Slecht geheugen door stress + 4 tips voor een goed functionerend geheugen

door | mrt 31, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Slecht geheugen door stress. Gedurende een dag vertrouw je voortdurend op je geheugen. Heb je vijf boodschappen nodig uit de supermarkt? Waarschijnlijk neem je niet de tijd om ze te noteren. Totdat je in de supermarkt nog maar twee van de vijf benodigde items herinnert. Als je lange tijd onder druk staat heeft dat invloed op je geheugen. Lees hier hoe stress en een burn-out ervoor zorgt dat je minder onthoudt. En lees onze tips voor een goed functionerend geheugen.

 

Slecht geheugen door stress

Een burn-out krijg je niet zomaar. Er gaat veel stress aan vooraf en het duurt ook even voordat je het krijgt. Soms heb je zelf helemaal niet in de gaten dat je stress hebt of neem je die stressklachten niet serieus. Dat dit kan leiden tot geheugenverlies, wist je misschien niet. Daarom leggen we je in dit blog uit hoe dat zit. We hebben het eerst over stress, want daar begint het allemaal mee.

 

Fysieke en mentale stress

Stress uit zich niet alleen mentaal, maar zorgt ook voor allerlei pijntjes en ongemakkelijkheden in je lijf. Je hebt bijvoorbeeld hoofdpijn, gespannen schouders, bent misselijk, hebt een versnelde hartslag, bent moe of voelt je onrustig. Je slaapt slechter dan normaal omdat je moeilijk in slaap valt. Of je schiet midden in de nacht wakker en kunt daarna niet meer slapen.

Mentaal uit stress zich vaak in piekeren. Misschien herken je wel dat je vooral ’s nachts ligt te piekeren omdat je dan geen afleiding hebt. Maar ook overdag kunnen negatieve gedachten je grijpen en (nog meer) stress opleveren. En dat zorgt voor allerlei problemen.

 Vrouw zit op stoep en denkt na

Slecht geheugen en stress hormoon

Weet jij van jezelf dat je last van fysieke of mentale stress hebt? Dan kan het best zijn dat je te veel van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Dit is ook het hormoon wat onder andere voor een burn-out zorgt. Het wordt actief als je lijf stress ervaart. Op zich is daar niets mis mee. Van nature helpt dit je om alert te zijn en zo goed met een stressvolle situatie om te gaan. Maar als je lichaam er te veel van aanmaakt zorgt dit voor problemen, zoals een burn-out. Simpel gezegd raken je hersenen oververhit en krijg je een slecht geheugen door stress. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

 

Piekeren en een slechter functionerend geheugen

Ook piekergedachten zijn een boosdoener van een slechter functionerend geheugen. Dat is even een technisch verhaal, maar we leggen het op een zo simpel mogelijke manier uit. Let op! Je brein heeft een werkgeheugen, net als een computer. Dit zou je kunnen zien als het ‘kladbriefje’ van je hersenen. Je slaat hier alles op wat je kort moet onthouden. Maar als je piekert doe je dat ook in je werkgeheugen.

Als je dus veel piekert, is je werkgeheugen al voor een groot gedeelte gevuld en past er nog weinig bij. Een simpel boodschappenlijstje dat je zonder langdurige stress gewoon zou onthouden, vergeet je dus nu.

Lees hier hoe je piekeren de baas blijft door 6 efficiënte technieken.

In onderstaande video (Engelstalig) wordt wat uitgebreider uitgelegd hoe stress je geheugen beinvloedt.

Slechter geheugen door burn-out?

Dan nu weer even terug naar de burn-out. Een burn-out kun je zien als een wolf in schaapskleren. De klachten en signalen die vooraf gaan lijken onschuldig. Tot je zo moe bent dat je letterlijk geen stap meer kunt zetten. Een slecht geheugen is een van de signalen van het lichaam dat je over je grenzen gaat.

