Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderzoek VU: Hoe effectief zijn leefstijlprogramma’s?

door | jul 7, 2014 | Burn-out nieuws

Veel mensen hebben ongezonde leefgewoonten. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de algemene gezondheid, maar leidt ook tot hogere kosten doordat ongezonde mensen meer zorg gebruiken en zich vaker ziek melden op het werk (toename ziekteverzuim). De werkplek biedt kansen om ongezonde leefgewoonten aan te pakken via leefstijlprogramma’s. In de praktijk bestaan er veel verschillende (collectieve) leefstijlprogramma’s, maar die zijn vaak duur. Daarom is inzicht in hun financiële gevolgen belangrijk. Economische evaluaties, waarin zowel de kosten als de (gezondheids)effecten van programma’s met elkaar worden vergeleken, bieden dit inzicht.

Onderzoekster Hanneke van Dongen komt in haar onderzoek tot de conclusie dat leefstijlprogramma’s op de werkplek in hun huidige vorm geen winst opleveren. Verder ontdekte van Dongen dat op dit moment sterk bewijs ontbreekt dat leefstijlprogramma’s op de werkplek kosteneffectief zijn. ‘Kosteneffectief zijn’ wil zeggen dat beslissers vinden dat de (gezondheids)effecten van een programma hun investeringen waard zijn. Met andere woorden dat de hoeveelheid gezondheidswinst opweegt tegen de kosten.

Leefstijlprogramma’s en resultaat

Leefstijlinterventies op individueel niveau kunnen meerwaarde hebben als de betrokken medewerker er ook echt in gelooft en waarde aan hecht. Een collectieve aanpak is vooral zinvol als je op een hoger niveau dan leefstijl alleen gaat kijken. Een aanpak waarbij je werkt aan de ontwikkeling van mens en organisatie. Daarmee realiseer je een gezonde verandering met als resultaat: laag verzuim, hoge productiviteit, sterke betrokkenheid, duurzame inzetbaarheid, goed werkgeverschap en een positief imago.

Onderzoek aan de VU Amsterdam geeft aan dat leefstijlinterventies op de werkplek – in hun huidige vorm – geen winst opleveren. Hanneke van Dongen promoveerde op 13 juni jl. op het proefschrift Economic evaluations of worksite health promotion programs. Hiervoor verrichtte zij onderzoek in samenwerking met de afdeling Gezondheidswetenschappen VU, Sociale Geneeskunde VUmc en TNO Gezond Leven/Arbeid.

Lees het volledige artikel op gezondinbedrijf.com

 

 

Bron:

Gezond in Bedrijf | 23 juni 2014

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Twintig procent van de werkenden burn-out

Onderzoeksinstituut TNO publiceerde afgelopen 19 december de ‘Arbobalans 2016’. Een groot tweejaarlijks onderzoek waarin onder meer werkdruk wordt onderzocht. Hieruit blijkt dat een vijfde van alle werkenden in Nederland op het randje van een burn-out balanceert....

Vrouwen drinken evenveel als mannen

Hoewel mannen vroeger een stuk meer dronken dan vrouwen, wordt dit verschil alsmaar kleiner. Vrouwen drinken tegenwoordig net zo veel als mannen blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van New South Wales. Dat dit risico’s met zich meebrengt, moge duidelijk...

Mentaal fit: gelukkiger en minder stress

Als we aan fit zijn denken, denken we al snel aan ons lichaam. Aan onze conditie, spierkracht en figuur. Vaak vergeten we de verzorging van onze geest, terwijl een gezonde geest net zo belangrijk is als een fit lichaam. Want zit je lekker in je vel én hoofd, dan...