan namelijk best even een half uurtje wachten. Zo tank jij bij en kun je met meer energie de dingen doen die je wilt doen. Dat vereist natuurlijk een omslag in je denken en een alertheid op je eigen gedrag. Want je zult nog vaak denken: dit kan ik er best nog even bij doen.

Maar er zijn nog meerdere dingen die je kunt doen om meer balans in je werk en privé te brengen. Lees ze hieronder mee.

 

6 cruciale tips voor een goede werk-privébalans

 1. Werk niet meer dan je aan kunt

Ieder mens is anders en iedereen heeft zijn eigen energiepeil. Wat voor de een hondsvermoeiend is, dat doet de ander fluitend. Iemand met veel energie vindt een 5-daagse werkweek heerlijk. Heb je wat minder energie dan is drie dagen misschien beter voor je. Vind voor jezelf uit waar jij je goed bij voelt. Laat geld bij je keuze niet de allerbelangrijkste rol spelen. Het is net zo goed van belang dat jij gezond blijft en je werk en de rest van je leven op een prettige manier aankunt.

2. Neem pauzes

Neem geregeld pauzes op je werk. Het klinkt heel simpel, maar echt, de meeste mensen vergeten het of vinden dat ze het hiervoor te druk hebben. Geen pauze nemen betekent dat je fysiek en mentaal continu op scherp staat. En dat kost energie. Wil je creatief en scherp blijven, dan moet je je brein af en toe wat rust gunnen. Want de meeste stress ontstaat niet per se omdat we te hard werken, maar omdat we te weinig ontspannen. Lees in dit artikel hier meer over. 

 

een goede werk-privebalans

 3. Luister naar de signalen van je lichaam

Je lichaam geeft in eerste instantie op een subtiele manier aan wanneer iets te veel wordt. Dat kan een druk op je hoofd zijn, zware schouders, vermoeide ogen of rommelende darmen. Luister je niet naar deze signalen, dan worden ze steeds sterker tot je er iets aan doet. Op tijd, dus in het eerste stadium, naar deze signalen luisteren en er op anticiperen helpt om niet over je grenzen te gaan en je energie te bewaken. Voor jou dus de uitdaging om uit te vinden welke subtiele signalen jouw lichaam geeft.

Lees hier meer over stresssignalen van je lichaam.

4. Zorg voor rust in je privéleven

Als je op je werk gezorgd hebt voor meer balans dan helpt het natuurlijk niet als je daarnaast een druk en hectisch privéleven hebt. Zo ben je niet uitgerust als je naar je werk gaat en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Let er dus op dat je vrije dag niet alleen maar bestaat uit een aaneenschakeling van activiteiten maar dat je voldoende ontspanning inplant. Zeg eens wat vaker ‘nee’ tegen feestjes, verjaardagen of andere uitnodigingen die niet per se prioriteit hebben. Bepaal voor jezelf hoeveel afspraken je in je vrije tijd wil hebben en wat je qua energie aankunt. Als je voor jezelf een duidelijke grens hebt, dan is het ook veel gemakkelijker om ‘nee’ te zeggen of een afspraak te verzetten naar een ander tijdstip.

Lees hier 6 effectieve manieren om ‘nee’ te zeggen.

5. Vraag hulp

Als het erop neer komt vinden veel mensen dat ze de dingen zelf moeten oplossen. Terwijl, is dit echt zo? Waarom zou je geen hulp mogen vragen? De meeste mensen vinden het fijn om iets voor iemand te doen. Het geeft die ander juist een goed gevoel. Vraag daarom eens wat vaker hulp als dingen je te veel worden en spaar hiermee je energie. Zowel op je werk, als in je privéleven.

6. Leef gezond

We lezen het bijna overal: gezond leven levert je meer energie op. Genoeg slapen, voldoende bewegen, af en toe lekker naar buiten en gezonde voeding – het zijn allemaal manieren om je energiepeil hoog te houden en je immuunsysteem te verbeteren. Maar met een druk leefpatroon schiet dit er wel eens bij in. Toch is het belangrijk om hier voor jezelf een ritme in te houden en dit je dagelijkse routine te maken. Hoe meer iets routine wordt, hoe moeilijker je ervan af stapt. Kijk dus welke kleine stappen jij in je leven kunt zetten om nog gezonder te leven.

Heb je een baan met veel stress? Lees deze 7 tips om stress op je werk tegen te gaan.

 

En? Hoe zit het met jouw werk- privébalans?

Als je merkt dat je veel last van stress hebt en de balans vaak doorslaat, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Je kunt denken: het gaat vast wel weer over. Maar als jij hier al een tijd mee rondloopt dan is de kans groot dat het alleen maar erger wordt. En dan wordt het steeds lastiger om te herstellen.

Speciaal voor jou hebben we een Preventief Burn-out Programma. Hierin leer je omgaan met stress en burn-out te voorkomen. Wil je meer weten? Neem dan direct contact met ons op.

 

Bron:

Degezondeondernemer.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Wat doet een bedrijfsarts bij burn-out?

  Wanneer je burn-out bent krijg je met de bedrijfsarts te maken. Misschien is dit je allereerste bezoek aan een bedrijfsarts en heb je nog nooit met hem of haar te maken gehad. Het is daarom handig om te weten wat een bedrijfsarts doet en wat je kunt...

Vrouw met mondkapje corona

Burn-out raken door de coronacrisis, kan dat?

Kun je burn-out raken van de coronacrisis? Ja, is het antwoord. Als je zo veel stress ervaart, kan dit uiteindelijk tot uitputting leiden. Staat jouw leven ook behoorlijk op zijn kop? En ben je hier flink gestrest door? Lees dan snel mee.   De coronacrisis...

Burn-outherstel in de natuur

3 oorzaken van burn-out die iedereen zou moeten weten

Een burn-out overkomt je niet zo maar. Een aantal ervaringen heeft je gebracht naar het punt waar je nu staat. Natuurlijk is het dan belangrijk te weten wat de aanleiding hiervan is. Ook als je burn-out wilt voorkomen is het op tijd signaleren essentieel. Bij BoFit...

Tandarts in zijn praktijk

Parttime werken en toch burn-out? Dat kan

Wanneer je parttime werkt, dan lijkt een burn-out uitgesloten. Je hebt tenslotte zeeën van tijd. Toch? Helaas niet. Ook met een parttime job kun je echt wel overbelast raken. In dit blog leggen we uit waaraan dat ligt.   Parttime werken in Nederland Volgens...