Dat je veel dingen vergeet als je een burn-out nadert komt – even samenvattend – door twee dingen. Als je lange tijd veel stress ervaart, maakt je lichaam te veel van het stresshormoon cortisol aan. Dat tast op den duur je geheugen aan. Ook snoept piekeren, wat voorkomt uit stress, ruimte in van je ‘werkgeheugen’. In dit geheugen sla je feiten op die je op korte termijn moet onthouden. Als dit deel van je hersens vol zit met piekergedachten zorgt dat ervoor dat je gemakkelijk dingen vergeet. Herken je dit en weet je niet goed hoe je meer rust voor jezelf inbouwt? Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma.

 

4 tips voor een beter functionerend geheugen

Vergeet jij regelmatig dingen? Dan weet je inmiddels dat dit dus een teken kan zijn van overbelasting en een (aankomende) burn-out. Sta hier echt bij stil. Je kunt er namelijk zelf iets aan veranderen. Hieronder vind je tips die van je geheugen een goed geoliede machine maken. Zo kun jij weer alles doen, zonder iets te vergeten.

 1. Beweeg fysiek én mentaal

Spelletjes spelen, kruiswoordpuzzels, lezen en muziek maken zijn allemaal goede bezigheden waarmee je je geheugen actief houdt. Maar ook dansen en andere vormen van beweging hebben een positieve invloed op je brein.

 2. Slaap

Je hersenen gebruiken je slaap om zich te resetten. Tijdens je slaap verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt. De meeste mensen hebben zo’n zeven á acht uur slaap nodig op een dag. Gebruik overigens liever geen slaapmiddelen om de slaap te vatten. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je geheugen tijdelijk minder goed functioneert.

Lees ook: Verbeter je slaap aanzienelijk met deze tips.

3. Eet foliumzuur en vette vis

Foliumzuur en Omega 3-vetzuren zijn goed voor je geheugen. De laatste zorgt voor een goede ontwikkeling van je hersenen. Foliumzuur zit van nature in broccoli, boerenkool, spinazie, fruit, rucola, sla, linzen en volkorenproducten. Omega 3 zit in vette vis als haring, zalm, makreel, forel en sardines. Ook een goed ontbijt helpt. Niet per se bij het verbeteren van je geheugen, maar het zorgt er wel voor dat je gedurende de dag dingen beter onthoudt.

 4. Vermijd stress

Het is niet altijd even gemakkelijk om te zorgen voor zo min mogelijk stress. Op sommige aspecten van je leven heb je nu eenmaal geen invloed. Kijk daarom naar waar je wél invloed op hebt en regel dat voor jezelf zo goed mogelijk. Door bijvoorbeeld meer tijd vrij te maken voor waar je blij van wordt. Of door steun en herkenning te zoeken bij vrienden of lotgenoten. Want juist als je geregeld ontspant, kun je beter met stress omgaan.

 Hier vind je 7 efficiënte tips om met stress om te gaan. 

 

 

 

Bronnen:

Davitamon.nl

Gezondheidsnet.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Op vakantie tijdens burnout, vrouw aan het strand

4 broodnodige tips als je toch op vakantie gaat tijdens burnout

 Op vakantie tijdens burnout. Is dat een goed idee? Sommige mensen denken dat een vakantie dé oplossing is om uit hun burn-out te komen. Want: je bent weg uit je omgeving, geen verplichtingen, even geen sociale contacten en lekker de hele dag niks doen. Toch...

verschil depressie en burn-out. Vrouw met een depressie

Verschil en overeenkomst tussen somberheid, depressie en burn-out

Wat is het verschil tussen depressie en burn-out? En wat is somberheid? Er is zeker een overlap, maar ze hebben ook overeenkomsten. Wat die verschillen en overeenkomsten precies zijn en waarom het belangrijk is om dit te weten, lees je in dit blog. Hoe voelt...

Zakenman met chronische stress kijkt uit op kantoren

Dit is het verschil tussen chronische en acute stress

Stress is niet per se ongezond. Je hebt het zelfs nodig in je leven. Maar als je er te lang last van hebt dan kan het chronisch worden en je gezondheid aantasten. Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten. Wat het verschil is tussen acute en chronische...